”Konst i Kvarteret” knyter ihop konstupplevelserna i Askersundstrakten

17

mar

Lördagen den 21 mars blir det riktig premiär för den nya aktiviteten ”Konst i Kvarteret” i Askersund med omnejd. Tanken är att knyta samman konsten i kommunen med vernissager som utgångspunkt.

På lördag den 21 mars är det vernissage för utställningen ”Samspel – keramik möter fotografi” i Sjöängens konsthall klockan 11-14. Det är keramikern Karin McKeogh och fotografen Leif O Pehrsson som låter sina uttryck mötas i en gemensam utställning. Konst i Kvarteret gör det möjligt för den som vill ha fler konstupplevelser att fortsätta dagen i konstens tecken.

– Med Konst i Kvarteret samordnar vi öppettider hos lokala konstnärer, så att de kan ta emot besökare i sina ateljéer. De som vill vara med anmäler sig bara till oss på Turist- & Evenemangsbyrån, så lägger vi in dem i vår evenemangskalender, säger Claudia Lewandowski, turistassistent och initiativtagare till aktiviteten.

Inför Konst i Kvarteret 21 mars har sex konstnärer anmält sig och kommer därmed ha sin ateljé öppen under dagen mellan klockan 11 och 16.

– Tanken är att besökarna först ska kunna gå på vernissagen på Sjöängen och träffa konstnärerna bakom den utställningen, därefter kanske äta en god lunch i Askersund och sedan bege sig ut i stad och på landsbygd för att besöka konstnärerna i deras ateljéer och få fina konstupplevelser, säger Claudia Lewandowski.

Konst i Kvarteret är en aktivitet som arrangeras av Askersunds kommun för att främja den kulturella och konstnärliga utvecklingen i samhället. Det är Askersunds Turist- & Evenemangsbyrå som samordnar Konst i kvarteret, med Kultur- och evenemangsavdelningen och Norra Vätterns Bild- och Formkonstnärer (NVBOF) som samarbetspartners.

– Men man behöver inte vara med där för att få vara med, är man verksam som konstnär i Askersunds kommun eller medlem i NVBOF är man välkommen, säger Claudia Lewandowski.

Utöver 21 mars är ytterligare två datum bokade för Konst i kvarteret under våren, 25 april och 30 maj, båda i samband med vernissager på Sjöängen. Under sommaren flyttar utställningarna till konsthallen i Hamnmagasinet och då avlöser vernissagerna och därmed tillfällena för Konst i kvarteret varandra tätare, en i veckan, och då på tisdagar.

För mer information och listor över vilka konstnärer som deltar: http://www.visitaskersund.se/evenemang/alla-evenemang/evenemangsarkiv/2020/2020-01-15-konst-i-kvarteret.html

// Lars-Ivar Jansson & Sofia Fredriksson