På väg att sälja din bostad?

10

feb

Det är många saker att tänka på vid en husförsäljning. Här får du några tips från Annika Röös, mäklare på Fastighetsbyrån i Askersund.

Vilken tid på året är det lättast att sälja sin villa?
– I Askersund säljs husen lika fort, oavsett årstid. Det är dock lättare att folk budar över utgångspriset om det inte finns så många andra hus ute på marknaden i samma område. Vissa perioder är det fler hus som säljs och andra perioder är det färre. Om du lyckas pricka in en period då färre hus ligger ute till försäljning, har du alltså större chans att sälja ditt hus för mer pengar. För fritidshus är det högsäsong under tidig vår, då många vill kunna flytta in och börja använda huset till sommaren.

Vad är viktigt att tänka på vid en husförsäljning?
– Lyssna på mäklarens värdering. Det är lätt att sätta ett för högt utgångspris när du har lagt ner mycket tid, pengar och kärlek på ditt hus, men det påverkar sällan marknadsvärdet tyvärr. Välj en mäklare från orten som har koll på läget. Då får du dessutom oftare en bättre service och snabbare försäljning. Det är mycket bökigare för en mäklare från en annan ort att värdera ditt hus och dessutom kunna pendla till visningar flera dagar i veckan. Det kan ju vi som har våra kontor här.

Finns det några saker man kan göra för att öka värdet på huset?
– Olika människor vill ha olika saker, men generellt sett är det lättare att sälja ett hus som har ett attraktivt läge och inte ligger bredvid för stora vägar, tågpassager eller andra bullriga saker. Även nyare uppvärmningssystem som till exempel bergvärme, och nyrenoverade kök och badrum brukar höja priserna. Många är villiga att betala lite mer för att slippa fixa med det själva. Däremot rekommenderar jag inte att du börjar med exempelvis en köksrenovering när du bestämt dig för att sälja. Det är ingen garanti att du får tillbaka pengarna.

Att ha undanplockat och städat, både ute och inne, ger ett bättre och ordnat intryck och kan påverka en budgivning. Undvik extrema färger och försök hålla ditt hem så neutralt och stilrent som möjligt.

Varför ska man ta hjälp av en mäklare vid husförsäljning?
– Det finns många anledningar till varför mäklare oftast är inblandade vid försäljning av hus. Vi är ju experter på allt ifrån värdering, pappersarbete, skriva avtal, vilka kontroller som bör göras, pantbrev och har ett stort kundregister. Det är en större säkerhet och trygghet för både säljaren och köparen. De flesta vill inte köpa ett hus privat – det är för stora summor som står på spel. Det är heller inte lika lätt att få ett banklån om inte en mäklare har gjort en riktig värdering av fastigheten. Det är många saker att tänka på och ordna med och då kan det vara skönt att ta hjälp av en kunnig person.


Välkommen till Fastighetsbyrån i Askersund hälsar Annika Röös!

Besöksadress: Storgatan 19, Askersund.
Telefon: 0583-140 04
E-post: annika.roos@fastighetsbyran.se
Hemsidan: http://www.fastighetsbyran.se/kontor/askersund/

 

Vill du fördjupa dig i designpsykologi för snabbare försäljning och högre priser? Här är en länk till en vetenskaplig rapport, framtagen för just det ändamålet:
http://www.fastighetsbyran.se/x3/vetenskaplig-home-styling/

Ett annat länktips:
http://www.skonahem.com/inspiration/Salja-bostad–21-snabba-och-garanterat-effektiva-homestyling-tricks