Kreativa Maria B. Ekström har satt Askersund på kartan!

02

apr

Namn: Maria B. Ekström. Familj: Man och två barn. Bor: En mil utanför Askersund. Yrke: Keramiker, egen företagare. Utbildning: Capellagården, Östra Grevie folkhögskola, PKI-skolan, keramik -och murarlärling. Intressen: Gamla hus och natur. Hemsida: www.kakelmakeriet.se

När jag träffar Maria för första gången är jag oerhört nyfiken på den här personen. För bara några veckor sedan var jag uppe i Stockholm och tittade på hennes fantasiska kakelvägg på Åhléns city, som konstnären, illustratören och barnboksförfattaren Stina Wirsén fick äran att måla på. Maria är en sann konstnärsjäl och arbetar med keramisk kakeltradition, och hon är faktiskt nästan den enda kakelproducenten vi har i Sverige. Hon upplever att intresset ökar för det handgjorda och närproducerade, och hon vill föra hantverket vidare. Det intresserar Maria att lyfta gamla svenska mönster och färger, men i tappning av idag. Hon lagar även upp gamla kakelugnar som hon sedan säljer. Just nu ligger nyproduktionen av kakelugnar något på is.

Hennes lugna och något mystiska framtoning späder på min bild av den konstnärliga stereotypen (på ett underbart sätt, så klart!) och hon formulerar sina meningar med omsorg, utan att det låter krystat. Min sammanfattning av vad hon beskrev för mig under vårt samtal låter plumt i jämförelse, men förhoppningsvis förlåter hon mig.

Hej Maria! Jag hör på din dialekt att du inte kommer härifrån från början. Hur hamnade du i Askersund?
– Jag uppvuxen på Öland och flyttade faktiskt hit tack vare att min kille bodde här. Han är också inflyttare från början. Jag kände till Askersund sedan tidigare i och med att det finns många verksamma och duktiga konsthantverkare i trakterna runt Askersund. Kenneth Williamsson till exempel, från Zinkgruvan, var min lärare på Capellagården där jag utbildade mig. Det kändes inte helt i periferin utan rätt naturligt att flytta hit.

Kakelcollage
Några prover på Marias vackra kakel i pastelliga färger och ny-gamla mönster.

Hur började du med kakel?
– Leran har alltid varit mitt kreativa uttryck. Man kan jobba med det på många olika sätt. Det är min bas. Det finns fantastiska möjligheter att jobba med lera och bilder och jag har alltid haft en förkärlek till brukgodset, om har oförtjänt låg status i konstvärlden. Jag gillar tryggheten i hantverksarbetet, där föds mina bästa kreativa tankar.

Maria skapar
Det såg så lätt ut när Maria drejade sina skålar. Häftigt att se en hantverkare in action!

Spontant tänker jag att Öland borde vara en jättebra plats för keramiker, har jag fel?
– Öland är jättefint och bra på många sätt, och Öland och Gotland är superbra på att lyfta sina kulturarbetare, men det ligger lite i periferin. Det är mycket sommargäster där, men på vinterhalvåret är det stiltje. Askersund är en sådan trevlig landsbygdsort i mitten av Sverige. Det är ett bra utgångsläge för mig.

Och så hittade du din fantastiska verkstad.
– Ja, det här huset spanade jag på länge! Det är en gammal skurtrasfabrik och det tog några år att efter jag flyttade hit innan jag fick köpa fastigheten, men nu är det mitt. *skratt*

Askersunds kakelmakeri
Marias verkstad med den snygga loggan.

Vad har du för kunder?
– Både privatpersoner och företag. Det finns i princip ingen mer kakelproducent i Sverige idag än jag.

Hur kändes det när Åhléns ringde och ville beställa en hel vägg med ditt kakel på skönhetsavdelningen?
– Det var ett lätt övermäktigt projekt på grund av att det var oerhört tidspressat, men det visste jag ju från början *skratt*. Men det är klart att det är jättekul att Åhléns valde handslagna plattor, och jag gillar ju utmaningar.

Åhléns galleria
De här väggarna ser SÅ maffiga ut på plats och min bild gör dem inte rättvisa. Glöm inte bort att hoppa in och titta själva om ni är i Stockholm!

Hur ser en vanlig vecka ut för dig?
– Jag är här vanliga arbetsdagar och jobbar på, och så reser jag så klart en del och träffar kunder. Tyvärr jobbar jag inte så mycket med lera som jag skulle vilja i nuläget. Pappersarbete slukar lite för stor del av min tid.

Marias kakel
En hel del hinner hon i alla fall med för det finns mycket vackert att titta på i Marias verkstad.

Har du något motto?
– …jag vet inte… Jo men det är klart jag har, jag kanske inte har formulerat det för mig själv bara. Det är många kunder som frågar vad som är möjligt, och där sätter jag inga gränser utan snarare kundens plånbok. Jag ser en utmaning i att få svåra beställningar och allt är faktiskt möjligt.

Kakel med logga
Älskar den här loggan, så jag visar upp den igen.

Vad är det bästa med Askersund?
– Att det är en kommun och stad som är så mycket uppbyggd av att folk bor på landet. Det finns ett bra system med till exempel skolskjutsar. Jag har bott här i snart 10 år och Askersunds centrum är en fin mötesplats som nyttjas.

Har du något smultronställe?
– Jag gillar området Sundsängen, där min verkstad ligger. Det är nära centrum, men ändå utanför och dessutom nära till vattnet, inte dumt för en ölänning…

Marias verkstad
Den här ölänningen är himla härlig. Hälsa på henne under konstrundan om du har tid!

——————————————————————————————————

Tips!

KONSTRUNDAN 2 maj 2015

Jag vill även passa på att påminna er om Konstrundan i Askersund 2015, där många av traktens konstnärer, konsthantverkare och fotografer öppnar upp sina ateljéer och hem för besökare under helgen. Maria B. Ekströms verkstad kommer att vara öppen och visa upp mer än vanligt i sällskap med verkstadskollegan och tillika keramikern Anna Åslund. För att läsa mer om konstrundan, klicka här!

———————————————————————————————————–

Passa på att kolla in våra villatomter i Askersunds kommun om du är sugen på att bygga nytt!
http://www.askersund.se/bygga-bo-och-miljo/bostader-och-tomter/lediga-tomter.html