Invigning av Hantverkshuset på söndag 17 november!

14

nov

I våras köpte Hantverkshuset ekonomisk förening gamla Folkets hus i Askersund av kommunen för 630 000 kronor. Nu heter byggnaden just Hantverkshuset och har fått sig en rejäl ansiktslyftning under hösten. På söndag den 17 nomber klockan 14 till 16 är det invigning av Hantverkshuset!

Fasaden har putsats och byggnaden har målats i en ockragul nyans som fått godkänt av länsstyrelsen, som beviljat bidrag till arbetena.

– Det är ett bidrag som bygger på medfinansiering från föreningen i form av ideellt arbete. Vi har haft flera arbetsdagar under året där folk har varit med och jobbar på huset, säger Åsa Wistrand, som är föreningens ordförande.

Redan innan invigningen har flera föreningar och andra verksamheter flyttat in i huset. Jubileumsföreningen, Stella Nova, Naturskyddsföreningen och Askersunds orienteringsklubb är bara några exempel på föreningar som har börjat använda huset.

– Vi har även några permanenta hyresgäster klara i den del där vi har kontor, men det finns fortfarande utrymmen lediga. Vi vill att det har ska bli ett levande hus med mycket liv och rörelse och engagemang, en mötesplats för alla åldrar, säger Sonja Cederlöf, som sitter i föreningens styrelse.

– Vi ser det här som ett bra komplement till Sjöängen, inte en konkurrent, säger Stina Ogenklev, som också sitter i styrelsen.

Fortfarande återstår mycket arbete på huset. Fönster ska renoveras, golv ska slipas och väggar ska målas eller tapetseras. Men huset har redan fått minst sagt rejäla konferensmöbler.

– Det är bord och stolar som tidigare stod i Rådsalen och som tillverkades på Klassons möbelfabrik i Fjugesta på 1930-talet. Det känns bra att de får stå på en plats där de passar så bra och kommer att användas, säger Sonja Cederlöf.

Den ekonomiska föreningen Hantverkshuset bildades förra året och har i dagsläget mellan 50 och 60 medlemmar.

– Min förhoppning är att vi ska kunna växa till 100 medlemmar. Det kostar 1 000 kronor att gå med, det är en insats som man kan få tillbaka om man skulle vilja gå ur. I övrigt har vi ännu ingen medlemsavgift, säger Åsa Wistrand.

/Lars-Ivar

Bilden ovan är tagen av Anne Helgesson.