Företaget bakom Askersundskalendern

03

feb

Kalender-2016kalender-1

 

Har du också fått Askersundskalendern 2016 i din brevlåda? Mustafa och Sutka Beslagic äger och driver företaget AD Tryck i Askersund AB som varje år trycker och ger ut denna kalender till hushållen i Askersunds kommun, i år kom den 18:e upplagan. Varje år byter kalendern tema och i år är det bilder från Norra Vätternsbyggdens Hembygdsförening. I första upplagan var temat Askersunds kommunala skolor genom tiderna, då fanns det 54st skolor med!

 

tryckeri-1

Tryckeriet startades 1856 av Carl Isak Fahlgren och har sedan dess haft totalt fyra ägare inklusive Sutka och Mustafa. Paret flyttade till Askersund 1993 från Bosnien och 1997 köpte de företaget. 2007/2008 byggde de sin egna fastighet som de nu finns i på Vapenvägen 3, Askersund. AD tryck arbetar med tryckeriverksamhet på papper såsom böcker, kalendrar, förpackningar, blanketter med mera.

 

gamla-maskinen

 

2016 planerar företaget för en maskininvestering på ca 1,2 miljoner för att förnya sin utrustning. Idag har företaget flera nya moderna maskiner men de använder även ett par som är mycket gamla. De gamla maskinerna är mycket rejäla och driftsäkra, det är därför de har fått vara kvar enligt Mustafa! Det blir spännande att se vad det blir för maskin som kompletterar den befintliga maskinparken!

 

Ägare-1 Ägare-2

 

När jag och Peter Thuresson från kommunstyrelsen var på besök hos Mustafa och Sutka pratade vi även om hur det kom sig att de hamnade i Askersund. Båda var helt överens om att närheten till vattnet och naturen är den främsta anledningen till att de hamnade här och trivs så bra! Mustafa älskar att fiska när han väl får en ledig stund över, kanske är det under en fisketur som han bestämmer sig för 2017 års tema för kalendern?!

//Sofia