Landsbygdens kulturfestival på Sjöängen i Askersund

26

aug

Helgen den 30 augusti-1 september blir det film och andra kulturyttringar på temat landsbygd på Sjöängen. Det är Närkesbergsfilm och Norra Vätterns bild- och formkonstnärer som tillsammans arrangerar festivalen Kultur på landsbygd.

En hel helg med spelfilmer om landsbygd, musik, konstutställning, panelsamtal, och barnaktiviteter. Och allt är gratis! Det är vad som väntar besökaren på Kultur på landsbygd.

– Att vi inte säljer biljetter, utan har fri entré på alla evenemang, gör att det blir lite nervöst, vi har ju ingen aning om hur många som kommer på festivalen. Men vi hoppas förstås på många besökare, säger Lars Jonsson på Närkesbergsfilm.

Festivalen har kommit till för att visa upp en bild av den svenska landsbygden som enligt arrangörerna sällan får plats i media. Ett exempel är förstås festivalens huvudnummer, filmen ”Lantisar”, som Närkesbergsfilm producerat tillsammans med Backa Studios och till stor del spelades in i Askersunds kommun under 2018.

– Det är en film som utspelar sig i skärningspunkten mellan landsbygd och storstad, utan att vara en plakatfilm med övertydliga budskap.

Det blir stor galapremiär på lördagskvällen av ”Lantisar”, som enligt Lars Jonsson kan sorteras in i genren dramakomedi.

– Vår budget har ju varit mycket begränsad, men jag tycker att den håller samma tekniska och konstnärliga kvalitet som en film med mycket högre budget. Vi har klarat det tack vare att mängder av människor lagt ner massor av ideellt arbete. Skådespelare, regissör och annan konstnärlig personal har fått betalt, men resten av jobbet runtomkring har varit ideellt, säger Lars Jonsson.

I övrigt bjuder Kultur i landsbygd på flera andra filmer från de senaste åren som på olika sätt behandlar den svenska landsbygden, som Tårtgeneralen och Amatörer. Utöver alla filmer blir det även flera panelsamtal på temat kultur i landsbygd och landsbygdspolitik, bland annat med poeten Bengt Berg, författaren Po Tidholm och NA:s ledarskribent Lars Ströman. Under helgen visas dessutom konstutställningen ”Land” i Sjöängens konsthall, med verk av Norra Vätterns bild- och formkonstnärers medlemmar.

Under hela festivalen kommer dessutom 22 filmer som gjorts av elever på Sjöängsskolan att visas nonstop i Sjöängens foajé.

– Totalt är det 84 elever i åttonde klass som varit med och gjort dessa filmer, där de ger sin bild av Askersunds kommun. Det är jättefina filmer som visar upp olika aspekter av kommunen. Alla kommer att få biobiljetter i pris och några filmer kommer vi välja ut och uppmärksamma extra med diplom, säger Lars Jonsson.

Fullständigt program för Kultur i landsbygd finns på Närkesbergsfilms hemsida.

Några av filmerna av Sjöängsskolans elever hoppas vi kunna visa här på bloggen efter festivalen.

/Lars-Ivar