Nyputsat rådhus och upplyst smed

13

dec

Lagom till julhandelns slutspurt är nu alla byggnadsställningar borta på Askersunds fina rådhus, som nu bland annat fått en nyputsad fasad. Även smeden på taket har fått lite omvårdnad och i en artikel i senaste numret av Bo i Askersund berättade vi mer om arbetet. Artikeln publiceras här i sin helhet.

—————————————————————————————-

Askersunds rådhus är en av stadens kulturbyggnader. Byggnaden är uppförd i början av 1780-talet efter stadsbranden 1776 och ritades av Thure Wennberg. Under hösten har en renovering av huset genomförts.

Taket har fått nytt enkupigt lertegel, takavvattningen är åtgärdad och fasaden är iordninggjord. Fönstren har helrenoverats med energiglas för att motverka värmeläckage. Det var hög tid för arbetena, annars hade risk funnits för att byggnaden börjat ta skada på ett sätt som hade kunnat bli mycket omfattande och dyrt att åtgärda. I samband med den yttre renoveringen av rådhuset gjordes även en större service av urverk och slagverk. Dessutom har belysning monterats så att man ser såväl smed som aktuell tid dygnet runt. Klockan på rådhusets fasad drivs av ett urverk från 1937 som kommer från det anrika företaget Westerstrands i Töreboda. Verket är helt mekaniskt och drivs av två stora lod som hänger i vajrar och block på rådhusvinden.

När smeden på taket slår sina slag på klockan hörs ett dovt dunsande från slagverket i de mötesrum som finns på plan två i rådhuset, något som brukar förbrylla besökande i rummen, men är vardag för vana mötesdeltagare. Eric Lind från Askersunds Auktionskammare och ÅV-Byggs Björn Sand fick uppgiften att utföra servicen och de tycker att det är något av ett hedersuppdrag.

– Jag är mycket intresserad av äldre klockor och har servat urverket på rådhusvinden under många år. Det är ett fint urverk, så det ska säkert gå att få igång det så att det fungerar bra, säger Eric.

Det har även visat sig att duvor har byggt bo så att smeden har hindrats från att på ett korrekt sätt utföra sitt uppdrag att slå på klockan. Björn Sand har bytt vajrar och gjort i ordning mekaniken så att allt löper som det ska. Det är rimligt att smeden får lite omsorg. Han har ändå slagit på klockan drygt fem miljoner gånger sedan 1930-talet.

/Henrik Olofsson, utvecklingschef