Jorden runt med Josefin

Josefin Wikström vid sitt torp.

14

nov

För några år sedan hade vi ett hemma hos-reportage om yogaprofilen Josefin Wikström här på bloggen. Tidigare i höstas träffade jag Josefin för ett nytt reportage, den här gången till Bo i Askersund, som vi nu publicerar även här på bloggen. /Lars-Ivar

———————————————————————-

Uttrycket att ”ha världen som arbetsfält” kan lätt bli överdrivet. Men om man regelbundet pendlar till mastodontstäder som Mumbai, London, San Francisco och Mexico City passar det tveklöst. Då kan det vara välbehövligt att som Josefin Wikström kunna varva ner hemma i torpet i skogen utanför Askersund.

2018 har varit ett minst sagt hektiskt år för Josefin Wikström. Många askersundare känner henne som omtyckt lärare inom yoga och Bollywooddans, men hennes starka engagemang för att sprida yoga på världens fängelser har resulterat i ett ständigt flängande mellan kontinenterna.

– Jag har åkt fram och tillbaka över Atlanten fem gånger i år. Och i februari och mars var jag i Indien och jobbade, framförallt med att utbilda lärare som arbetar på fängelser i Mumbai, säger Josefin.

Hon har arbetat med yoga i över 20 år och idén att dela med sig av sin kunskap även till intagna inom kriminalvården baserade hon på sina egna erfarenheter av yoga.

– För mig har yoga inneburit så mycket positivt, det har gjort att jag är mer lugn och det har underlättat för mig att ta itu med mina sämre sidor. Det tyckte jag skulle passa bra på fängelser, säger hon.

Hon tog kontakt med kvinnofängelset Hinseberg för tio år sedan, som nappade på erbjudandet. Josefin utvecklade även det nationella yogaprojektet och det nya utbildningsmaterialet inom den svenska kriminalvården tillsammans med Eva Seilitz. Ett program som nu via forskningsstudien ”Yoga på anstalt” är evidensbaserat. Eva och Josefin har nu tagit fram ett nytt terapeutiskt yogaprogram anpassat för Rättspsykiatrin som har nationell presentation i september.

Josefin Wikström i yogapose.

– Det finns forskning som bland annat visar att yoga ganska snabbt ger neurobiologiska förändringar, påverkar kroppens nervsystem och bidrar till att reparera skador, säger Josefin, som får mängder av reaktioner från sina adepter om hur yogan får dem att må bättre.

– En av de finaste reaktionerna var från en intagen på San Quentin-fängelset utanför San Francisco i USA. Han sa att han kände sig fri för första gången på många år. Och det är alltså en person som sitter inlåst på ett fängelse!

Hon har utformat material för kriminalvård i flera länder, detaljerade manualer med övningar. Till hösten fortsätter hon att studera deltid i London och Boston inom området trauma och stresshantering samtidigt som hon fortsätter utbilda yogalärare jorden runt. Men trots alla internationella uppdrag vill hon inte sluta med sina yogagrupper i Askersund.

– Jag kan helt enkelt inte låta bli att lära ut yoga! Man delar något väldigt speciellt med varandra, man kastar masken. Jag har åtta olika grupper i Askersund, i danslokalen på Sjöängen. Det har verkligen blivit ett lyft sedan vi flyttade in där, säger Josefin.

Att yoga på fängelser verkligen skapat intresse i breda kretsar finns det många bevis på.

– Något som var väldigt speciellt var när jag var inbjudan för att tala inför det brittiska parlamentets överhus i våras. Jag fick prata i tolv minuter och sedan var det frågestund. Intresset var mycket stort, säger hon.

Även om Josefin knappast är undersysselsatt med alla utbildningar och kurser och allt material som hon jobbar med att ta fram, ser hon ändå framåt och har många planer för framtiden.

– Yoga skulle kunna användas i alla sammanhang där man arbetar med stress eller trauma. Personal inom skolan, sjukvården och psykiatrin är bara några exempel som man skulle kunna rikta sig till, säger Josefin Wikström.

Text och foto: Lars-Ivar Jansson