Jonas Gylling om företagen, visionerna och privatlivet.

17

apr

Namn: Jonas Gylling. Familj: Fru och tre döttrar. Bor: Villa i Askersund. Yrke: Egen företagare. Utbildning: Måste man ha det? Jag har en stark vilja, det räcker. Intressen: Företagen är egentligen mitt stora intresse. Utöver det har jag ett intresse av trav och att samla på whiskey. Det som driver mig är att utveckla saker till det bättre.

 ” Visionerna jag har ska genomföras och upplevas. ”

Jonas Gylling bor i ett hus i centrala Askersund, vid toppen av Vättern. Bostaden är under renovering och därför ses vi på Silkflower, där han oftast befinner sig. Denna spännande person har så mycket för sig och jag fascineras av hur han hinner med allt! Trots allt framstår han som oerhört lugn och harmonisk. Och ödmjuk. Han respekterar folk som vet vad de vill och är – enligt sig själv – bra på att analysera folk. Jonas är VD på företaget Silkflower som är Sveriges största grossist på heminredning. De är bland annat underleverantörer till Gekås Ullared och omsätter cirka 83 000 000 om året. Dessutom äger han 80 lägenheter i centrala Askersund. Han är entreprenör, politiker, fastighetsägare och engagerad i samhällsfrågor. Idag fick jag äran att ”pick his brain”, se utställningshallen OCH besöka hans föräldrar – grundarna till Silkflower!

Jaha, det har ju blivit populärt att prata om livspussel. Hur får du ihop ditt?
– Ja… det är ju ganska mycket jag är engagerad i. Jag ser helt enkelt till att ha bra och duktigt folk runt omkring mig som lyssnar och utför. Jag har alltid många projekt igång och trivs med många bollar i luften. Så här funkar jag: visionerna jag har ska genomföras och upplevas. Saknar jag kunskap om någonting så försöker jag lära mig det. Punkt.

Silkflower, detaljer
Så här ser det ut när man kliver in i Silkflowers utställningshall.
Silkflower, dukning
Här finns det mesta inom inredning!

Du startade Facebook-gruppen ”Vi som vill förändra Askersund”, som snabbt fick många anhängare. Vad var syftet med sidan?
– Syftet var att skapa ett forum där folk skulle få säga sina åsikter om beslut som fattas i kommunen – rakt ut. Jag tyckte det pratades så mycket i skymundan och blev trött på att ingen vågade stå upp för sin åsikt. Facebook-gruppen blev ett resultat av det. Jag kände att någon måste ta tag i det, och tog på mig den rollen. Om ingen säger nåt så tror de som styr att alla är nöjda. Jag har alltid varit intresserad av utveckling. Om du inte är intresserad får du heller aldrig veta någonting. Sedan får man ju både ris och ros för denna sida, men de får man ta. Faktum är att det ledde till att vi startade en förening som samarbetar med företagare och andra föreningar i vår kommun. Syftet är att skapa olika jippon och vi går gärna in i projekt där någon vill ha vår hjälp.

Hur ser en normal vecka ut för dig?
– Normal vecka….ja….vad ska jag säga. Det finns inga normala veckor hos oss. Jag är jäkligt morgontrött till att börja med, ha ha! Mycket kaffe går det åt. Sedan drar allt igång, men jag stressar inte längre. Jag och min fru äter alltid frukost och lunch hemma till exempel. Tja, mellan morgon och klockan 19 ungefär gäller det att finnas till hands för min fastighetsarbetare som hyr ut lägenheter, prata med säljare, svara på mejl, prata med mina anställda, hjälpa till och få alla verksamheter att fungera. Min fru jobbar faktiskt mer än jag och har nästan två heltidtjänster. Vi jobbar hårt, men vi gillar det.

Silkflower, romantik
Silkflower är bra på att starta samarbeten med kända profiler. Bland annat designade Christina Schollin en ängel som Silkflower sålde, där överskottet gick till välgörande ändamål. (Inte ängeln på bilden)
Silkflower, vitt & blommigt
Utställningshallen är stor och indelad i flera rum, pyntade med olika möbler och detaljer i olika stilar.

Om det här var en speeddate, vad skulle du berätta om ditt liv från barndomen fram till idag?
– Usch… ja ifrån vilken ålder? Jag var lite av en bråkstake när jag var yngre och tappade intresset av skolan redan vid 14 års ålder. Jag tänkte ”varför ska jag göra det här?” och började skapa kontaktnät istället. Jag gick ut grundskolan, men började jobba direkt efter det.

Jag har alltid varit intresserad av pengar och det har drivit mig. För mig har det varit självklart att hitta något att tjäna pengar på. Jag började faktiskt med att panta burkar. Även det kan man hitta en strategi med *ler*. Jag märkte att om jag inte var ute i tid så hann någon annan före. Det var alltså bara att ställa klockan tidigare! Jag är ju uppvuxen i en företagarfamilj där mamma och pappa alltid pratade om budgetar. De hade det kämpigt i många år och jag är skolad av dem. Lite stöpt i en form, kan man väl säga. Man får inte ge upp, utan se möjligheter. Jag vill – jag kan –jag ska. Det finns inget annat. Ingenting är omöjligt. Sedan är jag mån om att ta hjälp av folk från orten. Att få företagare att samarbeta tycker jag är väldigt viktigt. Jag vill verkligen handla här om jag kan. Jag anlitar rörmokare, elektriker – ja, allt som jag har hjälp av – om de kan bemöta mitt pris. En förhandling leder ofta till många års samarbete men jag brukar alltid kontrollera priserna lite då och då.

Silkflower, barnrum
Barnrummen med gulliga detaljer.

När började du arbeta på Silkflower?
– Jag var 18 år när jag började arbeta här. Då var jag måttligt intresserad, kan jag erkänna. Jag kunde ju knappt prata engelska, för fasen *skratt*. Klart jag tyckte det var kul att åka till Hong-Kong i jobbet, så jag fick öva mig på att göra mig förstådd. -94 träffade vi ett företag i från Kina. De hade en nyanställd som precis gått ur skolan, hon var driven och fick oss på andra tankar. Vi upptäckte att det var stor prisskillnad i Kina! Jag beskrev tidigare att jag var en bråkstake i skolan, men jag hade 5:a i bild, vilket var det ämne jag brydde mig om. I början på Silkflower hade jag användning av de kunskaperna och tecknade grejer som de tillverkade. Vilken resa egentligen, det är helt sjukt när man ser tillbaka på allt vi gjort! Företaget har gått ifrån att lagra varor i en lokal hos Torpa trä, med springor och ingen isolering i väggarna. Sedan vi flyttade verksamheten till Askersund har vi byggt ut hela tiden. Fastigheten var jätteliten från början. 2004 byggde vi lagret och nu är det dags att bygga ut köket. Vi har 24 anställda och vi får helt enkelt inte plats vid lunchtid.

Silkflower, jul
På Silkflower startar julen tidigt varje år. Redan nu har julpyntsföräljningen startat och lagret är påfyllt.
Silkflower, lampor & dekoration
Hit kommer de stora butikskedjorna för att göra sina beställningar.

Hur fungerar det att arbeta med din fru, syster, bror, barn och…ja, alla familjemedlemmar?
– Ja, jag vill nämna att Ann (syster), Thomas (bror) och jag är de största enskilda ägarna i Silkflower. Sedan äger farsan och morsan en del också. Och det funkar jättebra. Hade det inte varit för mamma och pappa hade vi inte varit där vi är idag. Det tror fan att vi har konflikter och det är inte alltid allting funkar bra. Men vi har våra roller och sköter dem. Syskonkärlek är syskonkärlek. Men jag kan inte tänka mig att jobba utan dem, speciellt inte utan min fru. Vi är ett bra team.

Hur skulle du beskriva dig själv med tre ord?
– Envis, bestämd, målmedveten. Förutom det är jag en riktig mjukis som har lätt till tårar.

Har du något motto?
– Det är de orden jag sa tidigare: jag vill, jag kan, jag ska.

Vad brinner du för?
– Utveckling.

Vad gör du när du är ledig och kopplar av?
– Lördagar är det ingen som får komma hem, kan jag säga direkt *skratt*! Från 10 -18 sitter jag med v 75. Jag lägger ungefär 1 1/5 timme per dag att förbereda mig inför lördagen. Jag gör en totalanalys av alla lopp och jag bryr mig inte skit om proffsanalytiker. Deras åsikt ger jag inte många kronor för, då dom redan rapporterar alla analyser på tisdagen. Förutom det är jag en del ute i trädgården. Nu har jag ju en stor park att sköta. Och golfar. Det är en bra sport och bra avkoppling! En annan grej är att man ofta umgås med andra företagare och bygger ett socialt nätverk på det viset. Jag har faktiskt hjälpt till att träna barn i golf tidigare, när mina egna barn var mindre. Nu har jag haft en skada i axeln och inte kunnat spela på ett tag, men i år är jag på G igen. Det räcker att vara ledigt på lördagar för mig, sedan är jag redo att köra igen!

Har du några andra projekt i gång?
– Jag har hela tiden saker på G. Jag har bland annat planer på att utöka Oxgropen (garageplatser i Askersund). Det är en tanke. I 3 GGG Invest har vi en fastighet där vi vill dra in bergvärme.

När det kommer till Silkflower ska vi ta ner skogen och spränga lite berg för att på sikt kunna bygga ut. Men eftersom det är så mycket berg måste det finnas ett projekt som går hand i hand med sprängningen, så det får ta den tid det tar. Vi har ingen brådska som tur är. Sedan ska jag bygga en Gör-det-själv-tvätt på Ullavi i 5G Design AB som jag äger med min fru, det ska bli spännande projekt. Tanken är att detta ska stå klart runt juli månad. Jag tycker om att förbättra saker. Jag vänder och vrider på detaljer varenda dag och tänker hela tiden på projekt och förbättringar. Jag är nog lite knäpp *skratt*.

Silkflower, retro

Vad är det bästa med att bo i Askersund?
– Vi vill vara här i närheten. Att resa långt till och från jobbet är helt bortkastat för mig. Jag vill ha det lugnt. Klar jag kan tycka att det fattas saker lite här och där, som till exempel en travbana, hahaha. Nä, om jag ska vara riktigt ärlig så ….hm… jag saknar ingenting egentligen, men vissa tycker att det är för lite att göra. Det fyller mina behov i alla fall. Sedan är det klart att jag har åsikter om hur saker ska utvecklas och förbättra. Sån är ju jag *skratt*.

Har du något smultronställe?
– Hemma i Parkvillan. Både jag och min fru trivs med att vara hemma. Det är vårt paradis. Vi gör det vi vill och trivs. Många sa att vi var galna när vi köpte huset. Det är stort och behövde en del renovering, men vi resonerar; kan du göra något ska du göra det, imorgon kan det vara för sent!

 

Text och bild: Linda Stenmark

———————————————————————————————————–

Vet ni, vi har många läsare på den här bloggen från alla hörn och kanter av Sverige. Visst är det häftigt att fler får upp ögonen för vad som händer i kommunen och vilka fantastiska och engagerade företagare och persoligheter vi har här! TACK för att ni hjälper till att sprida informationen – vi är alla ambassadörer! Glöm inte att dela på Facebook för bästa spridning 😀

Trevlig helg!

—————————————————————————————————————————-

Är du nyfiken på vad vi har för industrimark, kontakta vår utvecklingschef Henrik Olofsson 0583-810 20 för mer information, eller skicka ett mejl till henrik.olofsson@askersund.se.

Vill du veta var vi har mark att bygga bostadshus på, hör av dig till mig på 0583-810 23 eller skicka ett mejl till linda.stenmark@askersund.se.

För att se vad vi har för tomtmark för villor eller ha kontaktuppgifter till våra hyresvärdar och mäklare i kommunen, klicka här!