Har du träffat Josefin Karlsson, kommunsekreterare i Askersund?

23

feb

Namn: Josefin Karlsson. Familj: Sin sambo, tre katter, två mammor, två pappor och tre syskon. Bor: I en villa i Åsbro. Arbete: Kommunsekreterare i Askersund. Utbildning: Rättsvetenskaplig examen från Örebro Universitet. Intressen: Hästar, resa, läsa och renovera huset från 1912.

”Man behöver inte bara bo, man kan leva också.”

Ni vet de där personerna som får en att känna sig välkommen direkt, och bjuder på sig själva? Josefin är en av dem. Att få möjligheten att hänga med henne titt som tätt i Rådhusets korridorer är ett privilegium. Hon är högutbildad inom juridik och har stenkoll på sina arbetsuppgifter, och man förstår varför just hon har fått jobbet som kommunsekreterare. Samtidigt är hon en väldigt jordnära tjej med stort hjärta och avslappnad attityd. Vi möts upp för att prata i stallet, 5 minuter utanför Askersund.

Hästar
I samma hage som Josefins häst Sanna går, finns också fler hästkompisar. Den vita var så kelig och ville ha all uppmärksamhet så det höll på att inte bli några bilder 🙂

Hej Josefin, vad gör en kommunsekreterare?
– Ja du, det är ett brett jobb och innefattar ganska många arbetsuppgifter. Jag ansvarar bland annat för administrationen för kommunstyrelsen och kommunfullmäktige och deltar på deras möten som sekreterare. Det innebär att jag förbereder och handlägger ärenden och skickar ut kallelser till alla möten. Och en hel del annat, ha ha!

Vad är roligast med ditt arbete?
– Det roligaste är att jag faktiskt får vara med från att ett ärende väcks och följa det hela vägen till beslut. Mötet med politiker och medborgare. Låter det pretentiöst, eller? (mitt svar: nej verkligen inte, det d låter genuint). Ok, bra för det är faktiskt så jag känner!

Vad gör du på fritiden?
– Jag är här i stallet en stor del av min lediga tid. Det är en kär vän och kollega till mig som lånar ut en stallplats på hennes gård. Direkt efter jobbet brukar jag sticka iväg till hästarna. Min egen häst heter Sanna och jag försöker rida ut med henne så ofta jag kan. Många frågar mig hur jag orkar efter en lång arbetsdag, men utan hästarna skulle jag bara åka hem och inte varva ner på samma sätt. Snarare lägga mig i soffan med en massa funderingar. Det tar faktiskt bort mycket stress, och det är viktigt för att må bra och för att orka. Det är väldigt rogivande att mocka skit. *skratt*

Josefin Karlsson

Förutom det umgås jag mycket med familjen, både sambons och min familj. Vi käkar, pratar och hjälper varandra med olika saker. Ibland har vi trädgårdsdagar och hjälps åt att fixa och greja. Pappa har hjälpt mig mycket med att renovera huset. Vi har målat, tapetserat och slipat gamla trägolv, så vi umgås en hel del.

Du säger att du tycker om att resa, vart reser du då?
– Jag och min sambo brukar försöka åka iväg någonstans över en helg då och då, och även resa lite längre när vi har möjlighet. Vi älskar att komma iväg och det kan räcka med att åka på småturer runtom i Sverige eller till något spa. Vi bor väldigt billigt i Åsbro, vilket innebär att man kan leva också, inte bara bo. Huset kostar inte mycket så vi försöker unna oss resor så ofta vi kan.

Och så läser jag en hel del på helgerna och lyssnar på ljudböcker, vilket är perfekt när jag pendlar. Biblioteket i Askersund är jättebra och både jag och sambon laddar ner e-böcker att läsa på paddan.

Varför valde ni Åsbro som boplats?
– Det är så bra för oss på många sätt. Vi har nära till familjen (i Örebro), men också nära till jobbet och det aktiva och lantliga liv vi vill leva. Åsbro ligger ju vid gränsen till Hallsberg och motorvägen, vilken ger oss det optimala läget med närhet till allt. Hästen har jag fem minuter från jobbet, vilket underlättar för att kunna vara i stallet så ofta jag vill. Som jag sa tidigare kostar inte husen så mycket här om man jämför med Örebro. Jag köpte huset själv och sedan flyttade sambon in när vi träffades. Vi trivs jättebra och har råd att unna oss saker som vi inte hade haft om vi bott i en storstad. Vilket vi i och för sig inte vill heller! *skratt*

Josefin Karlsson, hästpuss

Vad är det bästa med Askersund?
– Utan tvekan är det närheten till naturen och vattnet och att jag kan ha min häst fem minuter från jobbet. Och så klart att det inte är långt till familjen och jobbet.

Har du något smultronställe?
– Stallet är mitt smultronställe.

Josefin Karlsson

Josefin Karlsson

Josefin Karlsson

Josefin Karlsson