”Knutpunkten” – Sjöängens nya mötesplats

I slutet av veckan har det rått febril aktivitet i Sjöängens foajé. Konstnären Anna Linnea Liljeholm var på plats för att installera sitt konstverk ”Knutpunkten”.

– Allt har gått bra, det känns som att verket fyller ut utrymmet, tidigare har jag ju bara sett de olika delarna hemma i min ateljé, säger hon.

Konstverket Knutpunkten består av fyra huvuddelar, till största delen skapade av rep, som Anna Linnea Liljeholm själv har flätat till olika former. Den största väger hela 150 kilo, inklusive sin metallstomme.

– Vi fick plocka bort en fönsterruta för att få in den delen, men allt har gått jättesmidigt, säger hon.

Anna Linnea vann den tävling som avgjordes i vintras om vem som skulle få äran att stå för det offentliga konstverket inomhus på Sjöängen och sedan dess har hon ägnat en stor del av sin vakna tid åt att bli färdig.

– Jag började arbeta i mars. Flätandet har förstås tagit mycket tid, men allt rep i konstverken var vitt från början, så jag har färgat det i olika grå och svarta nyanser. Det har tagit ungefär lika lång tid som flätandet.

Sjöängen, Anna Linnea Liljeholm Sjöängen, Anna Linnea Liljeholm

Totalt har hon beställt över 300 kilo rep till konstverket Knutpunkten och även om inte allt har gått åt räknar hon med att den totala längden för allt rep i verket uppgår till minst sex kilometer.

Utöver de fyra flätade repkonstruktionerna ska verket när det är helt färdigt även bestå av ljusslingor som binder samman delarna, samt en tapet på en del av väggen på gatuplanet.

– Tanken med verket är att det ska vara något man ska kunna prata och diskutera om när man träffas i foajén, som ju är den mest naturliga mötesplatsen här i byggnaden. Det ska vara något abstrakt som ska inbjuda till diskussion, snarare än något man ska förstå, säger Anna Linnea Liljeholm.

Även det konstverk som ska utgöra den yttre konstnärliga utsmyckningen har fraktats till Sjöängen, men det krävs en del markarbeten innan Viktor Korneevs och Ann Carlsson Korneevs verk ”Insikt – Utsikt” är klart. Men när det sker återkommer vi förstås med ett inlägg även om det.

/Linda & Lars-Ivar

Fler bilder från Sjöängens foajé:

Sjöängen, konstverk

Sjöängen, Anna Linnea 2

Sjöängen, Anna Linnea

Sjöängen, konstverk

Sjöängen, svartvit

Sjöängen, upphängning  Sjöängen, ute