Kulturella och kreativa näringar i fokus

09

okt

Tidigare i veckan samlades ett 30-tal personer med tryggt corona-avstånd i restaurangen på Sjöängen för att utbyta erfarenheter och kunskap inom området kulturella och kreativa näringar. Många nya kontakter skapades och ingen lämnade nog Askersunds eget kulturhus utan att ha fått ny inspiration.

Sociala medier är ett fantastiskt sätt att visa upp sig och sin verksamhet, det demonstrerade fotografen Johanna Egemar, som är baserad i Åsbro, när hon berättade om sin verksamhet.

– Med sociala medier har jag nått ut mycket bredare och längre än vad jag skulle ha gjort annars. Det är folk som åker från Stockholm för att bli fotograferade av mig i Åsbro, folk som sett mina bilder på Instagram och i andra kanaler, sa Johanna, som även hade med sig en inramad version av en bild som hon sålt till Ikea.

Kvällen arrangerades av en arbetsgrupp inom Askersunds kommun, bestående av Daniel Eriksson och Annika Restadh från kultur- och evenemangsavdelningen, näringslivsutvecklaren Sofia Fredriksson och Claudia Lewandowski från VisitAskersund.

– Det är viktigt för oss som kommun att lyfta och uppmärksamma er som jobbar inom de kulturella och konstnärliga näringarna och vi siktar på att arrangera den här typen av branschträffar minst en gång om året, sa Daniel Eriksson.

Petra Hofwander på Almi berättade om de olika typer av lån som hennes organisation erbjuder. 

 

Med under kvällen var även representanter för Almi och Region Örebro län, som berättade om olika typer av lån respektive bidrag som de har att erbjuda. Blir du också nyfiken vad Almi kan hjälpa dig som företagare med och vilka företagsstöd som finns att söka hos Region Örebro län? 

Här kan du läsa mer vad Almi kan hjälpa dig med och vilka företagsstöd som finns att söka hos Region Örebro län

Ytterligare en av de som arbetar inom de kulturella och kreativa näringarna var med för att berätta om sin verksamhet. Låtskrivaren Linda Stenmark, boende i Snavlunda, som har företag tillsammans med sin bror Micke och sin sambo Anders Lystell. Hon berättade bland annat om deras samarbete med Epidemic, en stor aktör inom musikområdet och fick bland annat frågor om hur trions kreativa process ser ut.

– Det varierar så enormt mycket. Vi gör så himla mycket musik, ibland är det någon som kommer med en textrad som man gillar, ibland börjar det i musiken. Vi gör alla lite av varje, sa Linda.

Linda Stenmark och hennes låtskrivarteam gör bland annat musik under bandnamnet Loving Caliber.

Hon berättade även om deras mest framgångsrika låt Faster Car, som de spelat in under bandnamnet Loving Caliber, en låt som har över 20 miljoner spelningar bara på Spotify och runt en miljard totalt på alla plattformar.

Kvällen avslutades med lite stillsamt mingel på lagom avstånd. Och även om skaran inte var så stor med normala mått mätt var det många som vittnade om hur kul det var att äntligen se lite folk igen!

/Lars-Ivar