Arbetsmarknadskunskap med inspiration och gäster

09

mar

Idag har jag fått vara med på ännu en inspirerande Arbetsmarknadskunskapslektion på Sjöängen med Joakim Hermansson från Handelskammaren som för dagen besökte klass 8C, D och E.

Dessutom hade vi även gästbesök av Heidi Bein från Kristianstads kommun som just nu tittar på att starta igång ett liknande projekt. Jätteroligt med samarbete och där vi kan lära av varandra!

AMK

Arbetsmarknadskunskap vad är då detta?

Jo, Handelskammaren har som mål att under tre år träffa 20 000 elever i åk 7-9 för att prata om vad som är viktigt när eleverna söker jobb i framtiden. Detta genomförs i samarbete mellan skola, handelskammaren, kommunen och näringslivet – allt för att ge inspiration och en intresseväckare för eleverna vad arbetsmarknaden söker och hur de faktiskt kan använda sina meriter som de har eller behöver skaffa sig på bästa sätt!

 

Är du nyfiken på att veta mera om Arbetsmarknadskunskap och vill vara med på en ”minilektion”? Torsdag 27 april kl 11.30-13.30 bjuder Handelskammaren Mälardalen in alla som är intresserade att veta mera om projektet till lunch på hotell Norra Vättern. Under lunchen får du uppleva en ”mini-lektion”, se vad det innebär att vara samarbetspartner och hur du som arbetsgivare kan vara med och påverka framtidens kompetensförsörjning. Du får höra om vad Askersunds ungdomar själva tänker om sin egen framtid inom utbildning och jobb.

 

Här kommer en liten sammanfattning av dagen…

Vad händer på lektionen?

Hela klassen får vara med och agera, fundera och svara på frågor utifrån olika frågeställningar… Nedan är ett axplock av frågor och svar som dök upp under lektionen:

  • Varför går man till jobbet?

Eleverna funderar en stund och kommer fram till att de flesta vill tjäna pengar, utvecklas, göra något meningsfullt och det är även socialt.

  • Varför betalar man skatt?

Usch är första reaktionen… Någon svarar – Dom tar mina pengar men det går till något bra! Ett resonemang förs och vi kommer fram till att dessa bra saker är bland annat skola, vård, kommunikation, vägar m.m. När Joakim sedan berättar att det kostar ca 100.000kr per elev och år att gå i skolan är de flesta överens om att – Oj, vad mycket vi får!

 

  • Vad händer om alla väljer att inte gå till jobbet?

Alla är snabbt överens om att det skulle bli kaos!

 

Zinkgruvan, bygg, Askersunds kommun, lantbruk, ICA, Coop, Netto, blomsterbutik är några av alternativen som dyker upp.

 

  • Vilka jobb är bra och vilka är dåliga?

 

Joakim diskuterar med klassen hur viktigt är att våga säga JA och faktiskt prova ett jobb! Efteråt kan du utvärdera och se att det här kommer jag aldrig mer att jobba med eller så hittar man yrket för mig! – Sant, då behöver man inte plugga till något man inte vill bli reflekterar en av eleverna!

 

  • Hur är konkurrensen på arbetsmarknaden, hur skaffar man sig konkurrensfördelar för att få drömjobbet?

Idag finns det ca139.000st lediga jobb och 337.000st arbetslösa, varför är det så?

– Flera av eleverna ropar engagerat rakt ut men varför kan dom inte bara få jobben? Jo, det finns en matchningsproblematik det vill säga många saknar rätt utbildning i förhållande till vilka jobb som är lediga. Efter ett stunds resonemang runt begreppet inser många att Oj- det gäller att välja rätt utbildning!

 

Lektionen bygger därefter på fyra grundbultar för att skaffa sig konkurrensfördelar, Joakim guidar eleverna för att ge tips och råd.

  1. Rätt utbildning. Var kan man jobba om man är under 18 år och vill jobba heltid? Det är inte så bra att hoppa av skolan så tidigt då det krävs att man fyllt 18 år utifrån lagar m.m. Eleverna föreslår Mc Donalds, det är många unga som jobbar där… Är det då lätt eller svårt att få jobb på Mc Donalds? Visste du att förra året sökte 40.000st jobb på Mc Donalds och det fanns 3500st tjänster- ganska stor konkurrens med andra ord! Vilka egenskaper är viktiga för att få jobb på Mc Donalds då? Här får alla elever göra en gruppövning under 1 min där de funderar ut tre förmågor som är viktigast! Prata med människor Plikttrogen Tid Trevlig Hygienisk Positiv Effektiv Glad Drivkraft Under press Följa instruktioner Hjälpsam/Serviceinriktad
  2. Schysst attityd Om du då uppfyller flera av förmågorna ovan vilken attityd förväntar arbetsplatsen av dig? Jo en schysst attityd är A och O och här kan det bli extra viktigt att kunna ha en referensperson. Vem kan du då använda som referensperson, har du tänkt på att du kan använda din lärare, din tränare osv.
  3. Erfarenhet Hur kan man använda sina tidigare erfarenheter på ett bra sätt? Jo beskriv din erfarenhet mer utförligt! Vad har jag lärt mig av mina olika intressen? Tänk på att använda ditt fritidsintresse som erfarenhet. Exempelvis om du spelar innebandy är du duktig på att samarbeta, passa tid och tar ansvar för din utrustning. Du kanske även är väldigt målinriktad och dessutom kanske du har en tränare som du kan använda som referens. Gillar du att spela dataspel är du duktig på att planera och ha en strategi, du jobbar dessutom hela tiden med att kommunicera på avancerad engelska med andra. Har du ex en egen häst kanske du är prestigelös – ta tag i det som måste göras, visar mod, kan ta ansvar och van att anpassa dig Gillar du att fika med dina kompisar, då har du kanske projektledaregenskaper – är det du som organiserar att ni verkligen ses och att det blir av? Du är även mycket social, gillar att träffa och samarbeta med andra människor. 
  4. Söka information För att kunna veta vilket ditt drömjobb är i framtiden är det viktigt att söka information. Var finns jobben, vilken utbildning krävs, är det lätt eller svårt att få jobb?

whiteborad

Yrken som eleverna vill bli:

Byggkonstruktör

Ingenjör

Ekonom

Spelutvecklare

Motorbyggare

Snickare

Journalist

Läkare

Advokat/jurist

Bilmekaniker

Lastbilschaufför

Polis

 

Listan på önskemål om yrken kan göras lång… Vad skiljer då dessa yrken ifrån varandra? Hur lång utbildning krävs för att få ett jobb inom detta? Är det lätt eller svårt att få jobb? Räcker det med gymnasieutbildning eller kräver yrket en universitetsexamen? Vilka arbetstider tror ni kommer gälla? Är jobbet socialt eller arbetar du mycket själv? Många frågor om drömjobben kan du vända och vrida på hur mycket som helst men alla är helt överens om vid lektionens slut – Det är viktigt att ta reda på vad som förväntas för att hitta något du verkligen tycker om att arbeta med! Visste du att det finns så mycket som 8737st olika yrkestitlar i Sverige idag? 

 

Jag, eleverna , lärarna,  och vår gäst Heidi var helt överens om att detta var en fantastiskt inspirerande och lärorik lektion!!!

 

Välkommen till lunchinformationen torsdag 27 april 11,30-13,30 på Hotell Norra Vätterin och låt dig inspireras! Anmäl dig här redan idag!

//Sofia