Elever från Sjöängsskolan dansar med nunnor

10

jun

I söndags, den 5 maj, firade 80 000 pilgrimer och turister en stor mässa på Peterplatsen i Vatikanstaten. 300 av dem var svenskar. Av dessa var 29 elever, lärare och föräldrar från klass 9B på Sjöängsskolan i Askersund. Här kommer en summering av resan, skriven av läraren Ingvar Öhrn:

För de svenska besökarna var mässan en stor händelse. Svenskan Elisabeth Hesselblad helgonförklarade nämligen av påven Franciskus, som är ledare för världens 1,2 miljarder katoliker. Senast någon svensk helgonförklarade var den 7 oktober 1391. Då utnämndes Birgitta Birgersdotter till heliga Birgitta. Det var 625 år sedan. I början av 1900-talet grundade Elisabeth Hesselblad en ny gren av Birgittaorden, som idag har 50 kloster runt om i världen.

 

Petersplatsen, Askersunds kommun
Petersplatsen

 

Solen stekte het över Petersplatsen i världens minsta land under hela ceremonin. Eleverna var väl förberedda med vattenflaskor och kepsar. De var även utrustade med svenska flaggor att vifta med. Den enda vind som svalkade var historiens vingslag. Något att berätta om för barn och barnbarn: Jag var med när Sverige fick sitt andra helgon 2016.

Mässan hade några märkliga inslag. Bland annat bars en liten inglasad relik fram till högaltaret i en procession. Det var en liten skelettdel från Sankta Maria Elisabeth Hesselblads ena ben. Eleverna kikade ivrigt för att försöka få en skymt av påven, som satt väl skyddad bakom kardinaler, hedersgäster och vakter från Schweizergardet. Den bästa chansen att se honom var på de gigantiska videoskärmarna.

 

Schweizergardet
Schweizergardet

 

– Det var så spännande att se alla nunnor. Några kom fram till oss och ville låna svenska flaggor, säger Gila Lindblad.

– Det var fränt att se påven, men han såg väldigt trött ut, säger Vilgot Åslund.

– Mässan var lång och det var väldigt varmt, men vi fick en fin gemenskap och många spännande minnen, säger Clara Lidén och Hanna Hållander Sarge.

Många av eleverna undrade vad ett helgon egentligen är. Enligt den gamle ärkebiskopen Nathan Söderblom är ett helgon ”en människa som i ord och gärning visar att Gud lever”. Dagen innan helgonförklaringen besökte eleverna Birgittahuset, Casa di Santa Brigida, vid Piazza Farnese i centrala Rom. Här levde den heliga Birgitta i 19 år fram till sin död 1373. Vid Birgittahuset blev det också tillfälle att fotografera sig tillsammans med ”dansande nunnor” från Birgittaorden.

– Det var kul att se att nunnorna var så coola. De gjorde peace-tecken, dansade och var jätteglada, säger Tindra Johansson.

Nu blev det inte bara helgon, påve och mässor under den fyra dagar långa studieresan till Rom. Förutom pool-bad, shopping, pizza och pasta hann klassen även besöka historiska platser som Forum Romanum, Colosseum, Pantheon, Fontana di Trevi och Spanska trappan.

– Det var så fint att se det gamla och det nya så nära varandra. Bredvid hus som var flera tusen år gamla låg helt moderna köpcentrum, säger Julia Persson.

 

Gruppbild vid Colosseum
Colosseum

 

Forum Romanum
Forum Romanum

 

Svenska flaggan
Det viftades med många svenska flaggor

 

Text: Ingvar Öhrn
Bilder: Klass 9B

 

Tack för uppdateringen Ingvar!

Linda