Frida bygger en restaurang!

05

feb

 

FRIDA ANTHIN BROBERG: Säg JA!

Namn: Frida Anthin Broberg. Familj: Maken Sebastian Broberg, sönerna Jack & Bill, hunden Buster och katten Frank. Bor: Rönne, ca 1 mil utanför Askersund. Yrke: Keramiker och restaurangägare. Utbildning: Hantverkspedagog. Intressen: Lera, mat, löpning, hästar och musik. Hemsida: www.fabkeramik.se Blogg: www.fabkeramik.blogspot.se

Alltså, den här tjejen! Hon gör keramik, varit IKEAs inspiratör, gett ut en bok på sex (!) språk, äger ett kapell, driver ett fik, anordnar soulfestivalen 29 Souls, gör pysselreportage åt Expressen, utbildar sig till konditor och bygger en restaurang… Är det fler än jag som blir nyfikna?

Frida, du verkar alltid ha många bollar i luften. Hur hinner du med allt?
– Ha! Kom och titta på mitt hem! Det är stundom total kaos! Jag hinner verkligen inte allt jag skulle vilja, men jag har nog ganska hög energi och får mycket gjort på en dag – om jag vill..

Har du något motto?
– Säg JA.

Hur skulle du beskriva dig själv?
– Intensiv och kreativ

Frida visar hur man kan göra vackra mönster med hjälp av en virkad duk.
Frida visar hur man kan göra vackra mönster med hjälp av en virkad duk.

Du är född i Göteborg, uppvuxen i Dalarna, bodde på Gotland i fem år och sedan 10 år i Stockholm. Hur hamnade du i Rönne?
– Jag har alltid känt mig rotlös, uppvuxen på en folkhögskola i Dalarna med en pappa från Göteborg och mamma från Norrtälje bland en massa människor från hela världen. Min mamma dog när jag var bara 6 år gammal och det har nog bidragit till rotlösheten än mer. Hur som helst flyttade vi till Gotland när jag var 15 och efter det kändes det naturligt att söka sig till storstan. När jag träffade min Sebastian, som kommer från Rönneshytta, så var jag en riktigt ingrodd stadsråtta – men kände att suget efter barn och ett lugnare liv mer likt det jag själv växt upp i, övervägde asfalten. Så jag packade alla mina pinaler, tog med mig hunden och flyttade till Rönneshytta direkt när jag var färdig med min utbildning. Väl där bodde vi faktiskt i samma hus som Sebastians föräldrar i 2 år, och vi fick vår första son Jack. Att flytta till Rönneshytta och bo med sina svärföräldrar låter kanske inte som en dröm för många – men för mig var det det bästa som hänt! Här har jag skapat nya rötter.

Och så startade du eget?
– Ja, vi hittade ett fint litet torp i Rönne dit vi flyttade och garaget byggdes om till min keramikverkstad, jag satsade på leran fullt ut, drejade och hade kurser flera dagar i veckan. På sommaren sålde jag min keramik i verkstan och hade även ett litet trädgårdskafé. Allt detta var möjligt just för att vi bodde på landet – i Stockholm hade det varit mycket svårare att få det att gå ihop, både jag och min man är egna företagare och ville ha möjligheten att jobba nära hemmet och barnen.

När sedan Rönne Kapell som ligger precis granne med oss kom ut till försäljning var det som en dröm att få köpa det, nu satsar vi helhjärtat på att arbeta här tillsammans och våra barn kan vara med oss när de inte är i skolan. Man kan nog säga att deras sommarjobb är säkrade så länge de vill!

Fridas fina verkstad.
Fridas fina verkstad.
Här görs keramik i vackra kulörer.
Här görs keramik i vackra kulörer.
Här finns även en mysig hörna för avkoppling. Fridas bok står uppställd över soffan.
Här finns även en mysig hörna för avkoppling. Fridas bok står uppställd över soffan.
I ett vackert gammalt vitrinskåp står några exemplar av tårtfat, tallrikar, skålar och koppar.
I ett vackert gammalt vitrinskåp står några exemplar av tårtfat, tallrikar, skålar och koppar.
Ordning och reda!
Ordning och reda!

Hur ser en normal vecka ut för dig?
– Det finns inga normala veckor riktigt.. Men i början av året försöker jag dreja mycket keramik till sommarsäsongen då jag säljer min keramik. På sommaren bakar jag massor och drejar en del, städar och fixar med kapellet. Däremellan jobbar jag med Handarbete & Pyssel-tidningen och förbereder och fotar jobben som ska vara med. Jag gör 5 olika stegförsteg-reportage i varje nummer med keramik, trä, textil och pyssel samt alltid ett reportage hemma hos någon kreativ person.

Frida jobbar med olika material. Här tillverkar hon en hylla.
Frida jobbar med olika material. Här tillverkar hon en hylla.
Såhär snygg blev hyllan!
Såhär snygg blev hyllan!
En härlig färg på tallriken kan liva upp vilken dukning som helst.
En härlig färg på tallriken kan liva upp vilken dukning som helst.
Turkosa karaffer i ett snyggt arrangemang.
Turkosa karaffer i ett snyggt arrangemang.
Små skålar/ljushållare.
Små skålar/ljushållare.

Berätta om sommarfestivalen Twentynine souls!
– Festivalen blev till efter ett initiativ av soulbandet ”Twentynine souls”, där Sebastian spelar bas. Två gånger har festivalen ägt rum – första gången i min lilla verkstadsträdgård, då kom det 150 personer som fick avnjuta svensk soul – och växte året därpå då vi kunde ha festivalen vid Rönne kapell till 300 besökare. Så himla roligt att anordna festivaler! Ett helt gäng med olika artister har uppträtt på våran scen och vi har samarbetat med Lerbäcks teater som fixat mat och bar under kvällen, Åmmebergs buss har sponsrat med bussar till och från Örebro. I framtiden tänker vi oss fler festivaler, kanske med olika genrer. Sebastian har byggt en stor fin scen så den måste ju användas!

Festivalen i Rönne. Hit kommer folk från hela länet för att lyssna på artisterna!
Festivalen i Rönne. Hit kommer folk från hela länet för att lyssna på artisterna.

 


Du har gett ut en bok om på sex olika språk. Kommer det fler böcker?

– Jag hoppas ju det! Har en synopsis klar på en uppföljare faktiskt, får se om någon nappar!

Du åker till Stockholm en dag i veckan där du går en kurs i bakning. Hur går det?
– Det gick bra! Den är ju slut nu och jag blev inte utkastad vilket alltid känns skönt. Det var en termins konditorkurs och jag har lärt mig allt från att baka surdegsbröd till att gjuta praliner, så kul!

Även bakverken pryds med noggrant utvalda färger. Här en smarrig födelsedagstårta.
Även bakverken pryds med noggrant utvalda färger. Här en smarrig födelsedagstårta.

Nu ska ju du och Sebastian öppna en restaurang i kapellet också. Vad kommer att serveras där?
– Ja, vi tänker oss en Bistro vilket är en enklare form av restaurang kan man säga – men det blir en liten meny med finfina rätter helt lagade från grunden: moules frites, hamburgare och säsongsbetonat. Det kommer bli jättebra, Sebastian kommer att laga maten och jag gick upp 10 kilo när vi blev tillsammans så det är väl ett kvitto på att hans mat slinker ned!

Rönne Kapell.
Rönne Kapell.
Rönne kapell har tidigare använts för konstutställningar och som café. Nu byggs det ut till restaurang där Fridas man Sebastian står för menyn!
Rönne kapell har tidigare använts för konstutställningar och som café. Nu byggs det ut till restaurang där Fridas man Sebastian står för menyn!
Vacker dukning i kapellet.
Vacker dukning i kapellet.

Du tar dig an saker som många bara vågar drömma om. Kan du ge några tips på hur man går från idé till ett faktiskt utförande?
– Säg ja, hoppa på erbjudanden och gör uppdrag som ligger utanför din comfort zone, tro på dig själv och det du brinner för så löser det sig oftast, det går ju att googla på det mesta! Jag tycker att det är jätteläskigt att prata inför många människor tex men tackar ändå ja till att föreläsa direkt för det skapar nya möjligheter och får mig att växa. Efteråt tänker jag alltid – jag vågade inte det där, men då är det ju redan gjort. Ring det där samtalet, fråga andra företagare om råd, nätverka och jobbajobbajobba.

Bild1

Vad gör du när du är ledig och kopplar av?
– Jag går i skogen med min hund Buster, bakar kakor och äter dom.

Vad är det bästa med att bo i Rönne?
– Oj, det är så mycket som är bra med Rönne och Rönneshytta – det är vackert, trevliga människor, bra företagsklimat, underbara skogar, nära till sjöar, en fantastisk skola och så finns ju Varuhuset här!

Text: Linda Stenmark. Bilder: Frida Anthin Broberg.

Psst! Bara så du vet finns det några tomter till salu i Rönneshytta. Gå in och titta på: http://www.askersund.se/bygga-bo-och-miljo/bostader-och-tomter/lediga-tomter.html#.VNco0VPF-f8

SÖKORD: Keramik, Rönne, Rönne Kafé & Bistro, Bo på landet, verksam på landet.