Agnes vann Läsfestens novelltävling!

13

dec

På självaste Nobeldagen den 10 december delades priserna ut i den novelltävling för Sjöängsskolans elever som lanserades i samband med Läsfesten i Askersund i oktober. Vinnare blev Agnes Hall med novellen ”13”.

Läsfesten arrangerades den 13 oktober och ett syfte är att få askersundarna att läsa och skriva mer, men Agnes Hall i klass 8B på Sjöängsskolan behöver kanske inte lika mycket uppmuntran som många andra.

– Jag har alltid haft lätt för att skriva. Jag får mycket idéer och när jag hörde om den här novelltävlingen tänkte jag att jag skulle ta något vanligt i mitt liv och göra det till en läskig historia med lite mystiska inslag, säger Agnes.

Det har hon alltså lyckats bra med, i juryns motivering kan man bland annat läsa:

”I denna välskrivna novell får skräckmotivet en dimension som gör att den växer. Under den yttre handlingen finns något mer och intressantare: den kan läsas som en gestaltning av rädslan och osäkerheten i språnget från barndomen till tonårsvärlden.”

För Agnes kom dock beskedet att hon vunnit tävlingen som en rejäl överraskning.

– Jag är nästan fortfarande i chocktillstånd, det hade jag absolut inte förväntat mig.

Som vinnare i novelltävlingen belönades Agnes med presentkort från Askersund i Centrum och Gustavsvik, en bok av Askersundsförfattaren Folke Dahlberg och ett diplom.

Andraplatsen i tävlingen delades av Oliver Holmes och Elsa Mattsson och totalt hade 23 bidrag kommit in till tävlingen. Alla deltagarna fick pris och i anslutning till prisutdelningen var alla skolans elever välkomna till Sjöängens restaurang, där det bjöds på bullar, festis och en gratis bok.

Juryn i novelltävlingen bestod av Anette Rosén-Müntzing, Bild & kultur, Daniel Eriksson, scenkonstchef i Askersunds kommun och Jonas Modig, författare och ordförande i Folke Dahlbergs sällskapet.

”Läsfesten – Askersund läser och skriver” var en liten bokmässa i Sjöängen som arrangerades i oktober av Askersunds bibliotek, ABF Örebro län, Bok och Papper i Askersund och Litteratur Örebro län med medel från Adolf Lindgrens stiftelse och Kulturrådet. /Lars-Ivar