Ny turistgruva öppnar sommaren 2016

12

feb

 – Vill du också åka ner 200 m under jord?

 

200mNere-Malin,per,-UlfIMG_0124

I april 2015 föddes en idé om att kunna erbjuda turister möjligheten att få åka ned i ett schakt som Zinkgruvan Mining inte längre använder för sin produktion! En projektgrupp startades och leds av företagets kommunikatör Monika Andersson med målet att tillsammans med flera lokala aktörer slå upp portarna till den ”gamla” gruvan i liten skala redan sommaren 2016! För visst skulle du också vilja följa med ned 200 meter under jord?

Jag har fått möjligheten att följa med ner två gånger och det är en otroligt häftig upplevelse som jag varmt kan rekommendera till andra! Nog var det allt lite pirrigt första gången jag skulle åka ner, men visst finns det en tjusning med lite extra spänning! Detta besöksmål tror jag garanterat kommer locka turister till hela kommunen!

 

Gång

 

Varför vill Zinkgruvan Mining göra denna stora satsning?

Zinkgruvan Mining vill verka för en god samhällsnytta lokalt där det främsta syftet är att ge lokalbefolkningen och lokala näringsidkare ytterligare fördelar av närheten till Zinkgruvan Mining. Att en turistgruva ligger så nära en aktiv gruva är mycket ovanligt och ger många spännande möjligheter. Det finns redan ett gruvmuseum ovanjord vid Knallaschaktet som öppnades 1992. Den verksamheten drivs av Zinkgruvans bygdeförening och visar upp det historiska arv som byggts upp under de närmare 160 år som Zinkgruvan varit i drift.

Marken, schaktet och byggnaderna ägs av Zinkgruvan Mining som även står för driftkostnader och underhåll. Knallaschaktet är på sätt och vis ännu ett aktivt schakt eftersom det kontrolleras varje vecka och fortfarande ses som en möjlig evakueringsväg då det finns en underjordisk förbindelse mellan Knalla och de områden där dagens brytning pågår.

Vad kommer nya turistgruvan att erbjuda?

Tanken är att komplettera museumet ovanjord med att kunna erbjuda turister ett besök i det så kallade Knalla-schaktet. Besökarna ska i mindre grupper få möjlighet att åka ner 200 meter under jord och uppleva hur gruvbrytningen gick till förr i tiden. Planen är också att samarbeta med Atlas Copco för att ge besöken en inblick i även den moderna gruvindustrin. Besökarna kommer säkert slås av kontrasten mellan dåtidens gruvbrytning och dagens moderna teknik och säkerhetstänk.

Sommaren 2015 slog gruvmuset besöksrekort med 1900st besökare! 2014 var antalet besökare 1500st. Idag kommer det många spontanbesökare men även många förbokade bussar och företag.

Maskin som står kvar sedan gruvan stängdes 2004.
Maskin som står kvar sedan gruvan stängdes 2004.

maskinrum

 

Arbetet pågår nu för fullt inför sommarens öppning. Några eldsjälar (Percy, Berra & Richard) som tidigare jobbade i denna gruva sliter hårt för att iordningsställa så att just du ska kunna komma på ett besök. Dessa personer besitter en enorm kunskap och som de gärna delar med sig av och återberättar historier om Knalla när de jobbar som museéts guider.

maskinermatbarack

Nu kommer fokus att vara på att få igång driftandet som ska vara hållbart under många år, alltifrån kapacitet, upplevelse och självklart även säkerheten som är den viktigaste delen!

 

Korta fakta om Knallagruvan

–          1857 – Den belgiska gruvkoncernen köper Zinkgruvan

–          1858 – Produktion startar i Knalla

–          Alfred Nobel kom till Knalla och testade sin dynamit.

–          1992 öppnade gruvmuseét i Knalla.

–          1 januari 2004 stängs Knalla Gruva.

–          Preliminärt öppningsdatum för Knalla turistgruva: 27 juni 2016.

 

Vill du veta mer om projektet, kontakta Monika Andersson, kommunikatör på Zinkgruvan Mining tel 0583-82 203, 072-705 35 00 alt e-post: monika.andersson@lundinmining.com.

 

Zinkgruvan är en spännande plats där både historien och det moderna finns representerat. Planera in ditt besök i turistgruvan du med – det är väl värt ett besök!

 

 

//Sofia