Årets företagare 2019: Lars och Leif Åhlin!

11

jun

Mycket bra service, komplett sortiment och en god ekonomisk utveckling trots en extremt konkurrensutsatt bransch. Det är kärnan i motiveringen till varför Lars och Leif Åhlin på Åhlins Allvarumarknad AB blev årets företagare i Askersunds kommun 2019.

När en delegation från organisationen Företagarnas lokalförening i Askersund marscherade in på Åhlins i förra veckan visste bröderna Leif och Lars Åhlin inte riktigt vad de skulle tro.

– Vi hade bokat tid med Peter Letskog (en av styrelsemedlemmarna i Företagarna) för att prata affärer och så kommer det helt plötsligt in en massa annat folk. Det var verkligen en överraskning. Jättekul att få den här utmärkelsen, säger Lars Åhlin.

Han och brodern Leif tog över butiken efter deras pappa Stig, som startade den 1959. Första lokalen var i källaren på en fastighet på Lilla bergsgatan, där HSB har sin lokal numera. Sedan många år håller Åhlins till på Storgatan, dit kunder från Askersund, men även många närliggande kommuner, regelbundet hittar in för att köpa tv-apparater, vitvaror, datorer, mobiltelefoner och mycket annat.

– Det är mobiltelefoner som är det verkligt stora numera, där har vi väldigt stor efterfrågan och flera av våra anställda är specialister och mycket duktiga på telefoner, säger Leif.

Just servicen och den lokala förankringen tror han och Lars är starkt bidragande orsaker till att Åhlins lyckats behålla sin starka position, trots den skarpa konkurrensen från stora kedjor och internethandeln.

– Vi har en trogen kundkrets, många av dem återkommer varje gång de ska köpa ny tv, diskmaskin eller kyl- och frys. Man måste vara väldigt serviceinriktad, hjälpa kunden och fixa det som behövs. Vi har kunder som ringer och säger att de ska köpa exempelvis en diskmaskin och när man frågar vad de vill ha säger de att ”det vet ni bäst”, säger Lars.

Leif och Lars Åhlin tillsammans med Leifs son Joakim, som också jobbar på Åhlins Allvarumarknad.

Åhlins fyller alltså 60 år 2019, så utmärkelsen från Företagarna kom lämpligt under jubileumsåret. Men även om det är ett anrikt företag blickar man mot framtiden.

– Vi kan inte säga något än, men vi har lite roliga nyheter på gång som vi kommer att presentera senare i år. Men än så länge är det hemligt, säger Lars.

Utmärkelsen Årets företagare delas ut av organisationen Företagarna i landets kommuner. Vinnarna i varje län tävlar sedan om att blir Årets företagare i länet och de som segrar på den nivån går vidare till en riksfinal. I samband med årets Höstkväll den 22 oktober kommer Årets företagare i Askersunds kommun att uppvaktas ytterligare.

/Lars-Ivar och Sofia