Askersund kan bli årets nyföretagarkommun

26

okt

Nu mina vänner kommer det roliga nyheter om nyföretagandet i kommunen!!!

Askersund är en av sex kommuner som är med och tävlar om titeln Årets nyföretagarkommun 2016. Bakom utmärkelsen, som delas ut för tolfte året i rad, står företaget Visma och Nyföretagarcentrum.

Kommunerna har nominerats utifrån hur många nya företag som startats per tusen invånare från nyårsdagen 2015 till den 30 juni 2016. En jury med representanter från Visma och Nyföretagarcentrum har dessutom bedömt kommunernas arbete för att hjälpa lokala entreprenörer att starta nya företag. Övriga nominerade kommuner är Hudiksvall, Sigtuna, Solna, Åsele och Östersund. Vinnaren av de sex nominerade kommunerna tilldelas en prissumma på 100 000 kronor som ska användas för att stärka lokala entreprenörer. Prissumman delas ut till lokala initiativ eller organisationer under tre års tid, i samråd mellan vinnarkommunen och instiftarna. Tidigare år har prissumman, som kommer ur Vismafonden, bland annat använts till nyföretagande med inriktning på ungdomar och invandrare.

Årets nyföretagarkommun 2016 utses på Sveriges största nyföretagarmässa, Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö, den 11 november.

Lite statistik om antal nystartade företag i Askersunds kommun enligt uppgifter från UC:

2016 jan-juni 41 st

2016 (hela året) 57st

2015 73 st

2014 48 st

2013 44st

Det är jätteroligt att se den stora ökningen av nyföretagandet i kommunen! Det är ju inte vi i kommunen som startar företagen, men jag lovar att vi gör vårt bästa för att stötta er entreprenörer när det gäller att komma igång och givetvis även hjälpa när ni driver ert företag!

Vårens projekt 100 företagsbesök innan midsommar tillsammans med kommunstyrelsen har varit mycket värdefullt för oss där vi lärt oss otroligt mycket om alla våra företagares verksamheter. Förståelsen och kunskapen om hur er vardag ser ut gör att vi kan arbeta ytterligare för att underlätta för er! Så stort tack att ni delar med er av era kunskaper och er tid!  Det är nu bestämt att projektet ska permanentas och där kommer målet vara att jag tillsammans med tjänstemän och politiker ska besöka minst ett företag i veckan för att denna viktiga dialog med er ska leva vidare! Så säg bara till om ni vill att vi besöker just dig!

Ett annat roligt initiativ och projekt tycker jag är den satsning på starta eget utbildning som Zinkgruvan Mining tillsammans med Nyföretagarcentrum haft under vintern 2015 och våren 2016 där de tillsammans bjudit in till en utbildning. Detta är ett mycket bra exempel på hur även näringslivet bidrar till att stimulera nyföretagandet!

Från kommunens räkning har vi även börjat arbetat mera aktivt med att få unga att bli intresserade av företagande bland annat genom satsningen på sommarlovsföretagare som vi hade sommaren 2016 där kommunen, Ung Företagssamhet och Nyföretagarcentrum samarbetade!

Nu fortsätter vi och jobbar vidare för att göra ännu mer bra saker tillsammans!

En annan rolig sak, det är redan över 180st anmälda till företagskvällen den 15 november! Anmäl dig här och häng på du med, kanske har vi anledning att fira lite extra denna kväll!

 

Vi ses!

 

//Sofia