På quiz-promenad i egen stad

21

jul

I sommar kommer turistinformationens personal finnas med och göra gästblogginlägg med tips om guldkorn runt om i Askersunds kommun. Den här gången tipsar Hedda Slotter om hur man kan upptäcka Askersund via GPS-quiz. 

Jag älskar att lära mig nya saker. Och visst är det särskilt fascinerande att lära sig om saker i sin närmiljö? Trots att jag är född och uppvuxen i Askersund har jag bara den senaste tiden insett att det finns så mycket outforskat i kommunen. Gruvor som påminner om den gruvdrift som ägde rum i området för flera hundra år sedan. Historier om gatorna och de gamla husen. Platser med spännande kulturhistoria.

 

I samma veva som jag upptäckte att jag vill lära mig mer om Askersunds historia insåg jag att det var dags att upptäcka nya promenadslingor i stan och inte bara gå samma gamla vanliga runda. Så jag beslutade mig för att ta med mig mina familjemedlemmar och gå en GPS-tipsrunda. Med hjälp av hemsidan GPS Quiz är det möjligt att hitta och gå digitala tipsrundor i närområdet. På hemsidan kan man välja mellan flera olika tipsrundor med startpunkt i Askersunds hamn eller vid Sjöängen. När en spännande tipsrunda valts ut är det bara att skriva in ett lagnamn och köra! På kartan syns de olika kontrollerna och när man befinner sig inom ett angivet avstånd från kontrollen dyker frågan upp på skärmen.

Bertil Boo. Bild från Leif Linus Larssons arkiv

Den första digitala tipspromenaden jag gick bestod av frågor om Askersundssångaren Bertil Boo. Jag och mina medspelare tog oss till hamnbodarna för att påbörja vår tipspromenad. Vi promenerade längs med hamnen, genom stadskärnan och bort till hembygdsgården. När vi tagit oss dit bestämde vi att det var dags för paus bland djuren och de historiska byggnaderna. Hungriga var vi dessutom, så vi åt en god lunch i solen på Klockargården.

 

Efter lunchen stötte vi på trubbel. Vi kunde inte hitta en av kontrollerna! Vi gick runt och runt och runt, men på kartan såg det bara ut som att vi cirkulerade runt kontrollen. Efter säkert 15 minuter dök frågan upp på skärmen – vi hade äntligen hittat till rätt plats och kunde fortsätta vår promenad längs med strandpromenaden tillbaka till hamnen och den sista frågan. 

 

Vårt lag kunde inte så mycket om Bertil Boo. Vi fick chansa på i stort sett varenda fråga. Däremot var vi bevisligen experter på att gissa och gick i mål med alla rätt! I hamnen belönade vi oss därför med varsin glass till efterrätt. Utmärkt slut på en bra lunchpromenad!

 

Vill du testa om du är bättre på att hitta klurigt utplacerade kontroller än vad jag och min familj var? Eller vill du gå en annorlunda kvällspromenad? Kanske är du inte intresserad av historia, utan vill lära dig mer om språk eller natur? Oavsett – gå till turistinformationens hamnbod, leta dig in på play.gpsquiz.com, välj en runda, börja promenera och utöka dina kunskaper. Det blir kul. Lovar!

Hedda Slotter