AIC: KAKELMAKERIETS JULKLAPPSTIPS

18

dec

”Denna tavla kan du variera på din vägg,

i skålkakel kan du sätta en tomte med skägg”

Med skålkakel kan du pryda din vägg och variera vad du vill pynta din skål med utifrån årstid m.m. Låt fantasin flöda!

 

Åhlens galleria, kakel

Vet ni om att vi har en konstnär i Askersund som har gjort kaklet till en vägg på 185kvm på Åhlénscitys skönhetsavdelning i Stockholm?

Nu har Maria på Askersunds kakelmakeri dessutom fått i uppdrag att göra kakelplattor för 100kvm till Marginalen Banks nya lokaler! Maria är en sann konstnärsjäl och arbetar med keramisk kakeltradition, och hon är faktiskt nästan den enda kakelproducenten vi har i Sverige. Hon upplever att intresset ökar för det handgjorda och närproducerade, och hon vill föra hantverket vidare. Det intresserar Maria att lyfta gamla svenska mönster och färger, men i ny tappning. Hon lagar även upp gamla kakelugnar som hon sedan säljer.

 

IMG_6221silver

fatkärnhus

Under adventshelgerna har Maria ett samarbete med flera andra konstnärer där de har en gemensam utställning i hennes butik och verkstad. Anna Åslund (kakel), Ove Johansson (silversmed), Anette Ahlsjö (glas), Anders Holm (glas) och Maria själv såklart med kakel. Butiken har öppet mån-fre kl 10-15, lör kl10-14 och sön kl 11-17.

mariaIMG_6227

 

Jag och Inger Larsson från kommunstyrelsen som var med mig på besöket till Maria kan varmt rekommendera ett besök i butiken, otroligt fina saker! Välkomna!

 

//Sofia & Linda