Madeleine Andersson, kommunchef i Askersund

02

mar

Kommunchef är benämningen som oftast används för den högsta tjänstemannen i en svensk kommun. I Askersund är det Madeleine Andersson som sitter på den positionen sedan juni 2009. Hon har fullt förtroende av både politikerna och tjänstemännen på kommunen, och hon gör ett fantastiskt arbete med att planera, leda och samordna den kommunala verksamheten. Hon vill inte tumma på kvalitéten i våra verksamheter och tycker att det är bättre att våga satsa och göra fel, än att göra ingenting alls!

”Kvalitét är det viktigaste i våra förvaltningar”

Hej Madde, hur känner du inför 2015?
– 2015 kommer att bli ett bra år för Askersund. Det som är fokus just nu är effekterna av valet. Det handlar mycket om politikerutbildningar och att lära ut vad kommunens uppdrag är.

Det är jätteroligt att byggnationen av Sjöängen, vårt kunskaps –och kulturcentrum, är i full gång. Nu håller vi på att forma innehållet i byggnaden och har väldigt stora förväntningar på detta. Det här är så mycket mer än en skola, där mötesplatsen för gammal som ung ligger i fokus. Sjöängen ska vara tillgänglig sju dagar i veckan, från morgon till kväll. Du kan som förening till exempel ha matlagningskurser i hemkunskapslokalerna, eller varför inte musikkurser i musiksalen. Att vara med att forma är fantastiskt och vi har alla förutsättningar att göra något bra av det.

Utvecklingen av bostäderna Västra strandparken är också fantastiskt roligt, då vi har ett stort behov av bostäder i kommunen. Det finns nästan inget ledigt och vi måste satsa på att bygga alla typer av bostäder, hyreslägenheter, bostadsrätter och radhus. Dessutom måste vi se till att det finns tomter på olika platser i kommunen för nybyggare. Vi får aldrig tro att det sista huset är byggt, utan tänka långsiktigt.

Ditt ansvarsområde är ju väldigt stort, med fem förvaltningar och drygt 800 anställda. Vad är svårast med ditt arbete?
– Det svåraste är nog kanske rollen som länk mellan politik och förvaltning. Det är inte alltid man har samma tänk om hur man ska genomföra ett beslut och att få båda parter att vilja arbeta åt samma håll. Sedan är det självklart lite jobbigt när man får höra tyckande om kommunalt arbete som inte stämmer. Det är ett stort företag och alla jobbar väldigt hårt. Att hantera omotiverad kritik på den kommunala verksamheten, som till slut kan bli en sanning i folks ögon, kan vara tufft. Kommunnyttan innebär att hitta den lösning som gynnar flest, men så klart kan inte alla alltid bli nöjda.

Vad är roligast med ditt arbete?
– Det är att se att det händer så mycket! Askersunds kommun är en otroligt trevlig kommun att vistas i. Jag gillar att jobba i den lilla organisationen, där man känner igen varandra och där ingen är anonym. Vi har skapat en bra stämning tillsammans och det främjar arbetsklimatet. Det man ska veta är att Askersund är en kommun som andra kommuner gärna besöker. Det säger ganska mycket om vår organisation.

Säg en egenskap som är viktig att ha på din position?
– Att vara prestigelös.