Pia Welander och Grazy vill hjälpa barn och ungdomar i Askersund

16

nov

Pia Welander: ”Hundar har en oerhörd kapacitet att hjälpa barn genom olika svårigheter”


Vilka häftiga yrken det finns som man inte ens vet om!

Häromdagen var jag på besök hos Pia Welander som precis blivit klar med sin utbildning Pedagog HundekipageSvenska Terapihundsinstitutet. Vi träffas hemma hos Pia och jag möts av hennes lugna och glada hund Grazy på uppfarten. Hon följer mig sedan under hela vistelsen och vill gärna bli klappad och kelad med. Jag får kaffe med mjölk i en stor kopp och Pia berättar fina historier om Grazy och arbetet på förskolan. Så fina att vi båda sitter tårögda och reflekterar över vilken inverkan djur kan ha på människor. Pia har ett stort hjärta och ett lika stort engagemang för både hundar och barn. Det är häftigt när man råkar träffa sådana som Pia. Det märks direkt när någon har hittat sitt ”kall”. Man dras med i hennes entusiasm och kännes stor tacksamhet över att hon sitter på en sådan kunskap och kompetens. Hon utstrålar värme, skrattar mycket och får mig att känna mig som hemma.

Hej Pia, hur känns det att vara klar med utbildningen?
– Det känns jättehärligt och jag är väldigt stolt över min hund och över mig själv att vi rott detta iland. Jag har lärt mig en hel del om mig själv, trots att jag varit med länge i barnomsorgen och arbetat både kommunalt och privat och varit med att öppna och starta upp en ny förskola. Jag är väldigt nöjd med utbildningen där jag fått fin uppbackning från min mentor, ny kunskap och nya erfarenheter. Dessutom är jag väldigt tacksam för min barngrupp under praktiken och deras föräldrar. Lustigt nog hette den barngruppen ”Hundgruppen”. Det är ju mycket tack vare dem jag och Grazy fixade detta!

Grazy

Berätta lite om utbildningen.
– Jag har arbetat som pedagog i snart 30 år och trivs med mitt jobb, men har känt att jag vill vidareutvecklas och hitta nya utmaningar. Jag tittade därför på flera olika utbildningar, bland annat specialpedagog, när jag av en slump såg ett inlägg på Facebook om Hundekipage. Nyfikenheten väcktes och jag ringde upp kursledaren Gunilla Backman som kom hit och träffade mig och Grazy. Kravet är att man har en lärarexamen, vilket jag hade, och att hunden har de kvaliteter som krävs för att kunna bli en licensierad Pedagoghund. Hela utbildningen utgår från läroplanen och är uppdelad i 13 block.

Kursinnehåll

Utbildningen innebär att jag kan ta med och använda Grazy i verksamheterna på skola och förskola. Hundar har en oerhörd kapacitet att hjälpa barn genom olika svårigheter.

Hur kommer du att applicera detta på ditt nuvarande arbete som pedagog på förskolan?
– Jag hoppas på att man kan göra en tjänst till mig där jag får åka runt till olika verksamheter och arbeta med bland annat skoltrötta barn och ungdomar, eller de som bara behöver lite extra.

Hur gör man det?
– Man kan blanda in hundar i så många former av pedagogisk verksamhet. Tänk dig till exempel att man har ett rum på en skola där vi tar emot barn på morgonen som är omotiverade, trötta eller bara ensamma. Där kan vi starta upp med Grazy för att locka eleverna att komma och ge energi att orka resten av dagen. Lite lugn musik, tända ljus och bara få kela med en hund innan skoldagen drar igång. Grazy är även utbildad läshund, vilket innebär att barn kan öva högläsning för henne. Det är ett bra alternativ för dem som har svårigheter att läsa inför klassen. Hunden lyssnar ju utan att döma, skratta eller kritisera. Responsen från både föräldrar och barn under min praktik har enbart varit positiv. Barnen längtar efter att jag ska komma tillbaka och en pappa uttryckte det så här: ” Jag hade också velat ha en hund på dagis när jag var liten!”

 

Grazy i skogen
En dag i naturen med tema Sinnen. Bilden längst ner till höger visar samvaro mellan barn och hund, att bara vara tillsammans och koppla av. Grazy ligger i skogen och alla barn är runt henne och kliar och klappar.

 

Grazy med pinnar
Här fick barnen mäta Grazy och hämta pinnar som var lika långa som hennes kropp. Pinnhunden tyckte barnen såg ut som Grazys tvilling 🙂

Är det vanligt i Sverige?
– Nej, vi är väldigt få som håller på. Jag vet att det finns några team bland annat i Malmö och på Gotland, i alla fall som är utbildade vid Svenska Terapihundsinstitutet . Terapi och besökshundar inom vård och omsorg är ju vanligare men nu börjar man få upp ögonen för vilken nytta Pedagoghundar kan göra inom skola och förskola också.

Varför tycker du att detta är viktigt?
– Det är jätteviktigt för barn och unga idag som inte klarar av skolan på det traditionella sättet. Det kan handla om lusten, orken eller förmågan hos vilket barn och ungdom som helst. Då kan hunden vara dörröppnaren för att få barnet att orka komma. Hunden fungerar som en motivator med rätt att göra skillnad.

Vad betyder hundar för dig?
– Hundar betyder allt för mig. Det är mitt liv. Att skaffa Grazy är det bästa jag gjort i livet, näst efter mina barn
*skratt*.

Grazy

Du adopterade din hund Grazy från Rumänien, berätta lite om det.
– Ja, det finns många gatuhundar som far illa i Rumänien och tack vare en organisation som heter Hundhjälpen hittade jag min Grazy. Hon är den lättaste hunden jag har haft, och jag har haft många hundar
*skratt*!

Du är stockholmare från början, hur hittade du hit?
– Ja precis, jag flyttade från Stockholm och har bott här i Askersund sedan 2008. Min syster hade bosatt sig här och skaffat sig en hästgård i trakten. Jag och min sambo åkte och hälsade på henne och blev alldeles kära i naturen och vattnet. Vi bestämde oss för att satsa på ett liv här.

Vad tycker du är det bästa med Askersund?
– Det är naturen, närheten till vatten, ängar mark, skog, porlande bäckar… Lilla staden Askersund där allt är nära. I Stockholm kunde det ta en hel eftermiddag att storhandla och flänga runt. Här går det på ett kick. Det är helt underbart här!

Pia & Grazy, Askersund


Vill du komma och läsa för Grazy?
Lördagen den 5/12 och lördagen den 9/1 mellan kl. 12-14, har du möjlighet att komma till biblioteket i Askersund och öva på att läsa tillsammans med Pia och Grazy.  Mer information kommer att läggas ut på www.askersund.se.
Vad händer när en hund lyssnar på en elev som läser?
– Hunden lyssnar utan att kritisera, skratta eller bedöma
– Hunden låter barnet läsa i sin egen takt
– Hunden minskar stress och sänker blodtrycket hos den som läser
– När barnet klappar hunden utsöndras oxytocin som är kroppens eget lugn-och-ro-hormon
– När oxytocin utsöndras ökar inlärningen och välbefinnandet
– Det känns mindr kravfyllt att läsa för en hund än en människa
– Barnet känner sig kompetent eftersom den kan något som hunden inte kan
Välkommen hälsar Pia och Grazy!