Återblick 2015

30

dec

Året börjar gå mot sitt slut och jag har nu jobbat som näringslivsutvecklare i Askersunds kommun i fyra månader. Jag vill tacka er alla för ett varmt mottagande och vill sammanfatta en återblick på alla roliga saker som ni medverkat i för att driva Askersunds kommun framåt!  

 • Ett STORT tack till er alla företagare som jag fått möjlighet att träffa (över 90 stycken besök varav 18 besök med politiker) och flera har jag även fått ha kontakt med via telefon eller kortare möten.
 • Många olika nätverk arbetar aktivt i kommunen för att knyta nya kontakter mellan företagen. Utvecklingscentrum har arrangerat fyra företagsfrukostar där fokus varit på nätverk samt olika teman för att få praktiska tips till sin egen verksamhet. Teman för höstens frukostar har varit Svensk glasåtervinning, rekrytering, evenemang & turism och marknadsföring via sociala medier. Det har även arrangerats flera olika nätverksträffar inom LRF, Företagarna, Aic, Åsbro Näringslivs frukostar och VIP kväll, Åsbro näringsliv kvinnligt nätverk, företagsluncher på O´learys m.m. Roligt att så många företagare vill besöka dessa olika arrangemang och dra nytta av nätverken.
 • Årets höstkväll blev en succé med 170st slutsålda platser redan 1,5 vecka innan sista anmälningsdag. Maria Lundqvist var årets gäst och gjorde ett fantastiskt uppträdande som blev mycket uppskattat av publiken!
 • I november deltog flera företag från Sydnärke med gemensam monter på Elmia Subcontructor.
 • Under december månad har butikerna som är medlemmar i Askersund i Centrum gett olika julklappstips med rim för visa upp att vi har otroligt stort utbud i vår stad.
 • Många företag satsar och investerar, flera har sett och nyttjat möjligheten att ansöka om företagsstöd från regionen och länsstyrelsen.
 • Köp av industrimark vid Ullavi har börjat ta fart, tre tomter sålda och samtal med flera intresserade pågår. Nästa år börjar det bli dags att undersöka möjligheter för etablering av ny industrimark då kommunen endast har ett fåtal tomter kvar, såväl i Askersund och Åsbro.
 • Flera företag har börjat använda objektvison.se för annonsering av lokaler, mark och företag – genom annonsering på samma webbplats blir det enklare för alla att hitta möjligheter till nystart, expansion och utveckling.
 • Promotionbåten blev en uppskattad resa och stort nätverk från hela regionen där flera lokala företagare var med.
 • Nyföretagarcentrum i Sydnärke och Zinkgruvan Mining AB har gemensamt satsat på en Starta eget utbildning i kommunen.
 • Utvecklingscentrum har påbörjat planering för ytterligare samarbeten 2016 med bland annat erbjudande om olika utbildningar till dig som företagare. Mer information kommer under nästa år.
 • Projektet ”Arbetsmarknadskunskap i skolan” pågår för fullt där Handelskammaren tillsammans med Sjöängsskolan, kommunen och lokala företagare håller i lektioner för kommunens högstadieelever för att våra ungdomar skall göra kloka utbildningsval för en bra framtida arbetsmarknad.

Det har varit en enormt rolig höst med många intressanta och spännande möten!  Mycket är på gång hos våra duktiga företagare i kommunen vilket är helt underbart att se. Vilket driv och engagemang det finns runt om i kommunen! Jag ser med glädje fram emot att få fortsätta jobba tillsammans med er under 2016!

Önskar er alla ett Gott nytt år!

//Sofia