Brandutbildning för anställda på Askersunds kommun

06

nov

Igår hade vi brandutbildning där även första hjälpen bakades in. Så nyttigt och bra att hela tiden fräscha upp minnet och dessutom få ny kunskap om hur man ska agera i en krissituation. Vår handledare var brandmannen Johan Backström och han gick igenom allt ifrån bilolyckor och drunkning till brand i bostäder. Vi fick testa olika tekniker för hur man kan hjälpa till om någon sätter i halsen (jag gjorde heimlich manöver på min kollega Terese Berger   😉 ), och hur man får igång hjärtaktiviteten hos någon som drabbats av hjärtstopp. Ovärderlig kunskap.
Brandutbildning och första hjälpen liten

 

Efter det fick vi gå ut och testa att använda brandfilt och brandsläckare. Man får lite faktiskt lite puls trots att det bara är en docka man övar på.
Brandutbildning i Askersunds kommun
Visste du att den vanligaste orsaken till brand i hemmet är glömda grytor på spisen? Det visste inte jag. Det var den överlägset högsta stapeln på diagrammet där bland annat ljus, blinkande lysrör, elfel och anlagd brand fanns med på ”topplistan”.

Nerikes Brandkår, Askersund

Vill med min nyvunna kunskap passa på att påminna alla om att inte glömma att släcka ljusen nu under vinterhalvåret – det går SÅ FORT innan bostaden är övertänd. Se till att ni har fungerande brandvarnare och att stänga till dörrar i huset för att en eventuell brand inte ska kunna sprida sig lika fort.

Idag är det fredag och jag önskar alla en trevlig helg 🙂

Linda

P.S. Här är en liten film från brandutbildningen som visar en intern tävling: vem släcker snabbast? Sofia hade inte de bästa förutstättningarna 😉 . 
Sofia med brandsläckare
Jag hann både släcka min gubbe OCH släcka elden på kortare tid, dvs 19 sekunder. Men men, Sofia är ju trots allt ny på jobbet… 😉
Linda med brandfilt
Linda med brandsläckare