Askersund fick tillgänglighetsflaggan för tionde året i följd

30

okt

På Höstkvällen i förra veckan fick Askersunds kommun ta emot Tillgänglighetsflaggan av organisationen Design for all Foundation. Det var tionde året i följd som kommunens tillgänglighetsarbete belönas med flaggan, något Askersund är ensamma om i hela världen!

Kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) hissade i fredags flaggan i Askersunds hamn och den kommer att vaja där som en påminnelse om vikten av ett aktivt och medvetet arbete med tillgänglighet.

– Arbetet med tillgänglighet handlar helt enkelt om alla människors lika värde. Vi som kommun ska möta människor på deras villkor och Design for all-konceptet är bra och passar oss. Vi har ansökt om deras tillgänglighetsflagga i tio år nu och fått den samtliga gånger. Det är vi väldigt stolta över, säger Per Eriksson.

För att få använda tillgänglighetsflaggan krävs att en kommun eller region lever upp till flera kriterier. Två procent av investeringsbudgeten ska användas till tillgänglighetsprojekt och dessutom ska man aktivt berätta om och lyfta fram tillgänglighetsfrågor på olika sätt.

– Ingen gång under dessa tio är har vi ens varit nära att hamna under två procent när det gäller investeringsbudgeten. Och vårt arbete i övrigt har utvecklats allt mer under de här tio åren inom kommunens organisation, vi har bland annat en tillgänglighetsgrupp som är kopplad till kommunens utvecklingsavdelning, säger Per Eriksson.