Livräddare på deltid

20

feb

I senaste numret av Bo i Askersund berättade vi bland annat om hur det att vara deltidsbrandman i Askersund. Här är artikeln som jag skrev efter att ha träffat deltidsbrandmännen Mattias Jonsson och Sandra Carlzon. /Lars-Ivar

———————————————————————–

Sandra Carlzon och Mattias Jonsson är inne på sina tredje respektive fjärde år som deltidsbrandmän i Askersund. Båda fick höra av sin omgivning att de skulle passa i rollen och några år senare ångrar de inte att de gick med.

Det behövs fler deltidsbrandmän i Askersund och Mattias Jonsson kan rekommendera andra att söka sig till styrkan.

– Det är ett spännande jobb och väldigt utvecklande. Man lär sig många saker och en hel del av dem har man nytta av även i vardagslivet, säger han och får medhåll av Sandra Carlzon.

– Innan jag blev brandman funderade jag ofta på hur jag skulle reagera i olika situationer. Nu har jag fått pröva på det. Man lär sig mycket om sig själv och att man kan klara saker som man kanske inte trodde, säger hon.

Deltidsbrandmännen i Askersund har avlönad beredskap var tredje vecka och får ersättning för utryckningar, övningar och utbildningar därutöver. Under beredskapsveckorna ska de vara tillräckligt nära brandstationen för att kunna vara på plats inom fem minuter.

– Från början kändes lite motigt att vara så begränsad var tredje vecka, men man anpassar sig. För min del har det mest varit positivt, man vet att man inte kan göra så mycket den veckan, så då planerar man bättre för de två veckor man är ledig, säger Mattias

Kul med arbete i grupp

Styrkan i Askersund är indelad i tre grupper som turas om att ha beredskap.

– Jag gillar att arbeta i grupp, alla måste kunna fungera tillsammans och veta sina uppgifter för att allt ska flyta på, säger Sandra.

– Tanken är ju också att man ska växa in i sin roll i gruppen, som ny har man lite enklare uppgifter. För mig som ensamföretagare är det dessutom väldigt kul att jobba i en grupp och ha arbetskamrater, säger Mattias.

Den som vill bli deltidsbrandman ska ha fyllt 18 år, ha B-körkort, bo och arbeta på orten, vara fullt frisk och kunna simma. Dessutom får man genomgå ett fysiskt test innan man kan bli anställd.

– Men man behöver absolut inte vara någon elitidrottsman för att klara det testet. Man ska vara normalt tränad. När man väl börjar här kan man träna på gymmet här på brandstationen. Som deltidsbrandman får man dessutom en läkarkontroll årligen, säger Mattias, som ser många fördelar med sitt deltidsjobb.

– Man känner att man gör en insats. Det allra bästa med jobbet är när man har varit på en utryckning, allt har gått bra och man verkligen har hjälpt någon.

Är du intresserad av att bli deltidsbrandman? Kontakta Ola Magnusson, telefon 070-45 47 294. Du kan även läsa mer på Nerikes brandkårs hemsida.