Björn Ranelid: ”Sveriges vackraste kulturhus”

11

nov

Igår var det invigning av nya biblioteket och hundratals askersundare och utsocknes samlades på torsdagskvällen till invigningen. Och Hedersgästen Björn Ranelid, gjorde ingen besviken.
– Nu står vi i Sveriges vackraste kulturhus, med ask på väggarna och bränd björk under fötterna, inledde den välkände författaren sitt invigningstal.

Bibbla_1
Intresset var mycket stort för Askersunds nya bibliotek. Redan någon timme innan själva invigningen slogs portarna upp och ganska snart hade en och annan funnit sig väl till rätta i någon av de nya läsfåtöljerna.
– Det här hoppas vi ska bli askersundarnas nya vardagsrum, det är jätteroligt att det kommit så många redan nu till invigningen, sa Johan Calais (S), tillförordnad ordförande i kultur- och tekniknämnden, när han inledde festligheterna.

Bibbla_3Bibbla_4

Han delade dessutom ut varsin blomma till bibliotekspersonalen, som de senaste månaderna slitit hårt för att få allt på plats inför öppnandet av det nya biblioteket, innan han lämnade över till Olle Östergren, som läste en egen dikt om sin hemstad och inte minst om dess invånare.

Bibbla_8
– Verner von Heidenstam skrev ju i en dikt att det var marken, inte människorna han saknade. Man kan väl säga att det här är ett svar på hans dikt, sa Olle Östergren, som numera bor och studerar i Linköping.
Sist ut var förstås huvudnumret, Björn Ranelid, som på sitt karakteristiska sätt både roade och väckte till eftertanke.

– Detta är som en aorta, en kroppspulsåder. Biblioteket är en skattkammare för demokratin och en skräck för tyrannen, sa Ranelid som visade sin entusiasm för den stora satsningen på Sjöängen.

– Askersund är en plats på vår jord som satsar på kulturen och på ordet. Ni ska vara stolta över att ni har Sveriges vackraste kulturhus och bibliotek.

Bibbla_6
Efter invigningen höll Björn Ranelid en föreläsning i Sjöängens matsal, som flera hundra av besökarna stannade kvar och lyssnade på.
Och ikväll, fredag den 11 november kulminerar invigningsveckan på Sjöängen med invigningsshow i Stora salongen med bland andra Charlotte Perrelli, Bohuslän Big Band och en mängd körsångare.

Bibbla_2Bibbla_5

I helgen kommer det också vara en massa olika aktiviter i huset, passa på att besöka Sjöängen du med – det här blir roligt!

Trevlig helg!

//Sofia & Linda