Alfapac firar 50 år!

11

sep

Härom dagen var vi på Alfapac i Åsbro och träffade Petra Gustafsson och företagets vd Mats Olson, med anledning av det stundande jubiléet till helgen. För på lördag den 14 september firar ju Alfapac 50 år med öppet hus i företagets lokaler. Det har minst sagt hänt en del med Alfapac sedan det startade som ett enmansföretag 1969. Idag har företaget som främst tillverkar olika typer av plastemballage cirka 85 anställda i Åsbro och är en av kommunens största privata arbetsgivare.

Gammalt möter verkligen nytt på Alfapacområdet i Åsbro. Delar av den gård som legat på tomten finns fortfarande kvar och ligger vägg i vägg med de moderna industrilokalerna som har byggts ut i olika steg under företagets existens.

En kort historielektion: Alfapac grundades 1969 av askersundaren Anders Widarsson, som drev företaget i liten skala i tio år innan det förvärvades av familjen Olson, som nu har ägt företaget i 40 år. Vd idag är andra generationen i familjen, Mats, som nu leder företaget i en spännande tid.

– Det har varit några turbulenta år för oss, efter att vi slog samman verksamheten här i Åsbro med den produktion vi hade i Dalsland. Allt flyttades hit och det har varit en ganska tuff tid för alla. Men nu blickar vi framåt igen, säger Mats Olson.

För många är kanske Alfapac ett något anonymt företag, men produkterna som tillverkas i Åsbro träffar många av oss på dagligen.

– Emballage till storpack med PET-flaskor, tändsticksaskar och snusdosor är bara några exempel på sådant som många kommer i kontakt med. Men mycket av det vi gör är sådant som slutkonsumenterna aldrig ser, i flera fall tillverkar vi plastfilmer som ska skydda känsliga produkter, som läkemedel, under olika skeden av tillverkningsprocessen. Våra produkter är ofta helt skräddarsydda för kundernas behov och de kan vara väldigt specifika säger Mats Olson.

En liten del av det som produceras på Alfapac i Åsbro.

Att företaget ligger i Åsbro ser han stora fördelar med.

– Läget är förstås viktigt för logistiken, med riksväg 50 och järnvägsknuten Hallsberg så nära. Men vi ligger även tillräckligt långt ifrån en riktigt stor stad för att vi ska kunna behålla kompetensen, samtidigt som det är tillräckligt nära Örebro för att det ska gå bra att pendla hit. Flera av våra kunder uppskattar dessutom att vår verksamhet ligger på landet, med den rena luften här.

Att vara i plastbranschen är inte okomplicerat i dagens läge, med kraven på hållbarhet och klimatsmart tänkande. Men att tänka hållbart är inget nytt för Alfapac.

– Vi har alltid jobbat hårt för att minimera åtgången av plast i våra produkter. Skillnaden är att förr gjorde vi det för att kunna pressa priserna, de senaste åren har våra kunder ställt krav på ökad hållbarhet. Nästan 100 procent av vårt eget produktionsspill återvinns och återanvänds av oss själva sedan många år. Av vår totala produktion varje år består cirka 30 procent redan nu av återvunnet material.

På lördag har alla som vill möjlighet att få en rundvandring i Alfapacs lokaler.

På lördag är det så dags att fira att Alfapac funnits i ett halvsekel och då är alla välkomna att ta en titt på företagets lokaler.

– Vi har öppet hus mellan klockan 11 och 15 med guidning i våra lokaler. Vi visar även gamla bilder på området och bjuder på fika. För barnen har vi bland annat ansiktsmålning, säger Mats Olson.

Vi vill passa på att gratulera jubilaren på bemärkelsedagen och önska stort lycka till i framtiden!

/Lars-Ivar och Sofia