Nu har Caroline tagit över rodret i kommunen

14

feb

Nu är det dags för den fjärde och sista intervjun med de ledande politikerna i Askersunds kommun. Sist ut är kommunstyrelsens ordförande Caroline Dieker (M), som jag intervjuade i januari. Länkar till de tidigare intervjuerna finns längst ner i artikeln. /Lars-Ivar

———————————————————————————————————-

Caroline Diekers politiska bana inleddes med att hon blev ledamot i barn- och utbildningsnämnden för tio år sedan. Nu är hon den första borgerliga politikern på 24 år att ta sig an rollen som kommunstyrelsens ordförande i Askersund.

En landskapsarkitekt som har varit tillsynsman på Stjernsunds slott, drivit restaurang på egna gården och arbetat som konstnärsassistent. Caroline Dieker har en brokig yrkesbakgrund och hon tror att hon kommer ha stor nytta av sina yrkeserfarenheter i sitt nya uppdrag som kommunstyrelsens ordförande i Askersund.

– Jag har jobbat mycket med samhällsplanering och det tycker jag är en väldigt bra bakgrund för en politiker. Och när jag var assistent till en konstnär i Malmö i början av 2000-talet fick jag lära mig hur viktigt det är att arbeta igenom allt man gör ordentligt och se till att det blir genomfört som man planerat.

Det var 2001 som Caroline Dieker flyttade till Öhna gård utanför Askersund, där maken Håkan bedriver sitt lantbruk. De träffades på Sveriges lantbruksuniversitet i Alnarp, där Caroline studerade till landskapsarkitekt.

– Jag hade ingen klar bild av vad jag ville bli efter gymnasiet, men jag sökte en del kurser och kom in på utbildningen i Alnarp och trivdes jättebra. Det är en väldigt bred utbildning inom området.

”Det här är viktigt”

Hon har arbetat som konsult med infrastrukturplanering med ett antal större projekt och det var under den tiden som hon insåg att politiken verkligen var något för henne.

– Jag hade varit fritidspolitiker i några år och hade inte direkt tänkt arbeta mer med politik. Men så gick jag en processledarutbildning 2013 och insåg hur viktigt samhällsplaneringen är inom politiken. Jag tänkte att ”det här är något jag måste fortsätta med, det här är viktigt”.

De senaste fyra åren har hon varit oppositionsråd och därmed varit heltidspolitiker. Att nu ta över styret av Askersunds kommun känner hon sig väl förberedd för.

– Vi har arbetat hårt för det här och vi har ju alltid tagit fram egna budgetar. Det är en bra grund att utgå ifrån. Men man får inte glömma att det är många hos oss som är nya och måste lära sig alla processerna inom kommunen, det måste få ta lite tid, säger hon.

Allt hänger ihop

Bakgrunden inom samhällsplanering tycker hon även ger henne en förmåga att se kommunens verksamhet ur ett helhetsperspektiv, inte som ett antal separata delar.

– Allt hänger ihop. Skola, kultur, fritid, näringslivsarbete och allt annat vi arbetar med inom kommunen. Om vi arbetar effektivt inom ett område som skolan kommer det ge resultat inom andra på längre sikt.

Mindre kommuner som Askersund strävar ständigt efter ökad befolkning, men det ser den nya kommunstyrelseordföranden inte som ett självändamål.

– Det viktiga tycker jag är att vi attraherar fler människor i arbetsför ålder, vi har flera stora företag som har stort behov av arbetskraft och det har vi inom kommunen också. Vi vill förstås gärna att de ska välja att både bo och arbeta här i kommunen och då är en bra skola, bra ställen att bo på och goda möjligheter att utöva idrott och andra fritidsintressen väldigt viktiga, säger Caroline Dieker.

Caroline Dieker, Moderaterna

Ålder: 44 år

Familj: Maken Håkan och barnen Ebba 15 år, Hedvig 13 och Måns 5.

Bor: Öhna gård

Yrke: Politiker, utbildad landskapsarkitekt

Aktuell: Ny ordförande i kommunstyrelsen i Askersunds kommun

Vill du läsa mer om politikerna som styr Askersunds kommun? Här nedan är länkar till andra artiklar:

Johanna Martin, barn- och utbildningsnämnden

Staffan Korsgren, Kultur- och tekniknämnden

AnnaMaj Björk, socialnämnden