Matresa med många stopp i Askersunds kommun

02

sep

Helgen 7-8 september förvandlas Örebro län till en enda stor arena för mathantverk, när den första upplagan av Matresan arrangeras. 72 mathantverkare, krögare och entreprenörer gör då gemensam sak och håller öppet hela helgen för alla som vill upptäcka lokal matglädje i länet.

Initiativtagare till matresan är krögaren Davide Lindqvist och han ser fram emot helgen med spänning.

– Jag tycker ju att vi har mycket bra grejer att visa upp här i länet och jag hoppas att folk ska upptäcka det och ta chansen att åka runt. Det här är första gången, så vi får se hur det går, men jag tycker att det verkar finnas ett intresse, säger Davide Lindqvist.

Han är en av arrangörerna av den årliga matmarknaden i Wadköping i Örebo och årets upplaga, den femte i ordningen, användes som ett skyltfönster för Matresan.

– Vi hade 40 000 besökare i år och försökte sprida att om man vill se var maten på marknaden produceras, då ska man ta chansen under Matresan.

Davide Lindqvist bor numera i Närkesberg och sedan en månad tillbaka driver han även ”Krogen som inte finns” där. Det är förstås ett av Matresans stopp, men långt ifrån det enda i Askersunds kommun.

– Här i södra länsdelen är uppslutningen från producenter och krogar väldigt bra, inom 30-40 minuter från Brändåsen når man väldigt många stopp, säger han.

Inspirationen till Matresan kommer från flera håll.

– Dels från Södermanlands län, där har de haft något som de kallar Aptitrundan. Men även från Konstrundan här i Sydnärke, som ju är ett väldigt lyckat koncept. Man tar det bästa från olika håll och lär av varandra, säger Davide Lindqvist.

På Matresans egen hemsida finns mer information och en karta över alla Matresans stopp.

/Lars-Ivar