Barnvecka och Midnattssolsrally!

02

jul

Det är alltid gott om arrangemang i Askersunds kommun på sommaren, men frågan är om inte vecka 28, den 8 till 14 juli 2019, slår alla rekord! Midnattssolsrally, barnvecka, Car & Bike Meet, fransk nationaldag, Gnällbältesblues… det tar nästan aldrig slut!

Ett av de stora nytillskotten till evenemangsfloran i Askersund den här sommaren är förstås Midnattssolsrallyt, som pågår i Örebro län den 10 till 13 juli och där delar av bansträckningen är förlagd till Askersunds kommun.

– Framförallt kommer det att bli ett lunchstopp här i Askersund på fredagen den 12:e, vid Sjöängen. Midnattssolsrallyt är ett jätteevenemang som brukar locka över 10 000 besökare per dag. Det är ett jättehäftigt evenemang, säger Henrik Olofsson, utvecklingschef på Askersunds kommun.

Midnattssolsrallyt arrangeras av Kungliga Automobilklubben, KAK och är Sveriges och är ett av Europas största rallyn för historiska tävlingsbilar. Tävlingen kördes i sin ursprungliga tappning mellan 1950 och 1964. Sedan 2006 körs KAK Midnattssolsrallyt som en historisk tävling. I år är Örebro centralort och rallyt är en hyllning till örebroaren och förre rallyvärldsmästaren Stig Blomqvist, som själv kommer att köra rallyt.

När Midnattssolsrallyt invaderar Askersund på fredagen har de fyra föregående dagarna redan varit fullmatade för alla barnfamiljer. Barnveckan arrangeras årligen vecka 28 i Askersund med omnejd och programmet har nog aldrig varit så fullspäckat som i år.

– Det blir massor av äventyr för stora och små. Kommunen fylls av olika aktiviteter, som skattjakt, friluftsteater, piratkryss på Vättern, ponnyridning, ansiktsmålning, pyssel… Det är många butiker, andra företag och föreningar som bidrar på olika sätt till Barnveckan 2019, säger Lea Rauch, centrumledare på Askersund i Centrum och turistassistent.

Som om inte detta var nog arrangeras sedan årets Car & Bike Meet, en av Sveriges största bil- och mc-utställningar på lördagen den 13 juli och samma dag äger musikfestivalen Gnällbältes-blues rum på Perolofgården i Lerbäck. Dagen därpå blir det dessutom traditionsenligt franskt nationaldagsfirande i hamnen, på Frankrikes nationaldag 14 juli.

Som sagt – vecka 28 – en riktig supervecka i Askersund kommun. Missa inte det!

Sofia och Lars-Ivar