Bengt beskriver sitt Askersund.

10

apr

Namn: Bengt Tivelius. Familj: Sambo och fyra barn, åtta barnbarn. Bor: I en stadsvilla i Askersund. Yrke: Pensionär. Utbildning: Ingenjör. Intressen: Sjunga i kör, stavgång, gubb-gympa, bygga och inreda. Manskörens hemsida: http://askersundsmanskor.nu/Manskören finns även på Facebook.

 ”Hela Askersund är ett smultronställe!”

Bengt Tivelius är ett känt namn för många Askersundare. Det första ordet jag kommer att tänka på när vi pratar är eldsjäl. Vilken driv den här människan har! Han har lett Askersunds manskör i 19 år, engagerat sig i flera föreningar, drivit Garvaregårdens kafé tillsammans med sin fru, och är en mycket omtyckt profil i trakten. Nu är han pensionär efter att ha arbetat som ingenjör på bland annat ESAB i Laxå. Han verkar dock inte ha dragit ner på tempot avsevärt för det. Bengt och hans fru bor i ett vackert hus från 1920-talet och har inredningsdetaljer från olika sekler. Invändig renovering är något han gärna gör, och han gör det bra.

Matsalen i det tillbyggda tornet.
Matsalen i det tillbyggda tornet.

Hej Bengt! Du är född i Karlskoga, uppvuxen i Lindesberg och har bott på flera olika platser i Sverige, bland annat Göteborg, Uppsala och Boden. Hur hamnade du här?
– När jag började arbeta på ESAB i Laxå efter utbildningen åkte jag ofta till Askersund för att jag tyckte det var så himla mysigt. Sedan bytte jag jobb och flyttade till Göteborg. När jag efter några år kom tillbaka till ESAB så bestämde jag mig för att flytta till Askersund. Första anhalten var en villa i Lingon & blåbär-området. Sedan flyttade vi till Närlunda. Efter några år köpte vi Garvaregården, ett stort hus med sex lägenheter mitt i stan. Det var långt ifrån beboeligt, ett ruckel kan man säga. Det tog ungefär 10 år att renovera och bygga färdigt hela fastigheten. All inredning gjorde jag själv. Det blev jättefint och kom med i inredningstidningen ”Maison”. Fem av lägenheterna hyrde vi ut. Efter ungefär 6 år öppnade min fru och dotter Kafé Garvaregården när en av lägenheterna blev lediga. När vi funderade över framtiden kände vi att det om några år skulle bli tungt att ta hand om hela fastigheten och allt vad det innebar, så då flyttade vi till kvarteret Stadsfiskalen, som är vår bostad än idag.

Inredningstidningen Maison gjorde ett reportage om Garvaregården.
Inredningstidningen Maison gjorde ett reportage om Garvaregården.
Reportaget var flera sidor där hela huset visades upp!
Reportaget var flera sidor där hela huset visades upp.

 

Stadsfiskalen där Bengt och hans fru bor.
Stadsfiskalen där Bengt och hans fru bor.
Det ljusa och stora köket.
Det ljusa och stora köket i nuvarande bostaden Stadsfiskalen.

Bengt Tivelius kök  

Trevligt vardagsrum med eldstad.
Trevligt vardagsrum med eldstad.

Vad är det bästa med Askersund?
– Staden är så komplett och mysig. Det är en välbevarad småstad med sitt rutnät där allt finns nära. Den har ett stort affärsutbud för att vara en så liten stad, och det är få saker du inte kan handla här. Hamnen, torget, strandpromenaden, kyrkorna, hembygdsgården – allt är vackert och välskött. Strax utanför Askersund ligger Stjärnsund som också är en fin plats. Vi får inte glömma den fantastiska skärgården med kristallklart sötvatten. En annan sak är att man känner de flesta här, åtminstone till utseendet. Man hälsar på alla och det är en trevlig stämning.

Vad pysslar du med nu?
– Just nu håller vi på och repeterar med manskören. Vi ska köra Stevie Wonder-låtar på vår nästa konsert och det blir jättebra! Utöver det renoverar vi lite i hemmet, jag och frun.

En vacker upphängning där barnbarnets egentillverkade ängel pryder toppen.
En vacker upphängning där barnbarnets egentillverkade ängel pryder toppen.

 

Inredningsdetaljerna är noga utvalda och många av dem antikviteter.
Inredningsdetaljerna är noga utvalda och många av dem antikviteter
Bengt Tivelius
Så här i påsktider har Bengt och hans fru dekorerat hela taket i tornet med påskgummor.

Du har ju varit ledare för Askersunds manskör i 19 år. Nu har du släppt den biten men är fortfarande delaktig i kören. Vad är det roligaste med att sjunga i kör?
– Det är en gemenskap där jag fått många goda vänner. Jag har rest mycket tillsammans med manskören och vi gör så mycket roligt ihop. Sedan är det såklart härligt att känna klangerna när vi sjunger tillsammans och att stå på scen.

Manskören bjuder ofta in gästartister till sina föreställningar. Tidigare gästartister har bl a varit Nanne Grönvall, Charlotte Perelli, Martin Stenmarck, Gladys Del Pilar och Tripple And Touch.

Jag har hört många roliga historier om olika upptåg ni har haft för er i manskören. Berätta ditt bästa minne!
– Ett av de roligaste minnena jag har måste nog vara när vi framförde Ballongdansen, haha! Vi hade en kommitté som även kyrkoherden satt med i. Vi ville göra något kul och spexigt och töja lite på gränserna. När förslaget om Ballongdansen kom upp sa kyrkoherden ”Ja, då kan jag tänka mig att vara med!”. Hela publiken vrålade och det blev succé! Det var en härlig känsla.

Hur blir man medlem i Askersunds manskör?
– Då får man komma hit på audition och provsjunga för vår körledare, Kicki Olausson. Tidigare har vi haft audition varje år. Nu är det lättast att kontakta oss via hemsidan, så bestämmer vi en tid tillsammans. Jag tycker absolut att man ska göra det om man har intresset. Många sjunger bättre än de tror!

Du promenerar varje morgon innan frukost. Gör du något mer för att hålla dig i form?
– Gubbgympa! Det är ett jättehärligt gäng som träffas en gång i veckan på Askersundshälsan med en tuff instruktör som kör helt slut på oss. Sen går vi ett gäng och äter lunch.

Vad har du för smultronställe/smultronställen i Askersunds kommun?
– Hela Askersund är ett smultronställe för mig! Vi har en segelbåt så vi är mycket ute i skärgården. Att vakna upp en solig morgon där man är nästan helt ensam, gå upp ta ett dopp och sedan äta frukost. Det är kan inte bli bättre. Underbart!

———————————————————————————————————————————————–

Lördagen den 18 april är ni välkomna till Folkets hus i Askersund, där Manskören sätter upp en Stevie Wonder-konsert!
Biljetterna köper du på Manskörens hemsida, eller på Turist -och evenemangsbyrån i Askersund.

Klicka här för att komma till Askersunds kommuns flytta hit-sida. Här hittar du länkar till hyresvärdar, mäklare och lediga tomter.

Trevlig helg!