Lyckat solelsprojekt på Sjöängen

29

nov

Imorgon kommer årets sista nummer av Bo i Askersund ut till alla hushåll och företag i kommunen, men här är redan nu ett smakprov på innehållet. Askersunds kommun satsar på solel i flera olika projekt och ett av dem avslutades nyligen. Här är artikeln som jag skrivit om projektet. Bilderna är tagna av Per Knutsson./Lars-Ivar

——————

I november presenterades slutrapporten för Soldrift Sjöängen, ett test av energistyrning kopplat till batterilager och solceller på Sjöängens tak. Men solcellerna kommer fortsätta alstra el i många år på taket.

Testerna visar bland annat att det är viktigt att använda batterilagret bara vid de tillfällen det gör nytta, till exempel för att kapa effekttoppar som kostar pengar, eftersom varje in- och urladdning påverkar batteriets livslängd.

– Vi har lärt oss mycket om hur energistyrning kopplat till batterilager optimeras på bästa sätt, säger Jan Kristoffersson, projektchef på företaget Sustainable Innovation, som drivit projektet tillsammans med Askersunds kommun och Vattenfall.

På Sjöängen har batterilager, elbilsladdning och solpaneler kopplats samman i ett lokalt elnät för att utreda smart energistyrning i praktiken.

– Askersunds kommun satsar på miljövänlig el och ny teknik och lägger stor vikt vid att bidra i omställningen till ett hållbart energisystem, vilket den här satsningen är en del av, säger Henrik Olofsson, utvecklingschef på Askersunds kommun.

Vill du veta mer om Soldrift Sjöängen? Nu finns en skärmutställning i Sjöängens foajé som beskriver projektet.

STRÅLANDE FAKTA

Under det första året producerade Sjöängens solceller 84 500 kWh. Det motsvarar den el som används för att:

– driva ett hushåll i nästan 17 år

– ha frysen på i 29 300 dygn

– ladda mobilen 587 000 gånger