Polisen Owe Rosell: Inga frislängar i Tjuv & Polis

15

okt

På söndag den 20 oktober sänds det spännande sista avsnittet av realityserien Tjuv & Polis, som är inspelad i Askersunds kommun. I senaste numret av Bo i Askersund berättade Owe Rosell, som är en av poliserna i serien om inspelningen. Här nedan kan du läsa artikeln, som Adam Ryberg på Bild & Kultur har skrivit och tagit bilder till.

——————————————————————————————————-

Owe Rosell i Åsbro är en av spanarna i SVT:s stora höstsatsning ”Tjuv och Polis” som spelades in i Askersund. 50 miljoner kronor hade blivit stulna från en adress ute i Askersundsby, och det var upp till Owe och de 13 andra spanarna att fånga tjuvarna.

Owe är ursprungligen från Hallsberg, men utbildade sig till polis i Stockholm och arbetade där på våldsroteln och tunnelbanesektionen under några år, innan han 1981 flyttade tillbaka till Hallsberg. Sedan dess har han arbetat som polis i Hallsberg och Askersund.

I vintras ringde Meter Television till Owe. Han var först tveksam till att delta, men hans dotter fick honom på andra tankar.

– Hon sa att jag var dum i huvudet om jag tackade nej, ”det kan ju bli det roligaste du har gjort!”, skrattar Owe. Så jag ringde upp och sa att jag är med.

”En riktig elitgrupp”

En torsdag i slutet av april träffades utredargruppen för första gången på den gamla polisstationen i Askersund, och på söndagen kom larmet: Det har stulits 50 miljoner kronor i Askersundsby, lös det. Utredarna var en grupp på 14 personer med olika bakgrund och kompetenser.

En fågelholk användes för att dölja en hemlig kamera. Efter inspelningen signerades den av alla poliser.

– Det var en riktig elitgrupp, säger Owe. Vi kollade fingeravtryck och gjorde DNA-test på spottloskor! En åklagare i Stockholm tog beslut när vi ville bugga bilar, avlyssna telefoner och göra mastsökningar. Och det skulle spegla en riktig polisutredning, så beviskraven var de samma. Det fanns inga frislängar på något sätt, säger Owe.

Proffsigt produktionsteam

Under inspelningen hade Owe ett filmteam med sig varje dag mellan klockan 09 och 21.

– Jag hade ingen kameravana så jag var lite osäker på hur det skulle gå framför kameran. Men produktionsteamet var oerhört duktiga, så jag kom in i matchen fort, säger Owe.

Text & foto: Adam Ryberg, Bild & Kultur