Från en borgargård i Mariefred till en trea i Askersund

17

jul

En trappa upp, i gavellägenheten med balkonger åt tre håll – så blev det när Inger och Lars-Göran Hedin fick välja lägenhet på Smedjegränd i det nya området Västra Stranparken.

– När jag såg att jag var först till platsen för lägenhetskön, blev jag lättad, berättar Inger Hultman Hedin. Då visste jag att vi skulle få den lägenhet vi ville ha. Vi bokade ett rum på Hotell Norra Vättern och turades om att köa och sova. Mitt i natten kom de från kommunen och lussade för oss, för det var luciatider. I kön lärde vi känna våra blivande grannar.

Nu står de båda husen där, med åtta bostadsrätter i varje. Inger och Lars-Görans lägenhet är ljus och luftig, och blicken dras mot den storslagna sjöutsikten. Inga gardiner behövs. En al sträcker sina grenar mot parets lägenhet, och i trädet bakom sitter en holk, där det också är nyinflyttat.

– När man ligger på sängen är det som att ligga i en trädkoja, säger Inger och visar hur nära naturen kommer utanför fönster och balkongdörr. Och här har vi vår stolthet, fortsätter hon och visar sin rymliga garderob, en så kallad walk-in-closet.

Parets motto för nya lägenheten har varit ”lättskött och lättstädat”. Här finns inte en pryl som saknar funktion. När Inger pensionerade sig från sin lärartjänst i Mariefred och de sålde huset körde Lars-Göran 22 kärror till återvinningen. Resten av bohaget hamnade i parets fritidshus i Igelbäcken, där de bott sedan 2012 i väntan på lägenheten i Askersund. Lars-Göran som är journalist är ännu yrkesverksam, men nu blir det allt mer av bowling, båt och bridge.

– Vi har också nära till gymmet, det går vi på båda två, fortsätter Inger. Vi har egen båtplats utanför fönstret, och kulturhuset precis intill. Det är en fantastisk stad, och jämfört med Mariefred har man här gjort så mycket mer av hamnen, båtplatserna och området längs sjön.

Text och foto: Maria Gunnarsson