Omsorg på obekväm arbetstid i Askersund

13

apr

Ellen Elofsson, pedagog på Repslagarens förskola.

Vad gör man om man måste arbeta kvällstid, nattid eller över helgen och behöver barnomsorg?
Askersunds kommun erbjuder omsorg på obekväm arbetstid för barn på förskola och skola i hela kommunen. Repslagaren heter lokalerna där verksamheten håller till, och flera som läser bloggen har hört av sig och vill ha mer information om detta. Självklart ska ni få det!

I fredags träffade jag Ellen Elofsson, projektansvarig på Repslagaren. Jag blev varmt välkomnad och fick en guidad tur i de nyrenoverade lokalerna och en översikt av hur de arbetar. Mitt intryck var helt klart positivt. Jag ställde några frågor till Ellen och hon svarade med inlevelse och stort engagemang.

Hur fungerar verksamheten tycker du?
– Vi i personalen tycker att det fungerar jättebra och har god kontakt med varje vårdnadshavare. Vår viktigaste roll är att ge stabilitet och trygghet och det tycker jag att vi har lyckats med. Till skillnad från dagverksamheten har vi ingen läroplan att följa utan har friheten att lägga upp tiden för barnen efter deras behov. Det här ska vara som barnens andra hem, så vi försöker skapa en så hemlik miljö som möjligt. Barnen är ju här för att dom inte kan vara hemma, och vi ska inte sätta samma krav på dem som på den dagliga verksamheten. De har ju redan tilllbringat sin tid på förskola, skola eller fritids innan de kommer till oss. Självklart har vi regler om läggdags, vad de får göra och så vidare, men här ska barnen känna att de kan slappna av och göra sådant som de skulle ha gjort hemma. Därför har vi inrett våra lokaler mer personligt och just nu väntar vi på en stor soffa där vi kan titta på TV, läsa sagor eller bara mysa.

Pysselrum
Pysselrummet på Repslagarens förskola.
Pyssel
Och en massa pyssel 🙂

En sak som kan vara bra att tänka på när man söker plats hos oss på Repslagaren är att även söka plats på Snömakarens förskola, för den dagliga verksamheten. Det underlättar för både barnet och föräldrarna att hålla till i samma område och det blir mindre stress att vårdnadshavaren måste skjutsa barnen från en dagverksamhet till vår kvällsverksamhet. För det är så att föräldrarna ansvarar för att transporten utav barnen till och från verksamheten. Jag vill påpeka att även fritidsbarn upp till 13 års ålder är välkomna hos oss!

Matsal
Matsal och plats för spel och pussel.

Vad har ni för öppettider?
– Vi har öppet efter vårdnadshavarnas arbetsscheman. På vardagarna tar vi över barnen till oss när vi öppnar klockan 17.00. Nattomsorgen varar till 07.30 dagen därpå och ”kvällis” är mellan 17.00-20.00. Kan man inte hämta innan 20.00 får barnet sova kvar. Det är av trygghetskäl så att barnen ska få komma till ro. Helgerna har vi öppet efter behov.

Sovrum
Sovrummet med två dubbelsängar och en resesäng för de minsta.

Hur stora är barngrupperna?
– Just nu har vi totalt 18 barn som är inskrivna hos oss. Det innebär ju inte att alla barnen är här samtidigt, som i en dagverksamhet. Som mest har vi haft 10 barn på plats samtidigt, men oftast är det mindre barngrupper. Vi vill nå ut till så många som möjligt och berätta att vi finns, så att fler kan använda Repslagaren när de arbetar på obekväm arbetstid.

Hur många är ni i personalen?
– Vi är två som arbetar här heltid – jag och Veronica Björkgren -och några som kan hoppa in extra vid behov.

Hur läggs arbetet upp?
– Som jag sa tidigare har vi ingen läroplan att följa, utan tycker att det är viktigt att barnen får slappna av och känna sig som hemma när de kommer hit. Både jag och Veronica är utbildade pedagoger och anpassar verksamheten efter barnens önskemål och behov. Det är mycket valfrihet och många möjligheter. På kvällarna handlar det mycket om att varva ner och komma till ro, och på helgerna brukar vi göra utflykter och leka. Vi har en fin gård på baksidan av Repslagaren som är uppskattad. Vi har gått till Hembygdsgården och grillat, besökt sportlovscupen, bibloteket och olika lekparker. Vi har ögon och öron öppna för kommande aktiviter som vi kan besöka. Vi tvingar ingen, men vill barnen hitta på något så uppmuntrar vi det och försöker stimulera i den mån vi tycker är rimlig. Vi sätter alltid barnet i första rum.

Gården
Innergården på Repslagarens förskola. Dessutom ligger Snömakarens förskola precis bredvid med mer lekutrustning.

Var håller ni till?
– Repslagaren ligger på Trafvensfälts väg 19, bredvid Snömakarens förskola.

Hur tycker föräldrarna att det fungerar?
– Vi har som sagt bra kontakt med alla vårdnadshavare och har fått väldigt fin respons från dem. Det är oerhört viktigt att de känner förtroende för oss och att barnen har det bra, så kommunikationen mellan oss är något vi värdesätter högt. Jag kan väl säga såhär; vi har inte fått några klagomål än!

Hur ansöker man om en dagisplats hos er?
– Det gör man via Askersunds kommuns hemsida: http://www.askersund.se/utbildning-och-barnomsorg/forskola-och-fritidshem.html där man fyller i en blankett som vanligt, precis som när man ansöker om en plats på dagverksamheten.

Vissa har flyttat till Askersund tack vare att Repslagaren kan erbjuda omsorg på obekväm arbetstid, vad säger du om det?
– Jo, det känner jag så klart till. Det tycker jag är jättekul! Det är inte alla kommuner som har den servicen och vi är väldigt glada att kunna erbjuda detta. Vi är oerhört stolta över vår verksamhet och föräldrarna är tacksamma och glada att vi har öppnat här. Nu gäller det att verksamheten utnyttjas så vi får vara kvar! En ensamstående förälder berättade för mig att barnens mormor hade hoppat in de nätter som hon varit tvungen att arbeta tidigare. Sedan barnen började hos oss kan mormor få vara just mormor för en gångs skull, och inte bara barnvakt på nätterna. Det i sig är ju en solskenshistoria!

Leksaker
Här finns varierad lekutrustning.
Lego mm
Ett stort dockhus har AME hjälpt till att bygga. Ellen berättar att de ibland tar hjälp av AME för att få rolig lekutrustning, samt köper så mycket de kan lokalt.
Klossar mm
Klossar, lego och annat kul.

—————————————————————————————————————————————————

Du kan också höra av dig till Margaretha Sundgren 0583-811 77 för att få mer information och hjälp att söka plats på någon av våra förskolor i Askersunds kommun.

Känner du någon som behöver ha omsorg på obekväm arbetstid? Tipsa dem om att kika in här på bloggen och dela gärna inlägget på Facebook så informationen når så många som möjligt!