Gästbloggare: Ylva Gullberg om solel!

27

sep

Hej! Jag heter Ylva Gullberg och har fått chansen att gästblogga i Att vara en Askersundare. Ni kanske känner igen mig eller någon av mina kollegor då vi ibland kommer på spontana besök hos företagare, som rubriken antyder. Detta återkommer vi till!

Vem är jag?

Lite om mig: jag är civilingenjör i energisystem, en utbildning som är ett samarbete mellan Uppsala universitet och Sveriges lantbruksuniversitet (två lärosäten är något som också har gett mig starka cykel-muskler). Både inom och utanför programmet har jag specialiserat mig på solenergi, jag har bland annat också jobbat med att tillverka tunnfilmssolceller och installerat en solcellsanläggning på en skola i Kamerun. Solel är miljövänligt, snyggt, det fungerar på en massa olika ytor och nu är det dessutom billigare än någonsin. Kort sagt tycker jag solceller är himla bra.

Vad kan vi göra för företagare?

Jag arbetar nu på Energikontoret, som tillhör Region Örebro län och är en oberoende och icke-vinstdrivande aktör. Vi på Energikontoret har kostnadsfri rådgivning för företagare och kan hjälpa dig med stora och små frågor som rör energi. Det kan till exempel vara att förstå din elräkning eller att få hjälp att göra en energikartläggning. Eftersom det inte är så många företag som känner till oss åker vi ibland ut på dessa spontanbesök då vi helt enkelt svänger förbi, presenterar oss och ser om det finns något vi kan hjälpa till med. Mest populärt är att höra om olika bidrag och stöd för företag! Jag får också en del frågor om solceller, det tycker jag är jätteroligt att prata om. Kanske kommer vi förbi någon gång, annars går det förstås bra att kontakta oss för att boka ett besök.

Vad är på gång framöver?

Vi på Energikontoret anordnar och deltar också i olika aktiviteter, till exempel mässor och seminarier. Nu i höst kommer vi att ha en solturné med ett stopp i Askersund den 3 oktober, då vi besöker Örjan Wahlström som har installerat solpaneler som ett plank (!) och hör om hans erfarenheter av att vara solelproducent. Vi kommer också att ha en spridningskonferens den 6 november inom projekten Framtidens solel och Energieffektiva företag, där företagare och offentliga aktörer är välkomna att ta del av våra erfarenheter.

Länkar: