Bröderna Haglund satsar på ny mjölkanläggning

Många mjölkbönder lägger idag ner sina verksamheter men på gården Skalltorp i Kårberg satsar Einar Haglund och hans bror Yngve Haglund för fullt på en ny mjölkanläggning. År 1895 startade Einar och Yngves farfars far igång gården och bröderna har drivit den sedan 1995. Idag äger och brukar Einar och Yngve 350 Ha mark varav 250 Ha är skog och 100Ha åker. Utöver det har de även arrenden på ca 130 Ha och nu i maj 2016 stod nya anläggningen klar.

Nya-bygget-webb

I filmklippet ger Einar oss en rundvisning i deras nya anläggning som ska inrymma 80 fullt mjölkande kor, 70st ungdjur och 50 st tjurar. En stor investering om ca10-11 miljoner har krävts för att bygga ett helt nytt hus och en ny mjölkrobot.  Idag styrs mycket av arbetet via en dator och du kan få fram statistik på det mesta, alltifrån hur mycket mjölk en ko producerar, exakt hur länge sedan hon mjölkande, hur mycket kraftfoder hon ätit och mycket mycket mer!

Mys-med-ko-webbKalvar-webb

Idag syselssätter gården tre personer . Vid ett besök inser du snabbt vilket enormt arbete det ligger bakom för att vi ska kunna köpa vår mjölk, yoghurt och ost som vi vill ha på frukostbordet hemma!  En otroligt imponerande verksamhet!

//Sofia