Föräldrakooperativet Dagsländan i Askersund

28

okt

För några veckor sedan fick jag chansen att hälsa på hos förskolan Dagsländan som är ett föräldrakooperativ i Askersunds kommun. Och det var inte vilken dag som helst, det var potatisplockardag! Föräldrar, barn och personal möttes upp utanför förskolan och åkte ut till Hagaberg för att skörda, och jag hängde med för att prata lite med Ulla Wängdahl, förskolechef på Dagsländan, om hur deras verksamhet är uppbyggd och deras tänk kring barnen.

Härligt väder, härliga människor och en familjär stämning i gruppen! För dig som vill veta mer deras kooperativ skickar jag med länken till deras hemsida här: http://www.dagslandan.n.nu/.


Hej Ulla! Är det vanligt att ni gör sådana här utflykter med barnen?
– Ja, just potatisplockning har blivit en årlig tradition. Dessutom brukar föräldrar och barn  göra en gemensam vårutflykt den 6 juni.

Förskolan Dagsländan, Askersunds kommun
Många potatisar blev det och barnen var nöjda med skörden.

Vad är skillnaden mellan en vanlig förskola och ett föräldrakooperativ?
– Skillnaden hos oss ligger i föräldraengagemanget och föräldrarnas delaktighet i verksamheten. Här känner alla barn föräldrarna och föräldrarna känner alla barn, och samma sak gäller mellan föräldrar och pedagoger. Vi har ett väldigt bra och fungerande nätverk. Till exempel så har alla familjer en egen nyckel till Dagsländan och kan åka hit när de vill.

Bild1
Här fick jag en rundtur i lokalerna av Tove Jansson som går på förskolan Dagsländan. Hon visade stolt upp utbudet av leksaker, pyssel och teckningar.

Hur många är ni  i personalen?
– Vi är tre pedagoger, men vi har många arbetskamrater tack vare föräldraengagemanget. Föräldrarnas uppgifter är bland annat att laga mat och städa på dagarna.

Hur många barn har ni i verksamheten idag?
– 13 stycken.

Har förskolan Dagsländan någon inriktning?
– Vi har en inriktning på natur och miljö. Vi arbetar efter projektet Grön Flagg som står för hållbar utveckling i förskola och skola. Det innebär bland annat att vi jobbar med olika teman under längre perioder. Just nu har vi temat Vatten. Förra veckan bjöds föräldrarna in till en vattenfest där man bland annat fick göra olika experiment med vatten. Barnen hade också bakat bröd och gjort saft med vattentema. Det är ett bra sätt att jobba med miljöfrågor men vi får med både matematik, teknik, naturvetenskap och en hel del annat på köpet.

Förskolan Dagsländan, Askersunds kommun
Det bor många olika djur i våra sjöar och hav. Här har barnen gjort några exempel och hängt dem synligt över scenen.

Vad är viktigast i er verksamhet?
– Barnen såklart! Vi har en tro på att barn söker sin kunskap själva och vi pedagoger finns där och ser barnens styrkor och pushar på. Vi blir som medforskare som följer barnens intressen. Vi tar upp trådarna de visat intresse för och fördjupar oss på olika sätt och ser till att blanda in läroplanens olika mål i projekten.
Dagsländan, Askersunds kommun

Vad innebär detta för föräldrarna?
– Det innebär att man investerar ganska mycket tid i förskolan. 2 – 3 dagar som kock per månad och familj brukar det bli. Styrelsemöten har vi en gång i månaden. Dessutom har vi  arbetsdagar och städdagar. Det har fungerat på samma sätt i 26 år.

Förskolan Dagsländan, Askersunds kommun
Mysig bakgård.
Förskolan Dagsländan, Askersunds kommun
En grillplats finns på gården.
Förskolan Dagsländan, Askersunds kommun
Här kan du åka rutschkana ut på gården från huset.
Förskolan Dagsländan, Askersunds kommun
Sandlåda och klättervägg.

Hur ansöker man om en förskoleplats hos er?
– Man ställer sig i kommunens kö och ansöker om en eller flera platser på Dagsländan.

Öppettider?
– Just nu har vi öppet mellan 07-17. Tiderna sätts efter behoven.


Just den här dagen var föräldern Laina Kristoffersson på plats för att hjälpa till vid potatisplocket, och jag passade på att ställa en fråga till henne också:

Är ni nöjda med förskolan?
– Vi är så nöjda! Här finns ett stort engagemang och alla är här för barnens skull. Man blir som en stor familj. Föräldrarna stöttar varandra och vi fungerar som ett skyddsnät för våra barn i och med att alla känner alla. Och maten är en annan fantastisk sak. Föräldrarna är de som lagar måltiderna här så det blir ju 10 olika sorters hemlagad köttfärssås på en månad *skratt*. Vi handlar allt som går ekologiskt, vilket är ungefär 60 % av maten. Det här är den bästa lösningen för vår familj.

Förskolan Dagsländan, Askersunds kommun

Förskolan Dagsländan, Askersunds kommun

Förskolan Dagsländan, Askersunds kommun