Avbockning av solelsprojekt

10

dec

På förmiddagen måndag den 10 december var det dags för avbockning av att Askersunds kommuns treåriga projekt med att förse verksamhetslokaler med solel nu är inlett.  Avbockningen skedde vid förskolan Sundsängen och själva målandet av bocken stod några av barnen för.

Totalt satsar Askersunds kommun sex miljoner kronor på att bli mer självförsörjande på hållbar elproduktion de kommande tre åren. Först ut att få solpaneler installerade på taken är utöver Sundsängen tre förskolorna Humlegården och Björkängen, samt gruppboendet på Storgatan 48, samtliga byggnader i Askersund.

– Det här är den första etappen, år ett. Sedan kommer flera byggnader i andra av kommunens orter också att få solel, exempelvis skolorna i Åmmeberg och Åsbro, säger Göran Berger, fastighetsstrateg i Askersunds kommun.

Det är byggföretaget Sehed som fått uppdraget att förse kommunens lokaler med solpaneler och annan utrustning och projektledaren Jing-Wei Cheng är entusiastisk inför projektet.

– Det här är ett spännande projekt på flera nivåer. Inte minst är det kul att kommunen ser PR-värdet i projektet och genom att välja lokaler där det vistas mycket folk bidrar till att sprida kunskap om solel. I alla byggnader som får solpaneler kommer det att finnas en display där man kan se hur mycket el som produceras, säger Jing-Wei Cheng.

Under 2019 och 2020 kommer arbetet med solelen att fortsätta och även kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S) ser stora vinster med projektet.

– I ett hållbart Askersund ska vi självklart även ha en egen hållbar elproduktion. Solelen är både smart för miljön och bra för vår egen ekonomi, säger Per Eriksson.

I samband med avbockningen fick barnen på Sundsängen, precis som på Björkängen och Humlegården, fira med glass. /Lars-Ivar

Foto: Henrik Olofsson