En vecka med full fart!

29

sep

Företagsfrukost

I tisdags var det företagsfrukost där ett glatt gäng företagare träffades för att nätverka, lyssna på Svenskt Näringslivs presentation om kommunens företagsklimat och där även kommunstyrelsens ordförande Per Eriksson (S), Oppositionsråd Caroline Dieker (M) och kommunchef Madeleine Andersson delade med sig av sina tankar om nutid och framtid.

I årets ranking klättrade Askersunds kommun ytterligare placeringar och ligger nu på plats 102 av 290 kommuner i landet. I nästa vecka kommer ett separat inlägg här på bloggen om rankingen och svaren i enkäten. Det blir även en sammanfattning av Per, Caroline och Madeleines tankar som diskuterades vid frukostmötet. Morgonens frukostbesökare bidrog även med flera bra förslag för hur vi kan förbättra företagsklimatet ytterligare.

 

Kommunstyrelsen och LRF

På tisdagseftermiddagen var representanter från kommunstyrelsen tillsammans med LRF ute på sitt årliga gemensamma företagsbesök. I år besöktes Rya Gård utanför Snavlunda där besöket började med en rundvisning av deras mjölkproduktionsanläggning. Agendan för dessa möten är alltid möjligheter och utmaningar som den gröna näringen har och står inför. Denna gång var upphandlingar och livsmedelsproduktion de stora frågorna som diskuterades.

 

Utsikt

I onsdags var det ett frukostmöte hos Handelskammaren inför deras evenemang Utsikt som kommer vara den 15-16 oktober. Utsikt är ett evenemang där olika aktörer, både privata och offentliga träffas för att diskutera utvecklingsfrågor för vår region inom temaområdena Globalisering, Urbanisering och Digitalisering. Askersunds kommun samarbetar tätt med Business Region Örebro (BRO) i olika utvecklingsfrågor för länet och därför kommer vi självklart även att vara med på detta tillsammans. Är du som företagare intresserad att följa med är du varmt välkommen att kontakta mig! Här kan du läsa mer om eventet.

 

Almi

På onsdagen blev det även ett besök för mig hos Almi i Örebro där jag fick en uppdatering på deras nya utökade erbjudanden till dig som företagare. Visste du att du som företagare kan få hjälp med alltifrån starta eget rådgivning, mentorskap, tillväxtrådgivning, innovationsrådgivning, rådgivning import/export? De kan även hjälpa dig om du är i behov av finansiering i olika skeden. Här kan du läsa mer och kontakta gärna mig om du vill få lite tips och hjälp var du kan vända dig!

 

Arbetsmarknadskunskap, skola och näringsliv

Igår arrangerade Handelskammaren en företagarlunch för att presentera Arbetsmarknadskunskap som vi arbetar med i vår högstadieskola Sjöängen. Tanken med lektionerna Arbetsmarknadskunskap som elever i åk 7 och 9 får ta del av är att minska glappet mellan skola och arbetsliv och höja motivationen hos ungdomar mellan 13 och 19 år. En tätare dialog där eleverna får tips och förslag på hur de kan tänka vid valet av utbildning. Handelskammaren har även en tät dialog med näringslivet för att på så sätt även få information om vad näringslivet söker för kompetens hos sina framtida medarbetare. Om du som företagare vill hjälpa till och bidra till att kopplingen mellan skola och näringsliv blir starkare finns det flera sätt att göra det på; ni kan vara med och delta på en lektion i Arbetsmarknadskunskap, erbjuda praktikplats, studiebesök m.m. Alla tips och förslag mottages tacksamt så har du en bra idé hur vi kan samverka mera, tveka inte att höra av er till mig!

En sammanfattning av en vecka med många givande möten. När vi pratar med varandra och har en dialog hittar vi ofta lösningar! Just denna dialog är superviktig, och dessutom bidrar den till att vi kan utveckla saker och göra skillnad!

Trevlig helg!

//Sofia