Joakim Närkeby berättar om Närkesbergs Hönseri!

26

jun

Namn: Joakim Närkeby . Familj: Fru, två barn och två jakthundar. Bor: Folketorp, Närkesberg. Yrke: Egen företagare med djuruppfödning. Utbildning: Lantmästare. Intressen: Jakt, hundarna, snowboardåkning och friluftsliv.

”Vi anpassar vår verksamhet efter djurens behov”

Närkesbergs hönseri ägs av Joakim Närkeby och är näst störst i Sverige på uppfödning av unghöns till värpproduktion. Joakim blev också Årets företagare 2015 i Askersunds kommun. Det går bra nu helt enkelt. Att verksamheten drivs med stolthet undgår nog ingen som pratar med honom och han brinner för djur och natur och landsbygden i Närkesberg. Han har många års erfarenhet av djuruppfödning och beskriver sin pappa som en stor inspirationskälla. Han berättar också att han och resten av personalen jobbar på djurens villkor och har investerat stora summor för att hönsen ska ha det bra. Det har lett till att hönsuppfödare runt om i världen reser till Åsbro för att få göra studiebesök hos Joakim och Närkesbergs Hönseri. Förra året tog han emot 8 stora företag från bland annat Holland och Tyskland.

Jag mötte upp Joakim vid Äggboden i Åsbro där han guidade mig vidare till hönseriet. Lokalerna är stora och oerhört välskötta, och där finns nu också en visningssal där han tar emot studiebesök, bjuder in andra djuruppfödare och dagis och skolor,  för att visa hur de arbetar. På väggarna hänger flygfoton över hemmet och verksamheten, blandat med fina utmärkelser och diplom. På en stor bildskärm visar Joakim ett bildspel om olika dagliga procedurer, maskinernas funktioner och berättar samtidigt om företaget, visionerna och hur man gör för att sköta hönsen på bästa sätt. Bakom två mekaniska hissgardiner kan man kika in en snabbis i en av de stora hallarna där hönsen bor. Men inte för länge. Det är viktigt att inte störa dygnsrytmen hos djuren och ljuset är en viktig faktor för deras välmående. Därför har de installerat lysrör för dagsljus, kvällsljus och gryning och ett värmesystem värmer lokalen till 35 grader.

Han har fullt upp, minst sagt, men tog sig tid att träffa mig. Dessutom fick jag låna bilder tagna inifrån hönshuset. Han är så himla trevlig!

Tack för att jag fick komma hit idag.
– Självklart! Det är viktigt att visa vad vi gör och jag delar gärna med mig.

När startades Närkesbergs Hönseri?
– Pappa startade företaget 1952 och jag tog över 1990. -95 startade vi även Äggboden i Åsbro där vi säljer ägg och potatis.

Närkesberg Hönseri
Joakims pappa
Närkesberg Hönseri
Joakims mamma

Ni är ju näst störst i Sverige på det ni gör, hur har ni lyckats med det?
– Det handlar om att vi inte bara försöker sälja en produkt utan ett kunnande för att produkten ska fungera optimalt, och se till både djurens och kundens behov. Det är ett helhetskoncept, och det var strategin från dag ett. När jag tog över företaget blev frigående höns väldigt populärt, men det fanns ett väldigt litet kunnande om detta. Pappa hade ju haft frigående höns tidigare och lärde upp mig utifrån sina erfarenheter. Sedan försöker jag åka på mässor i Sverige och utomlands och göra besök hos andra producenter så ofta jag kan. Utvecklingen går hela tiden framåt och det är viktigt att hänga med och hitta nya produkter (såsom inredning och foder), nya sätt och ta lärdom av andra producenter för att bli bättre.

Närkesberg Hönseri
Foto: Jenny Närkeby

Vad har ni för tänk kring djurskötsel?
– Det är oerhört viktigt att våra djur har det bra. Har de inte det blir det heller inga bra värphöns. Vi har investerat stora summor utifrån hönsens behov och håller därför en mycket hög kvalitet. I Sverige har vi bra lagar och regler  som skyddar djuren och som gör att vi ligger i topp internationellt på skötsel. I många delar av världen stympar man näbbarna på hönsen för att de inte ska börja hacka på varandra, vilket de gör under dåliga förhållanden. Det är så klart olagligt i Sverige.

Man ska veta att om man lägger mindre pengar på en importerad produkt är det kvaliteten som gått i stöpet. Utomlands är hygienen sämre och då kommer det också skadedjur och sjukdomar. Det är ju betydligt billigare att inte tvätta hönshuset och sedan köpa antibiotika och proppa i djuren. I bland annat Sydeuropa har man helt andra regler för sådant och pumpar in antibiotika för att hönsen ska överleva. Det innebär också att resistenta bakterier sprids. Det är allvarliga saker och varje år dör 25 000 i Europa på grund av antibiotikaresistens. Det är därför svenskt lantbruk börjar gå bättre för folk har börjat förstå det här nu.  ”Ni har satt ribban högt” var det en tysk uppfödare som sa till mig på en mässa *ler*! Ja, det har vi och det är vi stolta över.

Närkesberg Hönseri
Foto: Jenny Närkeby

Vad krävs för att hönsen ska må bra då?
– Det är många faktorer som spelar in. Bra foder, ventilation, ljus, temperatur, miljön de lever i… Ja, det är en hel vetenskap.

En annan oerhört viktig sak är att vår verksamhet är antibiotikafri och salmonellafri. För att kunna vara det krävs många hygieniska åtgärder. Till att börja med har vi regeln ”allt in och allt ut”, vilket innebär att alla höns som ska in kommer in samtidigt och alla höns som ska ut transporteras ut vid samma tillfälle. Vi tömmer alltså lokalen på höns i slussar med rengöring emellan. Efter det tvättar vi lokalerna med 40-gradigt vatten och det blir så rent att det inte ens luktar höns längre. När det är klart tar vi in de nya hönsen. På så vi minskar vi sjukdomstrycket och minimerar att smittor förs vidare. Det är viktigt med ordning och reda.

Närkesbergs Hönseri
Ordentlig rengöring genomförs innan nya höns kommer in. Foto: Jenny Närkeby

För att deras vardag ska bli så bra som möjligt har vi installerat lysrör för dagsljus, kvällsljus och gryning. För fönstren har vi gardiner som går ner för att simulera natten och vi har sandbad för att ge dem den bästa tillvaron. De måste få gräva och sprätta och göra det som de gör naturligt. Och skulle till exempel inte ventilationen funka på ett ställe så det blir kallt så flyttar hönsen på sig. Vi jobbar alltid på djurens villkor. Det måste vi göra för att de ska hålla sig friska. Man ska inte disneyfiera dem.

Vad betyder ”disneyfiera”?
– Ha ha ja, jag brukar säga att vi ofta ”disneyfierar” djur. Det är ett egenpåhittat  ord som innebär att vi tror att vi kan behandla djur som människor. Tittar man på tecknade Disneyfilmer är ofta karaktärerna djur som beter sig som människor. Så funkar det ju inte. Djuren har egna behov som vi måste tillmötesgå för att de ska må bra, och de överensstämmer oftast inte med människans. Det är inga konstigheter, jämför med hundar;  är det till exempel rimligt att ha en vallhund och bo i lägenhet? Det tycker inte jag. Jag är uppvuxen med hästar och andra djur och tycker om att vara runt dem och se till att de mår bra i en miljö som stimulerar dem.

Närkesbergs Hönseri
Foto: Jenny Närkeby

Hur vet ni att hönsen är friska när ni säljer dem?
– Varje omgång testas mot salmonella av en veterinär och blodprov tas för att testa hur vi lyckats med vaccinationen. Han tittar även så att det är rent och snyggt överallt. Det görs många kontroller varje år av Länsstyrelsen, Svenska ägg och Jordbruksverket. Har vi inte skött oss får vi ha mindre höns i hönshuset.

Vet du varför vi i Sverige kan äta löskokta ägg och lägga en äggula i pastan eller i pyttipanna? Jo, för att äggproduktionen är fri från salmonella. Det är en ständig betygsättning och bra kontroller. Det är bra.

Är det vanligt att höns blir sjuka?
– Inte hos oss, men visst händer det. Det tar cirka 6 veckor innan djuren har byggt upp sitt immunförsvar och då blir de starka och står emot sjukdomar. Har du en massa olika åldrar på hönsen och aldrig tömmer lokalen ökar sjukdomstrycket och smittor börjar spridas. Dessutom vaccinerar vi våra höns för att de ska klara sig så bra som möjligt.

Närkesbergs hönseri
Foto: Jenny Närkeby

En annan sak vi gjort är att bygga husen hönsen vistas i ifrån varandra. Det säkerställer också smittorisken. Skulle en smitta bryta ut i ett av husen berörs inte de andra av det.

Med alla dessa komponenter blir hönsen inte sjuka så ofta och behöver därför inte antibiotika.

Har det hänt att en smitta brutit ut i något av husen?
– Nej, aldrig.

Hur ser en vanlig dag ut?
– Att driva eget är en livsstil. Jag har det ganska bra och gör allt möjligt. Jag trivs med att sköta djur, men sitter mer på kontoret just nu och löser problem, gör transportplaner och kundbesök.

Hur många anställda har ni?
– 15.

Varför valde ni att placera företaget i Närkesberg?
– Jag är 8:e eller 9:onde generationen ägare av gården. Företaget startade på fastigheten hemma och har gått i släkten. Det är inget man flyttar omkring. Dessutom har vi större möjligheter att bygga våra lokaler som vi vill utan att störa omgivningen. Det är något som våra utländska besökare brukar imponeras av.

Närkesberg Hönseri
Foto: Jenny Närkeby

Vad är målet om 10 år?
– Det är att vi fortfarande har en stolthet över det vi levererar. Vi måste så klart vara med och utveckla branschen. Marknaden utvecklas hela tiden och vi ska hänga med. Vi har planer på att föda upp mer ekologiskt. 25 % av produktionen är ekologisk redan nu, men där vill vi utöka ytterligare. Det är lite regler från EU måste fastställas först.

Har du något motto?
– Ja, det brukar jag säga att ”optimister har rätt lika ofta som pessimister, men optimister har mycket roligare”. *skratt*

Närkesbergs hönseri
En del av den fina visningssalen. Här finns även en storbildsskärm och soffavdelning där Joakim visar sitt bildspel, och fönster med hissgardiner in mot hönshuset.

Vad gör du på fritiden?
– Då går eller cyklar jag en sväng med pannkakshunden (hunden Sillas smeknamn hon fått när hon varit med på jakt och lurat till sig pannkakor av jägarna). Hon är väldigt flexibel , smart och social. Jag slappnar av på det viset. Det är det som är så bra med jakt – man kopplar bort mycket annat i och med att man måste vara aktiv och fokuserad på nuet.

Vad är det bästa med Närkesberg?
– Att alla är driftiga och ser till att saker utvecklas. Man sitter inte och väntar på att man centralt ska ordna saker, utan närkesbergarna tar hand om den saken själva.

Närkesbergs Hönseri
Några av diplomen som Närkesbergs Hönseri fått. Ursäkta den dåliga kvaliteten på bilderna.

Har du något smultronställe?
– Sommarstugan vid Hjärtasjön. Jag är väldigt asocial ibland och älskar att komma bort till vår sötvattenskärgård. Vi är helt själva därute.

————————————————————————————————————————————–

Utvecklingschef Henrik Olofsson skrev följande motivering till valet av Joacim Närkeby och Närkesbergs Hönseri AB till Årets företagare 2015:

Att entreprenörskap och driv är en dygd
är välkänt och tydligt i Närkesbergs bygd
I synnerhet då runt Folketorp ty
där hittas familjen Närkeby

Där jobbas för tillväxt med näbb och med klo
i en påtagligt envis framtidstro
kombinerad med äkta engagemang
för djur och miljö i ett stort sammanhang

En nyfiken lust och utvecklingstörst,
kommer mod eller framgång egentligen först?
Härom tvista de lärde, det saknas belägg
Precis som i frågan om hönor och ägg

En stabil verksamhet, unik i sitt slag
Med innehållsfokus, ej äggskalbolag
Och ständig förbättring, dag efter dag
Det är så man blir prisad för sitt företag!

Närkesberg Hönseri

————————————————————————————————————————————–

Vill du också bo på landsbygden? På Flytta till Askersunds kommun har vi gjort en sammanställning av lediga tomter i hela kommunen, listat hyresvärdar med kontaktuppgifter samt länkat till våra lokala mäklare och Hemnet.

Trevlig sommar!