Cykeläventyr

Cykling stig

12

jun

 I sommar kommer turistinformationens personal finnas med och göra gästblogg inlägg med tips om guldkorn runt om i Askersunds kommun! Denna gång tipsar Martin Alemyr om en härlig cykeltur. 

Jag älskar att upptäcka platser och landskap, och bäst gör jag det till fots eller på cykel! Jag bestämde mig en dag förra året för att ta en runda som är ca 3 mil lång och som utgick från Askersunds tätort. Rundan gav stor variation av landskapstyper och följde till stor del markerade cykelleder hela vägen. Från stora torget cyklade jag Storgatan norrut längst Sverigeleden, upp på en bro över väg 50 och därifrån vek jag av mot Vretstorp.

Efter 6 kilometer längst Sverigeleden kom jag fram till ett vägskäl där man antingen kan svänga vänster mot Svinnersta eller också fortsätta i riktning mot Vretstorp. Jag valde att vika av från Sverigeleden och ta en liten omväg via Svinnersta by. Hela vägen fram till Svinnersta präglas av ett vackert odlingslandskap, och väl framme i byn blir man hänförd av den idylliska atmosfären bland de många gamla rödmålade husen. Från Svinnersta cyklade jag vidare mot Snavlunda genom ett vackert böljande odlingslandskap. Några hundra meter innan jag återigen skulle ansluta till Sverigeleden i riktning mot Snavlunda och Vretstorp så passerade jag den södra parkeringen till naturreservatet Tjälvesta äng.

Jag trampade vidare några hundra meter fram till Snavlunda. Byn med dess kyrka och hembygdsgård är ståtligt beläget på höjden, och precis när man kommer in i byn har Sverigeleden en knutpunkt.  Åker man rakt fram kommer man till Vretstorp, men jag hade för avsikt att svänga höger mot Kårberg och Skyllberg. Denna vägsträckning präglas av ett vackert skogslandskap och vägen kurvade sig fram så att jag inte såg vad som skulle komma efter nästa kurva. Precis innan jag kom fram till Kårberg passerade jag både den långa Storsjön och naturreservatet Kattegullsberget. Väl inne i Kårberg betraktade jag fascinerat den gamla bruksmiljön där olika evenemang och loppmarknad brukar anordnas.

Efter ytterligare några kilometer var jag framme i Skyllbergs vackra bruks- och herrgårdsmiljö och jag följde Sverigeledens skyltning fram till väg 50. Här har en gångtunnel byggts under väg 50 så man slipper korsa den intensivt trafikerade riksvägen. På andra sidan vägen valde jag att ta sikte mot Askersund. Den nya skyltningen gjorde det lätt att hitta tillbaka till stan. Första biten från Skyllberg var separat cykelväg, men efter bara några hundra meter leddes jag in på bilvägen mot Ladäng. Här fortsatte jag genom en lummig miljö fram till den kraftiga Ingelsbybacken som avslutas med den mysiga byn på toppen av höjden. Jag fortsatte ner mot vägskälet och svängde höger för att komma fram till väg 50 återigen.

Här cyklade jag under vägen genom gångtunneln och fortsatte på andra sidan att följa skyltningen mot Askersund. Denna sträckning går på lite mindre och lågtrafikerade vägar med skogen tätt inpå. Riktigt fin bit som avslutas med att återigen ta sig under väg 50 en sista gång innan cykelvägen följde den gamla banvallen in till Askersund. Sträckning går mellan kraftiga uppskjutande berghällar och vackra gårdar innan man kommer in i tätorten. Avslutningsvis valde jag att cykla förbi Sjöängen och in på Nordströmsgatan, innan jag cyklade upp mot torget igen.

Detta är en fantastiskt fin runda med varierat landskap och många upplevelser på kort tid! Självklart ska man alltid ha god uppsikt ute på vägarna i förhållande till den övriga trafiken, och tänka på kläder efter väder, och med detta i baktanken väntar en riktigt fin upplevelse på två hjul -alldeles runt knuten! //Martin

Tack Martin för dina tips! Om du vill veta mer om cykel och vilka möjligheter som finns i Askersund med omnejd så kan du hitta samlad information på visitaskersunds cykelsida.  Välkommen på en cykeltur i Askersund i sommar!
//Sofia & Lars-Ivar