Familjen Mattssons livsfilosofi

20

mar

Namn: Mattias & Cecilia Mattsson. Familj: Barnen Edvin 12 år, Elsa 10 år Edvard 2 1/2 .Bor: I en villa från 1936 i Askersund. Yrken: Mattias arbetar som Marknadschef och vice VD på VA-guiden i Skyllberg/Uppsala. Cecilia arbetar som tandhygienist i Folktandvårdens folkhälsoenhet, region Örebro län. Utbildning: Mattias – Marknadsekonom IHM Business School i Stockholm. Cecilia – Tandhygienistutbildningen på högskolan i Örebro. Intressen: Umgås med familj & vänner, njuta av naturen, inredning, musik, dans, cykling, båtliv av olika slag och vardagsmotion.

”Allt är som i en ficka här!”

Jag träffade Mattias och Cecilia första gången under förra årets Höstkväll, där vi bland annat visade upp kommunens nya varumärke och lyssnade på en duktig föreläsare tillsammans. Askersunds kommun passade dessutom på att visa upp nytagna bilder där Mattias, Cecilia och barnen ställt upp som fotomodeller. Nu har jag haft kontakt med dessa härliga människor och fascineras av deras livsfilosofi och förmåga att göra det bästa av varje dag. De är inte rädda för förändring och tar – och skapar – möjligheter för deras drömliv. När jag kliver innanför dörren, en halvtimme för tidigt (sorry!), är barnen ute och leker och Mattias är kvar på jobbet. Perfekt, då fick jag en stund själv med Cecilia och prata om livet i allmänhet. Snart var hela familjen på plats och jag fick veta att Mattias är hemvändare och Cecilia inflyttare. Varför de valde att bosätta sig i Askersund ska jag ta reda på nu.

Hej på er, hur är läget?
Mattias: – Jo det är bara bra tack! Snart ska jag åka repa med ”grabbarna” i mitt gamla rockband i Örebro. Det blir en helkväll med övernattning. Vi har alltid mycket skoj ihop.
Cecilia: – Och jag och Edvin ska ha filmkväll och fredagsmys. En skräckfilm kanske. Eller njae…vi får väl se om jag vågar. Elsa ska sova över hos en kompis och Edvard hos farmor och farfar, så vi kan titta på vad vi vill!
Mattias: – Ha ha, nej titta inte på skräckfilm. Då kommer du att ringa mig supersent och vilja att jag kommer hem!

Edvin, Elsa & Edvard
Barnen Edvin, Elsa & Edvard.

Ha ha ok, moving on till nästa fråga. Vad fick er att flytta till Askersund?
Cecilia: – Vi ville ha närheten till natur, skola, ett boende som ger livskvalitet både vad gäller pris, läget vid Vättern och stan. Här får vi lugn och ro men har ändå närhet till stadspuls. När vi köpte huset resonerade vi som så att vi skulle kunna klara oss även om inte båda jobbar heltid. Vi har delat på föräldradagarna och vare sig Mattias eller jag har jobbat heltid sedan vi fick barn och trivs med att ha mer tid med familjen.
Mattias: – Det är ganska kul för mina gamla arbetskollegor i Stockholm häpnar alltid över allt vi kan göra och över livskvaliteten det ger att bo här. Husen är ju dessutom så mycket billigare än i Stockholm. Allt är som i en ficka här. Vi har verkligen allt nära och det finns så mycket att göra direkt inpå husknuten. Livet som småbarnsfamilj blir lite lättare här än i en storstad.

Familjen Mattssons kök
Familjen Mattssons hemtrevliga kök, och titta vad de bjöd på! En god dag på jobbet för mig 🙂
Detaljer i köket
Vackra detaljer i köket.

Cecilia, du åker ju runt en del i ditt arbete som tandhygienist. Hur funkar pendlingen för dig?
– Nu pendlar jag faktiskt inte så ofta. Jag har ett kontor i Örebro som jag är på två gånger i månaden ungefär. Jag utgår från Askersund i mina uppdrag. Det kan till och med vara skönt att komma in till Örebro ibland och lika skönt är det att komma hem igen.

Mattias, du jobbar i Skyllberg på VA-Guiden. Vad är roligast med ditt arbete?
– Det är helt klart människorna jag jobbar med! Maria och Erik (ägare av VA-guiden och Bild & Kultur) har en filosofi att man ska ha balans mellan jobb, hälsa och familj. De föregår med gott exempel och det är en glädje att komma till jobbet varje dag. Det har mer blivit som en andra familj, inte bara ett jobb. Med balanstänket upplever vi att vi blir mer effektiva, kreativa och produktiviteten ökar. ”Får man ha så här kul på jobbet?” frågade en besökare under en fikarast på VA-guiden/Bild & Kultur. Alla är oerhört professionella och ser till att vårda balansen i sina liv. På min tidigare arbetsplats i Stockholm var jag ofta stressad och kände att tiden inte räckte till. Så är det verkligen inte nu.

Vad gör ni när ni inte jobbar?
Mattias: – Då umgås vi mycket med familj & vänner och nyttjar naturen. Vi gillar det enkla, t ex att vandra på vackra platser. Sedan är vi i Örebro en hel del och tar del av kulturlivet där. Cecilia: – Båda gillar yoga och att röra på sig. Jag dansar Bollywood, och Mattias är aktiv med cykel, långfärdsskridskor, kajak, segling och andra aktiviteter som passar för årstiden. Mattias: – Sedan är vi bra på att göra vuxengrejer. Jag tycker att vi har hittat en skön balans mellan yrkesliv och vardagsliv, och dessutom familjetid och egentid. Mina föräldrar bor här i stan och Cecilias mamma i Kumla, så vi har fördelen att kunna få barnvakt ofta. Då är det vuxensnack som gäller, gärna med god mat och vin till. Vi jobbar aktivt på vår relation för att få tid att framförallt prata med varandra. Det mår vi bra av!

Familjen Mattson i naturen
En helt vanlig dag kan man säga för de här hurtbullarna!

Cecilia: – När vi bodde i Örebro pendlade Mattias till Stockholm varje dag. Det tog bort mycket stress när vi bytte bostad och jobb. Det underlättar ju att inte behöva stressa med pendling eller dyra lån. Nu har vi balans, livskvalitet OCH spännande jobb!

Har ni något motto i familjen?
Cecilia: – Har vi det…?
Mattias: – Vi försöker njuta av det vi har och det som finns nära. Nyttja möjligheterna, leva i stunden och inte förhäva oss ekonomiskt. Som barnfamilj är det lätt att vi binder upp oss på för många saker. Gör man det medför det garanterat stress när man försöker beta av alla aktiviteter. Även här jobbar vi med oss själva för att hålla balans så gott det går, men det är inte så lätt alla gånger.
(Lindas anmärkning: Jag skulle nog kunna formulera ihop en massa motton om balans och livskvalitet som även de stämmer väl in på familjen Mattson!)

Familjen Mattssons vardagsrum
Här trivs man bra. Cecilia och Mattias är intresserad av inredning och har fyndat många av sina fina möbler i antikvitetsbutiker.

Har ni något smultronställe?
Mattias: – Tre stycken:
Borghamn, söder om Vadstena. Där är vi varje sommar. Min släkt kommer därifrån.

Warnemünde i Tyskland där Cecilias släkt kommer ifrån. (Lindas anm: Cecilias mamma är från Tyskland där hennes familj drev hotell och café. Under 2:a världskriget fick de lämna ”allt” och fly till Sverige när hon var 7 år).

Och Harge uddar! Där är vi jämt, året runt. Dit åker vi för att samla energi och må bra. Det är något med ljuset där som vi älskar.

Vad är det bästa med Askersund?
– Det är allt som vi har pratat om med närhet till det vi behöver och naturen. Det är som ett stort nöjesfält för en vuxen! Och för barnen så klart.


Under tiden vi pratar kommer Mattias föräldrar förbi för att hämta minstingen Edvard för en helkväll hemma hos dem. Himla trevligt folk! Vi hinner prata lite och jag får reda på att Mattias pappa Göran har varit kommunchef i Askersund, och var den som tillsatte min chef Henrik Olofsson. Bra beslut, om jag får säga det själv.

I det här huset är det rörelse och liv och så mycket glädje! Glad och inspirerad åker jag hem till min egen familj med många tankar, idéer och intryck.

Vi ses snart igen, familjen Mattsson!

Lek med bus-Edvard