Josefin Wikström – Askersunds yogaguru!

12

jun

Namn: Josefin Wikström . Familj: Särbo. Bor: Huset i skogen. Yrke: Yoga –och danslärare. Utbildning: Många utbildningar i dans och yoga i totalt 23 år.  Intressen:  Det jag jobbar med, naturen, mountainbike, resa och upptäcka nya kulturer. Hemsida: www.askersundyoga.com , www.bollywoodmovement1.com,  www.kaivalyayoga.info

 

”Jag tillbringar min semester på en soptipp och i ett fängelse”

Jag har fått många förfrågningar om att skriva om Josefin Wikström. Nu förstår jag varför. När man väl fått träffa henne vill man bara veta mer. Hon är ett unikum och har varit med om ofantligt många häftiga saker i sitt liv. Passionen för dans och yoga är mer än bara ett jobb eller ett intresse för henne – det är en livsstil. Utbildningsdiplomen på hennes vägg är många, men ändå bara en bråkdel av alla kurser och utbildningar hon genomfört och hon har sökt sig till de bästa lärarna som tagit henne under sina vingar. Hennes nyfikenhet och öppenhet har lett henne till spännande platser och hennes karisma sprider glädje. Hon känns som en väldigt grundad och jordnära person, harmonisk men ändå energisk och fartfylld, och hon bjuder på sig själv samtidigt som hon hela tiden förvånar mig med sina svar. Stundtals var det svårt att koncentrera mig på att anteckna och jag kom på mig själv att bara sitta och lyssna – och ibland gapa – av hennes livsberättelser. Hoppas att  jag fick med det viktigaste.

Berätta lite om dig själv?
– Ja, vad ska jag berätta… *skratt*. Jag är född i Falun och stack ut och reste direkt efter gymnasiet och hamnade till slut i Indien. Jag reste runt i Karibien och Asien, Jamaica, Barbados, Thailand, Indonesien, Indien och massa andra ställen.  När pengarna till sist tog slut fick jag tipset att jobba i Tokyo. Jag flyttade dit och började jobba som dansare och sjöng karaoke på underhållningsställen som ägdes av maffian, och…

Vänta lite… maffian?!
– Ja, de äger hela områden i Tokyo och många underhållningsställen, så det är inte så konstigt som det låter. Ett vanligt underhållningsjobb är att man dansar och stundtals sitter vid gästernas bord och pratar med dem, men det tyckte jag var så tråkigt så jag dealade till mig att få sjunga karaoke istället. Jag är helt värdelös på att sjunga men det funkade ändå, ha ha! Sen dansade jag i en hel del reklamfilmer också.

Josefin Wikström, Askersund
Hemma hos Josefin.
Josefin Wikström, Askersund
Jag gick runt länge och tittade på alla detaljer i huset. De flesta från Indien.

Hur väcktes intresset för yoga?
– Jag var hyperaktiv när jag var yngre och väldigt rastlös och energisk. När jag flyttat till Indien var det en gammal yogi som iakttog mig och till slut sa han surt; ”You have to do yoga”. Jag blev nyfiken och testade. Det var en häftig känsla och hade bättre effekt än vad jag trodde. Jag kan tillägga att jag var med om ett trauma som barn som byggde upp mycket stress i kroppen.  Jag var ganska kaotisk innan, men dansen och yogan låser upp kroppen och sinnet på ett sätt som är svårt att komma åt på annat vis. Jag mådde väldigt bra av det och det hjälpte mig, precis som det hjälpt många andra.

Jag fortsatte att gå yogautbildningar och började läsa en bok skriven av Tripura Kashyap, en av de största lärarna inom dansterapi i Indien, och frågade om jag fick hoppa på hennes utbildning. Det fick jag och därefter har jag sökt upp olika center och utbildningar själv både inom dans och yoga för att hitta de allra bästa och lära mig mer.

Josefin Wikström, Askersund
Josefins hem är ljust med mycket färg, och speglar hennes personlighet väl.

 

Josefin Wikström, Askersund
Vackra detaljer.

Berätta lite om hur du arbetar.
– Jag brukar vara ungefär 4- 5 1/2 månad i Indien och 6 1/2 månad i Sverige. I Indien är jag  en del av det Indiska dansterapi förbundet samt utbildar nya yogalärare och professionella dansare. Jag arbetar tillsammans med Indiska koreografer och dansare samt går som lärling hos väldigt duktiga lärare. Jag arbetar även med barn och ungdomar i olika slumområden med kulturell utbildning samt undervisar dans och yoga där, det är det bästa jobb jag har att dela glädje med dessa barn.

I Sverige håller jag klasser och gör DVD:er och kursmaterial till internationella utbildningar samt till Kriminalvården. Jag arbetar i olika kommuner med skapande dans i skolorna där barnen är mina bästa lärare gällande kreativitet. Jag skriver även yogabok för barn och ”barnsliga” vuxna i sagoform med övningar som kan göras av hela familjen. Jag arbetar även som koreograf vid olika produktioner och arbetade bland annat med i Lerbäcks Teaters uppsättning av Djungelboken, invigningen av Open Art 2014 samt andra evenemang. Det viktigaste arbetet med yogan som jag känner just nu är i det nationella yoga projektet inom Kriminalvården, där jag både undervisar intagna och utbildar vakter inom yoga.

Hur funkar det då?
– Det har fungerat jättebra och skapar en varmare relation mellan de intagna och vakterna. Sedan åker jag som sagt själv till Hinseberg i omgångar. Det är det som är så fantastiskt med yoga och dans att man möts på en nollpunkt, en plats utan ord och dömande som ett verktyg till en positiv förändring.

Josefin Wikström, Askersund

Josefin Wikström, Askersund

Berätta lite om dina klasser!
– Gärna! Vi har ett stort utbud av yoga klasser i Askersund allt från mjuk rehabiliterande yoga för rygg och nacke som lugnar och stabiliserar nerv -och hormonsystemet. Sedan finns Yoga Nidra som är djupavslappning med inledande andningsövningar där man befinner sig i ett tillstånd mellan sömn och vakenhet, jag guidar dem genom lektionen. Yoga Bas är klassisk yoga lite mer fysiskt krävande som stärker kroppen där vi går igenom tekniker i detalj för olika kroppstyper och behov.  Det finns även Ashtanga Vinyasa och Jivamukti yoga på schemat mer krävande fortsättningsklasser med fördjupning av filosofi och mediation. Vi har även duktiga internationella lärare på besök för helg-workshops.

Vad gäller dansen lär jag ut Bhangra och Bollywood. Bhangra är en extremt rolig folkdans från norra Indien där man dansar med riktiga instrument. Vi är bara några få som dansar med dem i Sverige. Det är så himla kul och glädjefyllt. Den är helt befriad från prestation och man kan släppa loss ordentligt med skutt och studs, ledordet är kul och gärna fel!

Bollywood-dansen är mer känd och de flesta vet vad det är. När jag bodde i södra Indien studerade jag yoga med mer tunga ämnen som bland annat mycket filosofi och sanskrit, det tog mycket av min energi och tankeverksamhet. När jag gick hem från skolan en dag hörde jag ljudet av Bollywood-musik från en lokal och hoppade rakt in i en klass. Jag blev helt fast! Det var precis vad jag behövde för att balansera upp studierna. I Indien lär man sig danserna i högt tempo och avancerar snabbt. I Sverige försöker jag förenkla lite och göra det tillgängligt för alla. Det ska inte vara perfekt utan det viktiga är att glädjen kommer fram. Det är bra träning och skapar sammanhållning och är jättekul att utöva.

Josefin Wikström, Askersund
Flera skyltar i plåt från Indien pryder väggarna.

Vad gör du när du är ledig?
– Då är jag ute och går i skogen mycket och cyklar mountainbike. Umgås med min pojkvän och mina vänner. Jag gör utövar även yoga och dansar *ler*.

Josefin Wikström, Askersund
Skogen ligger precis vid Josefins hus och hon är ofta ute och promenerar eller bara njuter av utsikten.

 

Josefin Wikström, Askersund
Även trädgården är fylld med färg.

Har du något motto?
– Kanske att försöka göra det bästa av dagen. Se sig omkring och se om någon annan behöver din uppmärksamhet och hjälp, inte bara fokusera på sig själv. Det kan vara småsaker i vardagen som förenklar för andra och inte bara tänka egoistiskt hela tiden. Det fungerar inte alla dagar men jag försöker att bli mer uppmärksam på min omgivning.

Vad är det bästa med Askersund?
– Vättern och den här vackra skogen runt omkring. Och Askersunds kommun och dess personal som varit väldigt välkomnande och hjälpt mig med samarbeten och rekommenderat mig som instruktör.

Har du något smultronställe?
– Snavlunda ängar. Så himla fint.

Josefin Wikström, Askersund

———————————————————————————————————————————————————–

Vill du bo som Josefin? Gå in på Askersunds kommuns hemsida och se vad vi har för lediga tomter just nu!

Trevlig helg!