Berest tandläkare med stor politisk erfarenhet

08

feb

Den här veckan och nästa presenterar vi Askersunds kommuns nya politiska ledning här på bloggen. Först ut var barn- och utbildningsnämnden nya ordförande Johanna Martin och nu är turen kommen till Staffan Korsgren, som jag träffade för en intervju härom veckan. /Lars-Ivar

————————————————–

Staffan Korsgren (L) tog över som kultur- och tekniknämndens ordförande vid årsskiftet. Han är en politisk veteran som har varit nämndordförande förr, både i Askersunds kommun och i Örebro.

Staffan Korsgren var tandläkare under hela sitt yrkesliv, men från början var det ett annat yrke som han siktade på.

– Jag ville bli läkare, för jag ville jobba med människor. Men när jag sa det till mina morbröder som var läkare sa de: ”Som läkare har du bara fem minuter med patienten. Bli tandläkare istället, då får du mer tid med människor”.

Har jobbat i flera världsdelar

Han lydde rådet och tandläkaryrket har fört honom över stora delar av världen.

– Som ung arbetade jag åt det svenska biståndsorganet Sida i Centralafrikanska republiken och jag har haft kortare uppdrag i både Sydamerika och Asien. I början av 2000-talet jobbade jag dessutom fem år i England. Tänder ser likadana ut överallt och tandläkare behövs alltid, säger han.

Det politiska engagemanget har han haft länge, inledningsvis som socialdemokrat och de senaste 12 åren i Liberalerna. Partibytet hade flera anledningar, men hade varit på gång ett tag när han fick frågan att ställa upp som kandidat för dåvarande Folkpartiet.

– Jag tyckte inte att socialdemokraterna var tillräckligt företagsvänliga, så när jag fick frågan från Folkpartiet, som nu är Liberalerna, tackade jag ja och det har jag inte ångrat.

Vill utveckla scenverksamheten

Bland hans tidigare politiska uppdrag finns bland annat en period som ordförande för länsteatern i Örebro län och teater och scenkonst står honom fortfarande varmt om hjärtat.

– Jag skulle vilja utveckla scenverksamheten här i kommunen ytterligare, inte minst skulle jag vilja se mer av amatör- och föreningsverksamhet. Nu kommer vi ju dessutom ha två scener, en större på Sjöängen och en mindre på Folkets hus och de kompletterar varandra på ett bra sätt. På sikt skulle jag även vilja att musikskolan breddas till att bli en kulturskola. Kulturen ger oss styrka att utvecklas som människor, säger Staffan Korsgren.

Som sitt första uppdrag som ny ordförande i kultur- och tekniknämnden ser han dock att få kontroll på ekonomin.

– Vi vill ju fortsätta utveckla Askersund, inte minst för ungdomarnas skull. En viktig satsning är ju den nya idrottshall som planeras och ska vi ha råd med den måste vi ha full koll på vår ekonomi.

Brinner för Åsbro

Staffan är uppväxt i Örebro och Kumla och på 1990-talet flyttade han till Åsbro, en ort vars utveckling han brinner starkt för.

– Mina morföräldrar byggde det hus som jag bor i nu redan 1936, så jag har varit i Åsbro mycket hela mitt liv. Åsbro har stor potential, om man bara började satsa ordentligt tror jag att samhället skulle utvecklas på ett väldigt fint sätt, säger Staffan Korsgren.

Staffan Korsgren, Liberalerna

Ålder: 76 år

Familj: Hustrun Rose-Marie, tre söner. ”Rose-Marie har två barn och jag tre, men vi brukar säga att vi har barnbarnen gemensamt, de är elva totalt.”

Bor: Åsbro

Yrke: Pensionär, före detta tandläkare. ”Jag kan inte säga att jag saknar tandläkaryrket, mot slutet hade jag ganska mycket problem med händerna.”

Aktuell: Ny ordförande i Askersunds kommuns kultur- och tekniknämnd.

Vill du läsa mer om politikerna som styr Askersunds kommun? Här nedan är länkar till andra artiklar (fler kommer i nästa vecka):

Johanna Martin (M), ordförande i barn- och utbildningsnämnden

AnnaMaj Björk (KD), ordförande i Socialnämnden

Caroline Dieker, kommunstyrelsens ordförande