”Älgpass” i Sjöängens konsthall

28

sep

Vecka 40 är konstens vecka och det firar Sjöängen genom att visa utställningen Älgpass, med vernissage lördag 1 oktober klockan 11.00 – 14.00. Utställningen består av närmare 220 fotografier som visar hur jägares skjut- och sittplatser övergivits och förfallit för att återtas av naturen. En utställning för skjutglada jaktlag, skogälskare och alla andra intresserade.


Information
Datum:
1 – 21 oktober
Tider: vardagar 9.00 – 18.00, lördagar 11.00 – 14.00
Plats: Sjöängens konsthall
Pris: Fri entré


Fotografisk dokumentation

Projektet
Älgpass är en fotografisk dokumentation som konstnären Corinne Ericson har genomfört mellan åren 2002-2013. Den utgörs av närmare 220 bilder på skjut- och bevakningssittplatser för jägare, funna runt några byar i Jämtland, och är sedda från den förbipasserandes vinkel: djuret och människan.

På skogsturerna några veckor varje år har Corinne Ericson, med en idé om att bevara dessa snabbt förgängliga byggen, plockat upp småbildskameran och tagit ögonblicksbilder. Utan någon erfarenhet av jakt, har hon sett dem som en avvaktans säten eller en ansatsens postering: att få trona, att få sitta och betrakta – i avsikt att dold ha uppsikt. Hon har velat visa på deras skulpturala egenskaper.


Förgänglighet och skörhet

Älgassen är ofta placerade utefter djurens stråk, och inkräktar alltså beständigt i deras rum; en ockupation. Här kan man få sitta en vecka och ändå vara på uppdrag omgiven tystnad, ensamhet i en gemensam aktivitet. Bilderna i utställningen bjuder in till många spännande samtal. De visar individualiteten i byggena men berättar också om förgänglighet och skörhet.
Utställningen är en vandringsutställning från Folkets Hus och Parker som arrangeras i samarbete med Folkets Hus i Askersund.

 

Välkommen!

Linda