Emelie Letskog på ÅV-Bygg

27

mar

Namn: Emelie Letskog. Familj: Sambo Magnus Jonsson, katten Greta, hunden Axa (delar med mamma), 7 hästar, mamma Nina & pappa Peter, bror Alexander. Bor: Lilla Bergsgatan i Askersund (i ett hus från mitten av 1800-talet, även känd som gamla symaskinsaffären). Yrke: Byggingenjör samt ridinstruktör/hästcoach och snart även mindfulnessinstruktör. Utbildning: Byggingenjörsutbildning på Örebro Universitet, Mindfulnesscenter i Stockholm. Intressen: Hästar, resor & upplevelser, musik & sång, har ett intresse av utveckling och förbättring överlag. Hemsidor: www.av-bygg.com

”Edö är fantastiskt!”

De flesta i kommunen vet vem Peter Letskog på ÅV-Bygg i Åsbro är. Företaget är omtyckt, har gott rykte och anställs flitigt till olika byggprojekt. Men idag är det hans dotter Emelie som jag är nyfiken på.

Emelie har bott i kommunen i hela sitt liv, är anställd på ÅV-Bygg och beskriver sig själv som spindeln i nätet i företaget. Vi har haft kontakt då och då via jobbet, och jag känner alltid att jag vill prata mer med henne. Hon har en spännande personlighet och sprider ett lugn omkring sig. Dessutom verkar hon ha stenkoll på det mesta. För två veckor sedan träffades vi på Åsbro Näringslivs frukostmöte i Lerbäck, och jag passade på att boka in en träff med Emelie för att prata lite mer om henne och hennes liv.

God morgon Emelie, vad tyckte du om frukostmötet i Lerbäck förra gången?
– Det var väldigt inspirerande och intressant den här gången. Det är roligt att få höra hur folk har startat upp sina företag. Jag är själv på gång att starta upp mitt eget så jag lyssnade med extra stora öron!

Spännande, vad är det för verksamhet du ska starta?
– EmJoy heter företaget där jag idag fungerar som hästcoach & ridinstruktör med fokus på kommunikation och samspel mellan människor och hästar. Jag vägleder ekipage för att hitta harmoni tillsammans i vad de än vill göra. Egentligen startade jag företaget för fem år sedan, då med enskilda ridlektioner i westernridning. Nu är det mer ett helhetstänk som vuxit fram under åren och som jag verkligen brinner för! Jag kommer även under våren att utveckla en mindfulness-del av företaget. Hur det kommer att se ut är inte riktigt klart än. Jag kommer nog därför att dela min tid mellan ÅV-Bygg och mitt eget företag framöver. Det här året kommer det hända mycket i mitt liv med andra ord. Ett avstamp på många sätt.

Södra Falla
En lugn stund i hästhagen.

Berätta mer!
– Hm, jag har nog haft några år med lite kaos inombords. Det är svårt att förklara. Insikten om vad jag vill förmedla i min nya verksamhet är mycket tack vare detta. Att fördjupa mig i mindfulness har hjälpt mig på ett personligt plan att hitta balans och harmoni i min vardag. Tidigare har jag känt mig styrd av vad andra vill att jag ska göra och satt mig själv åt sidan i för många situationer. Jag har alltid haft mycket kreativa idéer som jag inte fått något utlopp för, och det byggdes upp en känsla av att jag blev instängd. Det var några tuffa år, ska jag erkänna. Man kan bli lite vilsen när man saknar balans. Nu har jag tagit mig ur det ekorrhjulet och lever precis som jag vill och mår jättebra!

Magnus
Emelie och hennes sambo Magnus delar intresset för hästar och hon ler lite extra när han kommer på tal :-). Han har varit ett stort stöd för henne och den nya verksamheten.

Det låter bra. Får man fråga vad pappa/chef Peter tycker om det?
– Pappa är så himla bra och supportar mig i allt jag gör – det har han alltid gjort! Jag har hittat ett större lugn i mig själv och det märker han ju så klart. Vilken pappa skulle inte stötta det? Jag trivs med det faktum att jag nu går min egen väg. I september ska jag åka tillbaka till Canada för tredje gången och lära mig mer om hästar och människor i samförstånd. Balans och kommunikation är lite av grundpelarna i mitt tänk.

Hur trivs du på ÅV-Bygg?
– Väldigt bra. Jag är oerhört stolt över företaget och vill definitivt vara med och utveckla det. ÅV-Bygg har ju haft förmånen under många år att få vara med och bygga upp Askersunds kommun. Vi har byggt O’Learys, dagis, skolor och så mycket mer. Vi har en vilja att vara med och utveckla kommunen och hjälpa till med det vi kan. Det är en häftig känsla att titta tillbaka på olika projekt och byggen vi har varit inblandade i och se vad de betyder för invånarna idag. Jag känner en stor stolthet.

Emelies kontor
På Emelies kontor hänger bilder på hästarna och hunder Axa.

Det kan ju vara känsligt att arbeta tillsammans med en familjemedlem. Bråkar ni aldrig?
– Nej, det gör vi faktiskt inte. Det som kan hända är att jag säger ”nu får du skärpa dig”, när pappa velar över saker. Då kanske jag sätter ner foten lite extra hårt, ha ha. Jag är en doer med ordning och reda och vill ha tydliga och konkreta svar. Jag tycker inte om när det finns för många lösa trådar. Peter i sin tur har ju en enorm erfarenhet och kunskap som jag respekterar väldigt mycket, men han kan ha mycket information i huvudet som jag vill ha ut på papper till resten av organisationen. På något sätt så klarar han av att ha många bollar i luften! Det tillsammans med mycket sunt förnuft och drivkraften gör honom till den han är. Vi kompletterar nog varandra ganska bra.

Vad är din roll i företaget?
– Oj, jag är lite av varje. Spindeln i nätet, som sagt. Jag håller ihop det mesta i företaget och har övergripande koll på projekten. Jag hjälper till i projekten med administrationen. Det är allt ifrån kontaken med kunder, leverantörer, myndigheter, försäkringsbolag till att planera och se till företaget i stort.

Här är gänget på ÅV-Bygg samlade. Peter Letskog längst till vänster.

Och ÅV-Bygg fortsätter att växa, vad är knepet?
– Knepet är att vara bra på det du gör. Vi är väldigt noggranna och tummar aldrig på kvaliteten. Det ska vara rejält och ordentligt gjort. Inget fusk! Vi tar hellre i lite extra än att vi missar något, och vi försöker möta våra kunder på bästa sätt. De ska känna att de är i trygga händer. Vi gör ingen reklam för företaget – det gör faktiskt reklam för sig självt. På så sätt kan vi lägga de pengarna på bra saker istället, som t ex sponsra idrottsföreningar och saker som gör nytta i kommunen. Vi är med överallt, det är det som är så kul!

Snabbfakta: Företaget startade på 70-talet då Peter Letskog var en av de tre anställda. 1999 tog han över som ensam ägare i ÅV-Bygg. Sedan dess har företaget vuxit och har idag drygt 20 anställda. De har bland annat byggt Åsbro skola, Närlundaskolan, autistboende, dagis, industrifastigheter, i rådhuset, byggförvaltningen och miljöförvaltningen, turistbyrån, Citycampen.

Edö! Hur känns det att starta ett bygge där?
– Det ska bli så himla roligt att ta tag i det, och det känns kul för orten! Läget är fantastiskt och området är vackert. Det är många som undrar varför det inte redan är bebyggt, med tanke på läget.

Edö
Yes, så här ser det ut på vackra Edö!

Har du något motto?
– Ja, i företaget har vi absolut ett motto. Vi kallar det för ÅV-kvalitet eller ÅV-standard. Det är precis det jag nyss beskrev; att vi är noggranna och gör ett bra jobb.

Mitt eget motto är väl egentligen det som genomsyrar mig mest som person; ta vara på livet och ta hand om dig själv –varje dag. Det är så viktigt att man tar ansvar för sitt välmående, det finns ingen annan som kan göra det åt dig. Se till att må bra och hitta din balans. Det är en ständig resa! *Skratt* Det låter kanske lite skrytigt! Ska du verkligen skriva det..? (Jag: Jag älskar skryt!). Äsch, gör det då! Det jag vill säga är helt enkelt att det är upp till dig själv att ditt liv blir som DU vill och att DU mår bra.

Emelie, Tim & Kryddan
Emelie, Tim och Kryddan.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Ja du, då är jag med hästarna. Det är nog mest det jag gör. Sedan pular jag i huset så klart. Vi bygger om och renoverar och jag tycker även om att pyssla i trädgården på somrarna. Det är inte så ofta, men det är skönt att få åtminstone några timmar i veckan att göra något annat än att jobba. På helgerna håller jag i kurser med hästarna och allt vad det innebär. Oftast hemma på familjegården Södra Falla. Det är min hemarena för hästarna och ridverksamheten.

Södra Falla

Vad är det bästa med Askersund?
– Åh, det är bara så himla mysigt! Det är så lugnt och skönt och hemtrevligt. Hur kan man inte tycka att det är vackert här? Just att det inte är stort utan att man har nära till allt man behöver. Jag kommer nog aldrig flytta härifrån. Här har jag mina rötter och jag trivs jättebra.

Har du något smultronställe?
– Eeeeh… Ja! Det är hemma på gården i hästhagen.
Men vänta nu, jag har nog två…*skratt*. Hemma hos oss på altanen i trädgården också. Där har vi porlande vatten och kvällssol. Där är det alltid lä och det är ju fantastiskt att suga i sig den sista solen i solstolen på kvällarna!

Altanen

Innergården i Askersund

———————————————————————————————————————————————————

Är du nyfiken på Edö eller andra områden där det finns lediga villatomter i Askersunds kommun, kan du kika in här!