AnnaMaj Björk: ”Politik är väldigt spännande”

12

feb

Nu är det dags att presentera den tredje nya nämndordföranden i Askersunds kommun efter valet i höstas. Den här gången har turen kommit till socialnämndens ordförande AnnaMaj Björk. /Lars-Ivar

——————————————————–

AnnaMaj Björk (KD) har arbetat med människor i sociala sammanhang i hela sitt yrkesverksamma liv. Några veckor innan sin 65-årsdag började hon sitt nya liv som deltidspolitiker när hon blev ny ordförande i socialnämnden i Askersunds kommun.

Även om det här blir det första ledningsuppdraget som förtroendevald för AnnaMaj har hon politisk erfarenhet sedan tidigare.

– Jag har suttit i socialnämnden tidigare här i Askersunds kommun. Men jag har dessutom jobbat i olika sammanhang med att försöka påverka saker hela tiden, inte bara när jag varit partipolitiskt aktiv. Politik är väldigt spännande, det handlar för mig om att lyssna in och låta allas åsikter komma fram, både de som stöttade oss i valet och de som inte gjorde det, säger hon.

Engagerad i EFS

I Askersund har hon bott sedan 1977. Hon och maken Ingvar bor i en villa på Lustenrust och de har tre döttrar och sex barnbarn, som ofta är på besök i Askersund.

– Vi umgås mycket med barn och barnbarn och jag har dessutom ett stort engagemang i EFS-kyrkan i Askersund sedan många år.

Sedan flytten till Askersund har hon haft ett antal olika yrkesroller.

– Mitt första jobb här i Askersund var som läkarsekreterare på Askersundshälsan. Sedan har jag jobbat med människor på olika sätt. Under en period coachade jag människor som tvingats sluta sina anställningar, exempelvis på grund av neddragningar hos företag.

De senaste tio åren har AnnaMaj varit på butikschef på butiken Ge för livet (tidigare Bra och begagnat) i Nasta i Örebro, där det också handlar mycket om att coacha människor och få dem att ta steg för steg framåt i livet.

– Jag tycker att det är viktigt att fokusera på rätt saker. Om man är 75 procent sjuk innebär det att man är 25 procent frisk och det är det som är viktigt. Man ska rikta in sig på det som individen kan göra, det är ett sätt att bygga upp självkänslan och att möjliggöra utveckling.

Född i Afrika

Större delen av sin uppväxt bodde AnnaMaj i Nässjö i Småland, men hon föddes långt därifrån i Centralafrikanska republiken.

– Mina föräldrar var missionärer där och vi bodde där tills jag var tre år. Då fick jag malaria och vi flyttade hem till Sverige och Nässjö. Min mamma har berättat att mina kusiner var så besvikna när vi kom hem över att jag inte var svart, jag som var född i Afrika, säger AnnaMaj och skrattar.

Nu väntar alltså en ny utmaning för AnnaMaj och erbjudandet om att bli ordförande i socialnämnden kom lägligt i tiden.

– Jag fyllde 65 år i början av februari och slutade på mitt jobb i Örebro vid årsskiftet. Men jag har hela tiden sagt att jag vill fortsätta jobba på halvtid och bett till Gud om att det ska dyka upp något.

Viktigt teamarbete

Men när partikamraten och lokala politikveteranen Erling Johansson ringde och frågade om hon ville ha uppdraget som nämndordförande svarade hon inte ja direkt.

– Nej, men det gick ändå ganska snabbt. Jag träffade Caroline Dieker en kväll och hon berättade lite om hur planerna såg ut och när hon sedan frågade sa jag ja. Det ska verkligen bli spännande att vara socialnämndens ordförande. Jag ser det som ett teamarbete, där vi politiker, de anställda och medborgarna alla är delaktiga, säger hon.

Hon vill avvakta med att peka ut vilka områden som är viktigast för henne, men är ändå tydlig med att hon vill bidra till att Askersunds kommun utvecklas.

– Det finns väldigt mycket som är bra i Askersund men mycket som också kan utvecklas och bli ännu bättre.  Jag tycker inte man ska titta så mycket bakåt, utan leva i nuet och blicka framåt, säger AnnaMaj Björk.

AnnaMaj Björk, Kristdemokraterna

Ålder: 65 år

Familj: Maken Ingvar, tre döttrar och sex barnbarn.

Bor: Lustenrust i Askersund

Yrke: Fram till sista januari 2019 butikschef

Aktuell: Ny ordförande i Askersunds kommuns socialnämnd från januari 2019.

Vill du läsa mer om politikerna som styr Askersunds kommun? Här nedan är länkar till andra artiklar:

Johanna Martin, barn- och utbildningsnämnden

Staffan Korsgren, Kultur- och tekniknämnden

Caroline Dieker, kommunstyrelsens ordförande